Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

De voordelen en nadelen van een CV-generator

Veel kandidaten worstelen met hun maken van hun curriculum vitae (CV). Ze twijfelen over de indeling, de vormgeving en de inhoud. Met een CV-generator kunnen deze twijfels worden weggenomen. Een CV-generator, de naam zegt het al, genereert in een handomdraai een CV voor je. Je vult een aantal velden in met informatie over jouw opleiding, werkervaring, vaardigheden, kennis en competenties. Met een klik op de knop rolt hier vervolgens een overzichtelijk en mooi opgemaakt CV uit. Nog een muisklik creëert weer een andere versie in een andere stijl. Een CV-generator is meestal een online tool met koppelingen aan andere systemen, zoals LinkedIn en Facebook. Hierdoor kun je snel persoonlijke gegevens en je werkervaring in de generator 'importeren'. Maar hoe gebruiksvriendelijk zijn deze programma's nu werkelijk en is het aan te raden om zo'n CV-generator te gebruiken?

Nadelen van een CV-generator

Hoewel veel mensen erg enthousiast zijn over het gebruik van een CV-generator, zijn er ook enkele minpunten te noemen. Een voorbeeld daarvan is dat je met één of meerdere vaste templates werkt, waardoor zo'n CV niet 100% uniek is. Je hoeft er geen creatieve vaardigheden voor aan te spreken, wat voor de ene sollicitatie prima is, maar voor de andere vacature riskant. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een functie waarvoor creativiteit wordt gevraagd, kan je met het gebruik van een CV-generator door de mand vallen.

Kies bewust

Bij de keuze van een CV-generator moet je goed opletten welke website je gebruikt. Niet elke CV-generator is kosteloos. Bij sommige programma’s moet je een bedrag tussen de € 1,- en € 5,- betalen, terwijl je denkt dat het gaat om een gratis product. Gedurende het uploaden van de gegevens kom je erachter dat je toch moet betalen voor het gebruiken van de tool om verder te gaan. Dit geldt niet voor alle CV-generatoren. Lees voorafgaand aan het gebruik van de tool dan ook goed de voorwaarden om verrassingen te voorkomen.

Voordelen van een CV-generator

Het gebruik van een CV-generator is niet voor niets populair. De voordelen maken korte metten met de nadelen. En omdat het er zoveel zijn, zetten we ze hieronder voor je op een rijtje.
  • Bespaar tijd Door het koppelen aan andere systemen, zoals LinkedIn en Facebook, kun je razendsnel je gegevens naar de generator kopiëren. Dit hoef je maar één keer te doen. Daarna kies je simpelweg welke gegevens je wel of niet op de verschillende versies van jouw CV wilt plaatsen.
  • Vergeet niets Alle belangrijke onderdelen in een CV komen stap voor stap aan de beurt: werkervaring, opleiding, vaardigheden, hobby's, enzovoort. Zo vergeet je niets.
  • Verander van lay-out Daarnaast zorgt het programma ervoor dat alle relevante informatie die je invoert wordt omgezet naar een keurig uitziend CV. Een ander voordeel is dat er keuze is uit meerdere lay-outs, waardoor je jouw CV zonder tijd en moeite een mooi ontwerp kunt geven.
  • Pas je CV op de vacature aan Daarnaast kun je met een CV-generator op een eenvoudige manier je CV aan de vacature aanpassen door bepaalde informatie wél te vermelden of juist weg te laten. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een baan in de politiek en je hebt werkervaring opgedaan in de IT-sector, is dit niet direct relevant. Met een CV-generator kun je gemakkelijk vanuit de ingegeven informatie een selectie maken van relevante werkervaring, kennis en vaardigheden voor de betreffende sollicitatie.

Welke CV-generator is de beste?

Iedere sollicitant zal weer andere eisen aan een CV-generator stellen. Zo zal de één iets zwaarder tillen aan het ontwerp van de templates, terwijl de ander juist zoveel mogelijk gegevens kwijt wil kunnen. Wij van CVSter.nl hebben vele CV-generators onder de loep genomen en de sterkste punten ervan gecombineerd in een nieuwe tool. Onze online CV-app biedt niet alleen een groot aantal visueel aantrekkelijke templates, maar stelt je ook in staat om flink tot in detail te gaan. Zo kun je er behalve de standaard-informatie ook jouw talenkennis en extracurriculaire activiteiten in kwijt. Aan het eind van de rit kun je jouw CV zo vaak als je wilt downloaden, zowel in PDF- als in Word-formaat. Probeer het zelf eens!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.