Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Adres op je CV vermelden: wel of niet?

Wanneer je gaat solliciteren op een baan, is het logisch dat je zo perfectionistisch mogelijk te werk gaat. Daar hoort ook het opstellen van een vlekkeloos CV bij. Wat dat betreft is het goed dat je stilstaat bij dingen die andere sollicitanten zomaar over het hoofd zien omdat ze op de automatische piloot werken (mogelijk geholpen door een voorbeeld-CV).
Het vermelden van de adresgegevens is een goed voorbeeld van zo’n element op je CV. Want moet dat nou echt? Wat heeft een werkgever eraan om jouw precieze adres te weten? Je wilt natuurlijk de aandacht vestigen op jouw kennis en ervaring, niet op de buurt of het gebouw waarin je woont. Dus wat doen we met deze kwestie? In deze blogpost kijken we naar de oorsprong van het vermelden van een adres op het curriculum vitae. Ook behandelen wij de vraag of je adres verplicht is of door werkgevers wordt verwacht. Tenslotte dragen wij een alternatieve adresvermelding aan.

Waarom adressen altijd werden vermeld

Er is een goede reden voor dat adressen altijd op CV’s werden vermeld. ‘Vroeger’ hadden we nog geen e-mail en verliep de meeste correspondentie per brief. Werkgevers verstuurden hun reacties op sollicitaties dan ook per post, wat de reden is dat sollicitanten hier zo volledig mogelijke informatie over gaven. Tegenwoordig worden sollicitaties en CV's nauwelijks meer per post, maar per e-mail of via webformulieren verstuurd. Hierdoor zijn de precieze adresgegevens overbodig geworden. Het is voor een werkgever niet relevant in welke straat en op welk nummer je woont.adres cv vermelden

Redenen om je adres niet te vermelden

Jij bent niet voor niets op deze pagina terechtgekomen. Waar andere sollicitanten blind hun volledige adres intypen, laat jij je niets wijsmaken door voorbeeld-CV's. Slimme sollicitanten zoals jij kunnen er verschillende redenen voor hebben om hun adres niet volledig op hun CV te willen vermelden. Hieronder zetten wij enkele van die redenen op een rijtje, met een korte uitleg erbij.
  • Privacy Je hebt voor tientallen websites online profielen aangemaakt, jouw bank weet precies waar jij jouw aankopen doet en de GPS op je smartphone verstuurt zelfs gegevens als je jouw telefoon uitschakelt. Geen wonder dat je zoveel mogelijk de controle wilt behouden over de informatie die je aan derden verschaft. wanneer het niet absoluut verplicht is om gegevens met iemand te delen, is het logisch dat je dat niet doet.
  • Discriminatie Het is bij de wet verboden om te discrimineren. Concreet betekent dit dat een werkgever zich niet mag laten beïnvloeden door de nationaliteit, de leeftijd, de geloofsovertuiging, de geaardheid of zelfs de locatie van een sollicitant. Dat jij in een probleemwijk woont, om maar eens een voorbeeld te noemen, wil nog niet zeggen dat jij een lastige medewerker bent.
  • Ruimte Een CV moet zo kort en bondig mogelijk zijn; het liefst één of twee velletjes lang. Daarom wil je voorzichtig met de beschikbare ruimte omspringen. Overbodig geworden informatie, zoals je volledige adres en postcode, laat je dan ook het liefst weg.

Woonplaats wel belangrijk

Je volledige adres is niet alleen overbodig, maar wordt ook niet door werkgevers verwacht. Waar recruiters wel prijs op stellen, is een vermelding van je woonplaats. Over het algemeen geven werkgevers namelijk de voorkeur aan lokale kandidaten, zodat deze minder lang hoeven te reizen om op hun werk te komen. Die langere reistijd maakt het weer mogelijk om jou (eventueel) op oproepbasis te laten werken, en maakt de reiskostenvergoeding lager. De woonplaats past prima onder het kopje Personalia op je CV.
Woonplaats: Kampen

Toch je hele adres vermelden?

Het kan ook zijn dat je jouw adres graag wél vermeldt, bijvoorbeeld wanneer je in een grote stad woont maar op de fiets met vijf minuten bij je nieuwe werk kunt zijn, of wanneer je bij een private bank solliciteert en wilt laten zien dat je van goede komaf bent. Wat de reden er ook voor is, probeer jouw adres niet teveel ruimte te laten stelen door straat, postcode en woonplaats elk op een eigen regel te vermelden. Zet ze in plaats daarvan achter elkaar.
Roderick Daelmanplantsoen 2, 2240 BA, Wassenaar
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.