Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

CV aanpassen per sollicitatie: doen!

Misschien heb je wel eens gehoord dat je voor iedere sollicitatie een ander cv zou moeten maken. Maar is dat echt zo? En zo ja, is dat niet enorm veel werk? In dit artikel bekijken we waarom de experts deze aanpak aanraden en vertellen we jou hoe je dit zelf redelijk eenvoudig kunt doen.

Elke sollicitatie is weer anders

Elke vacature is weer anders. Ook al gaat het om twee concurrerende bedrijven met vrijwel dezelfde functie-omschrijving, je kunt er vanuit gaan dat er grote verschillen zijn. Hieruit valt af te leiden dat het ideale cv voor elke sollicitatie ook weer enigszins anders is. Wat we hiermee proberen te zeggen, is dat het onverstandig is om met één en hetzelfde cv verschillende sollicitaties te willen doen. Nu kan het vervelend zijn om dit te horen, want als je al zoveel tijd in het maken van je cv stak, hoe zit het dan als je meerdere versies voor meerdere sollicitaties maakt? Laten we daar eens naar kijken.

Hoe je je cv voor een sollicitatie aanpast

Nu het duidelijk is dat je jouw cv het beste voor iedere sollicitatie kunt aanpassen, is de vraag hoe je dat doet en waar je dan de nadruk op moet leggen. Stel je voor dat je op een functie solliciteert die nauw op jouw studie aansluit, dan kun je nadruk leggen op jouw stage of op de specialisatie die je daar volgde. En als je solliciteert op een vacature die nauw op jouw voorlaatste baan aansluit, dan besteed je daar één regel extra aan. Het gaat dus niet eens om rigoreuze verschillen maar subtiele veranderingen. Zijn jouw opleidingen of werkervaring niet helemaal relevant voor de functie die je nu ambieert, dan is er geen man overboord. Er bestaat een soort cv waarmee je de nadruk op jouw vaardigheden legt. Op het zogeheten vaardigheden-cv noem je niet de namen van de bedrijven of de periodes waarin je er werkzaam was. Het is dan ook het ideale document voor wie een gat op het cv heeft, freelancer is geweest of voor wie nog weinig werkervaring heeft.

Truc: eerst een basis-cv maken

Zoals je hierboven zag, hoeft het niet eens zoveel werk te kosten om je cv enigszins aan te passen aan een vacature. Vaak laat je veel informatie ongemoeid en pas je een klein element aan. Het uitgangspunt zou in elk geval een groot en uitgebreid cv moeten zijn, waarin je al jouw werkervaring en opleidingen uiteenzet. Dit zogeheten basis-cv stuur je nooit naar een werkgever, maar vormt –de naam zegt het al– de basis voor de cv’s die je uiteindelijk maakt en verstuurt. Op basis van de vacature die je hebt gezien laat je dan bepaalde informatie volledig staan, terwijl je andere beschrijvingen inkort. Op die manier onstaat er een natuurlijk ogende nadruk op de meest relevante banen. Je kort dat lange basis-cv dus in en houdt daarbij rekening met de maximumlengte van twee pagina’s. Mocht je hulp nodig hebben bij het structureren van je cv, dan kan onze blogpost over de volgorde van elementen op je cv goed van pas komen.

Hoe het sneller kan

Je ziet het: je cv voor elke sollicitatie aanpassen hoeft geen hels karwei te zijn. Wel moet je er eventjes aandachtig mee bezig gaan. Gelukkig kan het nóg sneller, en wel door gebruik te maken van onze online cv-tool. Daar vul je maar één keer je basis-cv in en daarna kun je in enkele klikken unieke versies van je curriculum vitae maken. Zo hou je meer vrije tijd over, of kun je die extra tijd juist steken in het zoeken van meer vacatures.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.