Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Burgerlijke staat: wel of niet op mijn CV vermelden?

Veel sollicitanten doen het bijna zonder erbij na te denken: hun burgerlijke staat op hun CV vermelden. Een reden hiervoor is dat dit regeltje ook op veel voorbeeld-CV’s staat. Maar wist je dat het helemaal niet verplicht is om jouw burgerlijke staat te vermelden?
Je komt in de praktijk nauwelijks tot geen vacatures tegen waarin wordt gevraagd of je ongehuwd, samenwonend of gehuwd bent. In twijfelgevallen zoals deze is het dan ook beter om geen informatie te verstrekken waar niet om gevraagd wordt. Waarom wij en andere sollicitatie-specialisten hier zo over denken, leggen wij in dit artikel uit.

Geef discriminatie geen kans

De belangrijkste reden waarom het is af te raden om melding van jouw burgerlijke staat te maken, is omdat je discriminatie niet in de hand wilt werken. Alhoewel het wettelijk verboden is om te discrimineren bij het invullen van vacatures, is er moeilijk erop te controleren; vooral wanneer het gaat om het selectieproces voor de sollicitatiegesprekken. En discriminatie is echt niet iets dat altijd met opzet voorkomt; het kan ook gebeuren dat een werkgever zich onbedoeld en onbewust laat beïnvloeden door de burgerlijke staat op een curriculum vitae. Waarom, vraag je je af? In het geval van vrouwen kan een relatief lage leeftijd en het ongehuwd zijn, duiden op toekomstige ‘problemen’. De meeste vrouwen hebben namelijk een kinderwens en een zwangerschap betekent verlof en extra kosten voor een werkgever. Een man of een wat oudere vrouwelijke kandidaat –en dan bij voorkeur gehuwd– zou dan een stabielere factor voor een werkgever zijn.

Wanneer een vermelding juist positief uitpakt

Dit blog is geschreven voor sollicitanten zoals jij. Daarvoor vragen we je vaak om in de huid van een rekruteerder te kruipen, zodat je wat objectiever naar je eigen sollicitatiebrief en CV kunt kijken. Om het nog een stukje moeilijker maken, is het goed om te beseffen dat niet iedere recruiter hetzelfde denkt. In het bovenstaande voorbeeld is ongehuwd zijn of samenwonen iets wat je niet op je CV wilt vermelden. Maar het kan ook dat een potentiële werkgever juist anders denkt. Ben je getrouwd, dan kun je soms een streepje vóór hebben op ongetrouwde kandidaten. Het huwelijk vraagt namelijk om kwaliteiten die ook op de werkvloer worden gewaardeerd: loyaliteit, trouw, eerlijkheid en geduld. Wanneer een werkgever echt iemand voor de lange termijn zoekt, kan . Maar nogmaals – dit is niet iets dat je al op je CV wilt aankaarten, omdat je nog niet weet met wat voor rekruteerder je te maken hebt. Het is wel iets dat tijdens het job-interview ter sprake kan komen, maar let op: eigenlijk mag deze vraag niet worden gesteld. Evenmin mag een werkgever vragen of je een kinderwens hebt, wat je seksuele geaardheid of geloofsovertuiging is. Je mag deze vraag dus wegwuiven, maar je hebt ook het recht om het antwoord uit je dikke duim te zuigen. burgerlijke staat cv

Kinderen bij de burgerlijke staat vermelden?

Zoals we hierboven al zeiden, is het niet verplicht om de burgelijke staat op je CV te vermelden. Kies je hier bewust wel voor, omdat je bijvoorbeeld getrouwd bent en de indruk van stabiliteit wilt wekken, dan kan het goed zijn om eraan toe te voegen dat je kinderen hebt. Vooral voor mannen kan dit voordelig zijn (omdat zij weinig verlof vereisen rondom de geboorte van een kind). Ouders zijn gebaat bij voorspelbaarheid en zekerheid, vooral als het om een dienstverband gaat. Als we ons dus weer even in de rol van de rekruteerder plaatsen en we op zoek zijn naar iemand voor de lange termijn, is het interessant om een kandidaat aan te nemen die voor vastheid staat. Tenzij het om een baan gaat waarvoor veel moet worden gereisd. Het vermelden van kinderen op je CV is dus iets wat niet verplicht en in veel gevallen zelfs onverwacht is, maar waar je zelf voor kunt kiezen. Denk je dat dit de juiste indruk maakt, dan kan het goed zijn om hier ruimte voor te laten op jouw CV. Bij de geringste twijfel is het beter om geen ruchtbaarheid aan het wel of niet hebben van kinderen te geven.

Hoe kan ik de burgerlijke staat op mijn CV vermelden?

Allereerst heb je een aantal keuzes om jouw burgerlijke staat vermelden (bron: CBS.nl , nu in een simpele vorm)
  • Alleenstaand
  • Samenwonend
  • Ongehuwd
  • Gehuwd
  • Gescheiden
  • Verweduwd
Je kunt de status dan zo vermelden onder het kopje "Persoonlijke gegevens":
Adres: Poststraat 44 Geboortedatum: 14 januari 1981 Burgerlijke staat: Gehuwd, 2 kinderen
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.