Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Zó komen werkgevers achter jou aan: 7 tips

In het traditionele sollicitatieproces moet jij als werknemer achter een baan aan gaan. Wanneer je eenmaal een geschikte vacature vindt, concurreer je met tientallen of soms wel honderden andere kandidaten. Als we dit proces puur statistisch bekijken, is jouw kans op die baan dan heel klein. Dus waarom zou je de zaken niet omdraaien? Zou het niet veel mooier zijn als werkgevers jou benaderden in plaats van andersom? Met de tips in deze blogpost komen werkgevers aan jouw voeten liggen en smeken ze jou om voor hen te komen werken.
Je zult zien dat veel van deze tips erom vragen dat je jouw bekendheid in jouw vakgebied vergroot. Dat kan op allerlei manieren, zoals je hieronder wilt zien, en is onvermijdelijk. Voor introverte personen kan dit wat lastig zijn, maar het is zeker geen onmogelijke taak. Er zijn heel wat mensen die ondanks een bescheiden of verlegen karakter toch zeer gewilde professionals zijn geworden.

1. Word kenniswerker

De algemene regel is dat kenniswerkers een grotere kans hebben om gestroopt te worden dan mensen die met een handen werken. De weinige uitzonderingen op deze regel worden vooral door artiesten en andere creatievelingen gevormd. Maar om de banen naar je hoofd geslingerd te krijgen, wil je dus vooral een ‘bureaubaan’ hebben.

2. Vind jouw niche

Daarnaast wil je je in een niche begeven. Je moet een echte specialist zijn, zodat je weinig concurrentie hebt. De reden dat werk gever is een vacature uitschrijven is omdat er vele potentiële kandidaten zijn. Wanneer er maar heel weinig mensen zijn die bepaalde werkzaamheden kunnen uitvoeren, zullen ze geen advertentie plaatsen maar deze kandidaten direct benaderen. Voorbeelden van dit soort specialistische beroepen zijn

3. Werk in een groeisector

Er zijn altijd trends en ontwikkelingen die zo snel gaan, dat de arbeidsmarkt er niet tegenop kan. Dan neemt de vraag naar bepaalde specialisten snel toe terwijl ze nog in de schoolbanken zitten of er überhaupt weinig interesse is om in die sector te werken. Hoogopgeleide IT-professionals kunnen bijvoorbeeld nog steeds erg makkelijk werk vinden.

4. Schrijf een boek

Een boek schrijven over een onderwerp dat –bij voorkeur– aan jouw vakgebied is gerelateerd, is een slimme manier om jezelf te onderscheiden. Je wordt meteen als expert gezien, ook al hebben potentiële werkgevers jouw boek niet gelezen. Een soortgelijke status bereik je als je regelmatig op de radio of tv wordt uitgenodigd om jouw mening over dat onderwerp te geven.

5. Beklim het podium

Als je van spreken in het openbaar houdt en de nodige kennis hebt, kun je presentaties geven en/of workshops houden. Neem deel in panel-discussies, pitch jouw ideeën, geef gastcolleges, enzovoort om jouw profiel een boost te geven en allerlei interessante contacten op te doen. Neem om te beginnen eens contact op met seminars en beurzen. Mocht je daarbij niet beet hebben, dan kun je organisaties en verenigingen benaderen met een idee voor een workshop of talk.

6. Maak van netwerken jouw hobby

Wie veel mensen kent, is succesvol. Omgekeerd zul je zien dat succesvolle professionals enorm veel mensen kennen en goed met hen door één deur kunnen. Werk dus aan jouw people skills en maak van netwerken jouw passie. Sla geen vrijdagmiddagborrel of bedrijfsuitje meer over, praat in de koffiehoek met mensen van andere afdelingen, en ga ook naar meet-ups of netwerkavonden buiten jouw bedrijf. En vergeet niet om alle contacten waar je een goed gevoel bij hebt, aan Linkedin toe te voegen.

7. Word manager

Beklim de ladder om teamleider, manager of misschien zelfs CEO te worden. Hoe meer ervaring je hebt en hoe hoger je in het organigram komt te staan, des te groter de kans dat headhunters je weten te vinden. Vooral als je succesvol leiding geeft in onzekere tijden of grote successen hebt behaald.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.