Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Referenties op je cv vermelden

Als je je een beetje onderdompelt in de wereld van sollicitatiebrieven en cv’s, hoor en lees je vaak over referenties. Maar hoe zit dat nou; moet je nu echt referenties op je cv vermelden? En zo ja, op welke manier kun je dat het beste doen? In dit artikel hebben we het over de zin en onzin van het vermelden van referenties op je curriculum vitae.
Laten we allereerst eens de vraag beantwoorden: wat zijn referenties? Een referentie is in feite een getuigenis van jouw karakter of functioneren. Met andere woorden zou je kunnen zeggen dat een referentie een ‘goed woordje’ is dat iemand voor jou doet. Dat kan schriftelijk gebeuren, maar ook mondeling. De persoon die de referentie geeft, noemen we ook wel de referaat.

Wie kan mijn referaat zijn?

Idealiter is een oud-werkgever de persoon die een referentie van jou geeft. Zo’n persoon heeft jou in actie gezien op de werkvloer waarbij je moest samenwerken met collega’s en, afhankelijk van de baan, ook met klanten contact had. Een ex-werkgever heeft normaal gesproken ook beoordelingsgesprekken met jou gevoerd en heeft jou al dan niet zien groeien in die functie. Werkte je in een grote organisatie, dan is het misschien logischer om voor een teamleider te kiezen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe moet dat nou als je starter bent? In zo’n geval zou je als referaat een werkgever van een studentenbaan of bijbaan kunnen geven. HBO-studenten kunnen een stagebegeleider opgeven, terwijl academische kandidaten een professor als referaat kunnen proberen te strikken.

Moeten referenties op mijn cv?

Niets moet, en al helemaal niet als het om referenties gaat. Uiteraard kan een potentiële werkgever om referenties vragen, maar dat gebeurt pas ná een sollicitatiegesprek. De recruiter dient jou dan op de hoogte te stellen van het feit dat hij of zij referenties wil raadplegen. Het feit dat er dus nog een contactmoment over is, betekent dat het vermelden van referenties op je cv niet noodzakelijk is. Natuurlijk mag je ervoor kiezen om ze op jouw cv te vermelden. Als je ruimte over hebt (lees hier hoe lang je cv mag zijn) en het referenties zijn om trots op te zijn, kan het goed staan om ze op je cv te zetten.

Zó zet je referenties op je cv

Kies je ervoor om referenties op je cv te zetten, dan is het gebruikelijk om de volgende informatie van elke referaat te geven: naam, telefoonnummer, functie en de naam van de organisatie. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n vermelding op een cv.
Dhr. A. Punkop 06 – 87 654 321 Algemeen directeur Apenheul
Hopelijk kun je de ‘cheeky monkey’-referentie hierboven waarderen. Want laten we eerlijk zijn, er wordt al formeel en stijfjes genoeg gedaan in de wereld van vacatures, sollicitaties en cv’s. En met dit soort verfrissende teksten voorkomen we dat jouw aandacht verslapt. Geen dank! Laten we nu eens kijken wat een referaat kan verwachten als jouw toekomstige werkgever hem of haar belt.

Referenties: deze vragen worden gesteld

Om tot een goede referentie te komen, zal jouw potentiële werkgever een aantal standaard-vragen aan de referaten willen stellen. Er wordt lang niet zoveel druk op de referaat gesteld als op jou als sollicitant. Het gaat meestal om een prettig telefoongesprek tussen gelijken (werkgever en werkgever), die een tweede functie kunnen hebben: ze bieden de mogelijkheid om te netwerken. De volgende vragen
  • Wat is uw relatie met de kandidaat?
  • Wanneer was de kandidaat bij u in dienst?
  • Hoe lang heeft u samengewerkt?
  • Hoe was de samenwerking?
  • Wat waren de dagelijkse werkzaamheden van de kandidaat?
  • Zou u deze persoon opnieuw aannemen? En zo ja, waarom?
  • Wat voor organisatie zou bij deze persoon passen?
Zo, je weet nu alles over referenties op cv’s en bij sollicitaties. Samengevat hoeft een referentie niet op je cv en moet een werkgever je altijd eerst een seintje geven voordat referenties worden ingewonnen. Nu rest aan jou de taak om de allerbeste referaten te vinden!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.