Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

7 sollicitatietips voor herintredende moeders en huisvrouwen

Het huishouden wordt ineens een hele uitdaging wanneer je kinderen hebt. Geen wonder dat veel moeders ervoor kiezen om de zorg voor hun kinderen met het huishouden te combineren. De vader wordt daarmee de kostwinner, terwijl de moeder voor orde in de chaos zorgt; en verdeling die al eeuwenlang prima blijkt te werken.
Moeder zijn is een dankbare taak, maar het huishouden rennen is niet altijd even inspirerend. Jij hebt namelijk voor heel wat anders gestudeerd, en waarschijnlijk heb je daar ook al enkele jaren werk ervaring in. Wanneer de tijd komt om jouw kinderen of het huishouden los te laten, is het de vraag hoe snel of hoe makkelijk je kunt herintreden. Wat zullen werkgevers ervan denken dat je jaren lang uit de roulatie bent geweest? Hoeveel is jouw werk ervaring nog waard als er allerlei veranderingen in dat werkveld zijn geweest? Er is maar één manier om er achter te komen: opnieuw gaan solliciteren.

Zó kun je succesvol herintreden

Met deze blogpost willen we je inspireren en motiveren om werk te zoeken. Als je daar al mee bezig bent, zullen de tips in dit artikel je helpen om van jouw sollicitaties een succes te maken. Je vindt meer tips in ons basisboek solliciteren.

1. Breng je sterke punten in kaart

Dat je er jarenlang tussenuit bent geweest, wil niet zeggen dat je je niet bent blijven ontwikkelen. Ga er eens goed voor zitten om duidelijk te krijgen op welke manieren je waardevoller bent geworden voor werkgevers. Als moeder heb je bijvoorbeeld aan vaardigheden gewerkt als je flexibiliteit, je organiserend vermogen en je verantwoordelijkheidsgevoel.

2. Werk aan je zelfvertrouwen

Wanneer je weer gaat solliciteren, zul je je potentiële werkgever ervan moeten overtuigen dat je geschikt voor die baan bent. Bij veel vrouwen ontbreekt het aan zelfvertrouwen na een langere tijd weg te zijn geweest van de werkvloer. Door je bij te scholen en veel met anderen te praten over dit werkveld, zul je je kennis en zelfvertrouwen weer opschroeven.

3. Schakel hulp in

In de meeste gemeenten vind je een vestiging van het UWV WERKbedrijf. Herintreders zoals jij kunnen daar terecht voor begeleiding bij de re-integratie. Wellicht kom je in aanmerking voor een cursus of zelfs voor kinderopvang. Nooit geschoten is altijd mis, dus ga zeker eens langs bij de vestiging in jouw woonplaats.

4. Zet jezelf in de markt

Wanneer je weet wat je kunt en wilt, is het tijd om de verbinding met mogelijke werkgevers te zoeken. Vertel familie, vrienden en bekenden dat je op zoek bent naar een baan en hou ook online goed de vacatures in de gaten. Ook kan het slim zijn om naar een netwerkbijeenkomst bij jou in de buurt te gaan. Vergeet niet om jezelf wat vrije tijd en rust te gunnen; het is natuurlijk niet de bedoeling dat je al gestresst bent voordat je aan je nieuwe werk begint.

5. Grijp niet te hoog

Als je een tijdje niet (betaald) hebt gewerkt, is het is te hoog gegrepen om meteen op topfuncties te solliciteren. Besluit je in dezelfde branche te blijven als vóór jouw periode van ‘thuiswerken’, probeer dan vacatures te vinden die min of meer op hetzelfde niveau zitten als jouw laatste functie. Het is namelijk beter om je carriere weer rustig op te bouwen. Ziet jouw nieuwe werkgever dat je meer in je mars hebt, dan krijg je vroeg of laat meer verantwoordelijkheden en een bijpassend salaris.

6. Gebruik een vaardigheden-cv

Een werkgever heeft het liefst dat je open kaart speelt. Toch kun je dat bewaren voor het sollicitatiegesprek en tijdens de ‘voorronde’ vooral zo aantrekkelijk mogelijk overkomen. Zo kun je de aandacht van het gat op je cv afleiden door voor een andere cv-indeling te kiezen. Lees hier meer over het vaardigheden-cv, waarop je niet de maanden en jaren vermeldt waarin je actief was bij bepaalde werkgevers.

7. Wees positief

Positiviteit en enthousiasme werken aanstekelijk bij werkgevers. Ze zien dan ook graag een gemotiveerde en glimlachende kandidaat tijdens een sollicitatiegesprek. Dus ook wanneer het moederschap en het huishouden jou zwaar vielen, is het belangrijk om positief te blijven en te laten zien waarom jij een goede kandidaat bent. Maar omdat je aan je zelfvertrouwen en zelfkennis hebt gewerkt, moet het geen probleem voor je zijn om gretig en positief over te komen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.