Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Bezit van een auto op je CV vermelden?

Je hebt een auto en je bent er blij mee. Misschien ben je er zelfs wel trots op, maar is dat reden genoeg om hem op jouw CV te vermelden? Het is een vraag die veel sollicitanten bezighoudt. In deze blogpost vertellen wij jou niet alleen wat wij, maar ook wat potentiële werkgevers hiervan vinden.

Als je geen auto hebt

Bij een sollicitatie wil je jezelf zoveel mogelijk in het zonnetje zetten. Je belicht jouw kenmerken en ervaring dan ook op zo positief mogelijke manier. Als we dat vertalen naar het al dan niet bezitten van een auto, is het logisch dat je het niet op je CV wilt vermelden als je géén auto hebt. Zou je dat wel doen, dan verschaf je in feite alleen maar negatieve informatie over jezelf. Wil je meer weten over het vermelden van je rijbewijs op je CV? Lees dan dit artikel: Rijbewijs op je CV vermelden De vraag in dit artikel is dus in feite niet óf, maar wannéér je het bezitten van een auto dient te vermelden. En omdat de vacaturetekst er niet altijd duidelijk over is, hebben we hieronder wat situaties geschetst waarin je al dan niet wordt verwacht om informatie over eigen vervoer te verschaffen.

Wel een auto, wel vermelden

Er zijn maar weinig dingen verplicht op een CV. Hiertoe behoren vermeldingen van zaken als jouw contactgegevens, jouw werkervaring en de door jou genoten opleidingen. Autobezit is niet iets dat universeel vermeld wordt. Wat dit precies inhoudt? Dat het noemen van autobezit zowel afhankelijk is van de werkzaamheden als van jouw eigen locatie. Zit de werkgever bijvoorbeeld op een plek die moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer, of moet je voor jouw toekomstige werk veel bij andere vestigingen of klanten op bezoek, dan is het wenselijk dat je een auto hebt en dit ook vermeldt op je CV. Een voorbeeld is het werken in een ziekenhuis of op een vliegveld. Vaak zitten daar ploegendiensten bij die de dienstregelingen van het openbaar vervoer te buiten gaan. Je begint eerder dan de eerste bus, of jouw dienst eindigt als er geen trein meer rijdt. Ook wanneer je op oproepbasis werkt (denk bijvoorbeeld aan een storingsdienst) wil een werkgever niet dat je van het OV afhankelijk bent. Daarom kan hij in de vacaturetekst om kandidaten vragen die over eigen vervoer beschikken. De auto en het rijbewijs worden meestal op dezelfde regel vermeldt. Personalia of Overige zijn hier de aangewezen plaatsen voor. Bij de eerstgenoemde geef je jouw rijbewijs en auto iets meer aandacht, omdat je er jouw CV mee opent. De volgende regel is een typisch voorbeeld van een vermelding van autobezit.
Rijbewijs: B (in bezit van een auto)

Wel een auto, niet vermelden

Omdat je een CV zo kort maar relevant mogelijk wilt houden (tussen de 1 en 2 velletjes A4), telt elke regel. Een regel aan autobezit kwijt zijn is Bevindt de werkgever zich dichtbij jouw woonplaats en ga je regelmatige diensten werken, dan zal autobezit niet verplicht zijn. Evenmin is het een heel interessant gegeven voor de recruiter. Het niet vermelden van een auto op je CV zal dan ook geen belemmering voor jouw selectie vormen.

Wanneer de werkgever een leaseauto biedt

Voor banen waarbij je veel tijd in de auto doorbrengt, bijvoorbeeld omdat je naar projecten of klanten in het hele land reist, is het gebruikelijk dat de werkgever een auto ter beschikking stelt. Dit garandeert niet alleen dat je comfortabel naar je afspraken rijdt, maar ook representatief voor de dag komt. Ook kunnen er voor werkgever en werknemer fiscale voordelen aan een leaseauto kleven. Dus moet je in zo'n geval überhaupt vermelden dat je een auto bezit? Wij raden je aan om dit wel te doen; zo geef je in elk geval aan dat je regelmatig rijdt en je dus zeker in het verkeer voelt. Ze zetten liever iemand in een leaseauto die al een auto had, dan dat ze een autoloze werknemer een spiksplinternieuwe leaseauto geven, al weegt jouw autobezit in dit geval niet zo zwaar. Word je aangenomen en kies je ervoor om géén leaseauto te nemen, dan zal jouw werkgever je op andere manieren belonen. Dit kan in de vorm van extra salaris zijn, in de vorm van een royale kilometervergoeding of door middel van een andere gunstige, secundaire arbeidsvoorwaarde. Hoe dan ook: realiseer je dat jij je in een luxepositie bevindt. Er zijn veel meer organisaties waarbij je niet eens een fiets van de baas krijgt.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.