Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

10 ideeën voor een zomerbaantje

Wanneer je zomervakantie hebt, is de kans klein dat je maandenlang weg bent. Je hebt meer vrije tijd dan dat je daadwerkelijk op reis bent, dus waarom zou je die tijd niet omzetten in geld? Het kan met een vakantiebaantje. Met zo'n zomerbaantje ontdek je wat voor werk je wel of niet leuk vindt en het helpt je om alvast te wennen aan het ritme van dagelijks werken.

Vakantiebaantjes die goed verdienen

Maar wat voor zomerbaantje is leuk en, belangrijker nog, welke zomerbaantjes verdienen goed? In deze blogpost zetten we 10 ideeën voor vakantiebaantjes voor je op een rijtje. Voor welke jij uiteindelijk gaat kiezen, hangt niet alleen van de beschikbaarheid van dit werk in jouw regio af, maar ook van jouw ondernemersdrang. Hoe dan ook bieden wij je hiermee volop inspiratie!

1. Werken in een winkel

Veel jongeren die een zomerbaantje zoeken, solliciteren in een winkel. Vrijwel alle supermarkten zoeken tijdens de zomermaanden vakkenvullers, mensen voor de bedieningsafdelingen en voor achter de kassa. Deze mensen zijn nodig om de vaste krachten die met vakantie zijn te vervangen.

2. Werken in een verzorgingstehuis

Je kunt tijdens de vakantie ook gaan werken in een verzorgingstehuis. Als je later in de zorg wilt gaan werken, dan is dit een goede voorbereiding. Je kunt dan wennen aan hoe het er in een verzorgingstehuis aan toe gaat en welke werkzaamheden je kunt verwachten. Natuurlijk krijg je als vakantiekracht geen grote verantwoordelijkheden zoals het uitdelen van medicijnen. Dit wordt door de gediplomeerde medewerkers gedaan, maar die verdienen dan ook veel meer

3. Werken in de horeca

Je kunt tijdens de vakantie ook gaan werken in de horeca. Veel studenten hebben daar al een bijbaantje in de avonduren of in het weekend. Maar als je niet naar school of naar college hoeft tijdens de zomermaanden, kun je vaak vrij eenvoudig extra uren gaan werken in een café of eetgelegenheid. Als de terrassen tijdens een warme zomer dagelijks vol zitten kunnen ze daar zeker wel extra hulp gebruiken.

4. Keukenhulp in een restaurant

Een andere mogelijkheid is om te gaan werken als keukenhulp in een restaurant. Je kunt dan de koks assisteren met het klaarzetten van het servies, het voorbereiden van groenten en andere gerechten of het vullen en uitruimen van de vaatwasmachine. Een kok in een restaurant heeft het vaak enorm druk. Zeker als er veel gasten zijn is het hard werken. Dan is het voor het keukenpersoneel prettig als er tijdens de drukke zomermaanden een extra hulp aanwezig is om de eenvoudige klussen uit handen te nemen.

5. Werken bij de boer

Hoewel er veel geautomatiseerd is op de moderne boerenbedrijven, kunnen agrariërs en veetelers tijdens de zomermaanden vaak extra hulp gebruiken. Er moeten groenten worden geoogst en het hooi voor de winter moet worden binnengehaald. Veel jongeren die op het platteland wonen of het fijn vinden om hun vakantie op het platteland door te brengen, werken bij de boeren om ze te helpen met de oogst. Het is gezond werk waarbij je vrijwel uitsluitend in de buitenlucht werkzaam bent en dat spreekt veel jongeren aan.

6. Folders of kranten rondbrengen

Ook tijdens de zomermaanden worden er kranten bezorgd en moeten daar dus mensen voor beschikbaar zijn. De kranten- en folderbezorgers wordt vaak gevraagd of ze zelf iemand weten die hun wijk tijdens hun vakantie kan overnemen. Dus als je iemand kent die een krantenwijk heeft kun je aanbieden om deze tijdens zijn vakantie over te nemen. Of meld je aan bij een folderverspreider om tijdens de vakantieperiode meerdere wijken voor je rekening te nemen. Je krijgt bij het bezorgen van reclamedrukwerk betaald per folder dus als er veel folders bezorgd moeten worden kun je er een leuke extraatje mee verdienen.

7. Werken in een callcenter

De callcenters werken ook in de zomermaanden gewoon door. Dus ook zij zijn vaak op zoek naar vakantiekrachten. Bij callcenterwerk wordt onderscheid gemaakt tussen twee belangrijke soorten: commercieel of dienstverlenend. Bij commercieel callcenterwerk is het de bedoeling dat je actief mensen benadert die je probeert te interesseren voor een bepaalde dienst of product. Zo kan het jouw opdracht zijn om bijvoorbeeld abonnementen op een krant of tijdschrift te verkopen. Als je kiest voor de dienstverlenende kant, dan werk je op een callcenter waar klanten van een bedrijf naartoe bellen met vragen of klachten. Het is dan jouw taak om deze telefoontjes correct af te handelen of door te verbinden naar de juiste afdeling.

8. Werken als animator op een vakantiepark

Een erg populaire vakantiebaan is werken op een vakantiepark als animator, meestal voor de kinderen. Vooral op de Waddeneilanden zijn gedurende het hoogseizoen veel jongeren werkzaam om de kinderen op campings of parken met vakantiehuisjes te vermaken. Wat je moet doen hangt af van de wensen van je werkgever. Soms mag je zelf activiteiten bedenken, soms word je gevraagd om van te voren geplande activiteiten te organiseren. Dit werk wordt doorgaans goed betaald.

9. Werken op een festival

De zomermaanden worden gekenmerkt door de vele festivals. Bij deze festivals zijn veel mensen nodig om alles in goede banen te leiden. Daarom worden hiervoor al ruim van tevoren vakantiekrachten geworven. Je wordt ingezet bij het opbouwen van het festivalterrein en tijdens het festival krijg je taken als het legen van prullenbakken en het opruimen van zwerfafval of het verstrekken van informatie aan de bezoekers. Ook kun je worden ingezet bij het verkopen van merchandise of eten en drinken.

10. Straatverkoop

Tot slot kun je tijdens de zomermaanden soms aan het werk om bij voorbeeld donateurs te werven voor goede doelen. Vaak werk je in een winkelcentrum of het centrum van een dorp of stad. Het is jouw taak mensen aan te spreken om ze te motiveren om donateur te worden van een goed doel. Vaal krijgen mensen dan een leuke attentie. Ook kun je op deze manier worden ingezet om abonnementen op kranten te verkopen, die vaak ook met een leuke kennismakingsactie gepaard gaan. Dit werk brengt wel met zich mee dat je iedere dag ergens anders moet werken.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.