Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Ambities of doel op je cv vermelden

Werkgevers zijn gek op ambitieuze kandidaten. Iemand die ambitieus is heeft een duidelijk doel voor ogen en laat zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Met enthousiasme en energie storten ambitieuze mensen zich op hun werk, en dat kan precies zijn wat er in dat bedrijf nodig is.
Enthousiasme kan aanstekelijk zijn en uiteindelijk voor betere bedrijfsresultaten zorgen. Als bedrijven naar een verse aanwinst voor één van hun afdelingen zoeken, kan jouw ambitie er daarom voor zorgen dat je het verschil met een andere kandidaat maakt. Het is dan ook een goed idee om jouw ambities al vóór het sollicitatiegesprek kenbaar te maken. Dat doe je enerzijds in je sollicitatiebrief, waar we het later in deze blogpost over zullen hebben, en anderzijds in je cv. Voordat we je praktische tips geven, is het goed om stil te staan bij wat ambitie is en wat het niét is.

Wat is ambitie eigenlijk?

In het woordenboek wordt ambitie vertaald als een streven, als eerzucht. Zo doet het woordenboek het lijken alsof ambitie alleen maar afhankelijk is van externe factoren: van waardering en trots. Maar ambitie kent natuurlijk ook innerlijke drijfveren. Zo kan een wetenschapper bijvoorbeeld de ambitie hebben om het bestaan van buitenaards leven te bewijzen, of kan een teamleider de ambitie hebben om uiteindelijk directeur te worden.

Ambitie op je cv zetten

Een cv is normaalgesproken een erg droog document; een opsomming van wat je gedaan hebt, wat je verantwoordelijkheden en resultaten waren. Je houdt het hier bij feitelijke en –indien van toepassing– meetbare zaken. Gelukkig is er een plekje op het cv waar je iets van je persoonlijkheid uit kunt laten stralen. Die plek is de profielschets. Nog te weinig mensen plaatsen een profielschets op hun cv. En dat is jammer, want het is een gemiste kans om het cv iets persoonlijker te maken. In drie of vier regels geef je in je profielschets aan wat voor persoon je bent, wat jou beweegt en wat voor doel je voor ogen hebt. We geven hieronder een voorbeeld daarvan.
Gedreven, pro-actief en servicegericht zijn woorden die mij goed omschrijven. Als teamplayer krijg ik energie van het stellen en bereiken van doelen. Mijn persoonlijke doel is het genereren van één miljoen euro omzet op jaarbasis.
Voor meer informatie over –en inspiratie wat betreft– een persoonlijk profiel, biedt ons artikel over de profielschets jou ongetwijfeld interessant leesvoer.

Ambitie uit je brief laten stralen

Je brief hoeft niet noodzakelijkerwijs langer te worden wanneer je jouw ambitie erin vermeldt. In een sollicitatiebrief is het namelijk al gebruikelijk dat je de vraag beantwoordt waarom je juist bij die organisatie wilt werken en waarom specifiek in die functie. Het kan best lastig zijn om jouw enthousiasme op een persoonlijke manier over te brengen die ook nog eens geloofwaardig is. Simpelweg schrijven dat je ambitieus bent, volstaat dan niet. En het woord ‘uitdaging’ is ook nogal cliché. Nee, dan kun je beter vertellen waar je plezier in hebt en welke werkzaamheden jou voldoening schenken. Schrijf in de brief wat jou beweegt. Onderstaand is een mooi voorbeeld van iemand die voor een functie als archivaris solliciteerde.
Vele mensen vinden het vervelend om duizenden documenten in honderden mappen op te bergen. Ik geniet er juist helemaal van wanneer ik een goed gestructureerd archief zie groeien.
Wat ook kan, is voorbeelden noemen van jouw ambitie. En daar komen die doelen weer om de hoek kijken. Jouw doelen zijn jouw drijfveren en die brengen die ambitie teweeg. Voorkom alleen wel dat je in je brief precies dezelfde woorden gebruikt als in je profielschets!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.