Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Zelf pensioen opbouwen als je werkgever dat niet voor je doet

Niet alle werkgevers zijn verplicht om een pensioenregeling aan hun werknemers te bieden. In de praktijk doet 80 procent van de werkgevers dit wel, maar als jij voor bedrijf werkt dat tot de andere 20 procent behoort, moet je dus zelf een oplossing voor je pensioen bedenken. Dus hoe doe je dat, zelf je pensioen opbouwen?

Wanneer bouwt een werkgever pensioen op?

Als het bedrijf waar je werkt in een sector actief is met een collectief pensioenfonds, dient je werkgever een pensioen voor je op te bouwen. Hetzelfde geldt wanneer in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) staat dat de werkgever iedereen in het bedrijf dezelfde regeling aan moet bieden.

In bovenstaande gevallen is de verplichting wederzijds: de werkgever dient voor de werknemer geld opzij te leggen en de werknemer dient zich daarbij neer te leggen. Niet dat dat een straf is, want op deze manier heb je nauwelijks omkijken naar je pensioen.

Anders is het als je werkgever geen pensioen voor je opbouwt. Maar ook als je een tijdje in het buitenland hebt gewerkt of enkele jaren niet hebt gewerkt, heb je een pensioengat opgebouwd. Om bij je pensioen een dien je dus aan te vullen.

Belastingvrij pensioensparen

De overheid wenst iedereen een goed pensioen toe en moedigt pensioensparen daarom aan met aantrekkelijke regelingen. Zo kun je belastingvrij een bedrag sparen via een bank of verzekeraar. Tot op zekere hoogte mag je het gespaarde bedrag van je inkomen aftrekken.

Je kunt hierbij kiezen voor een eenmalige storting, maar ook een periodiek bedrag. In beide gevallen staat dit bedrag voor langere tijd vast. Wanneer je met pensioen gaat, krijg je tot je overlijden maandelijks een bedrag uitgekeerd.

Maar er zijn ook andere manieren om kapitaal op te bouwen voor je pensioen. Laten we ze één voor één bij langs gaan.

 • Eén van je opties is voor je pensioen sparen op een gewone spaarrekening. De rente is hierbij variabel en op dit moment zelfs lager dan de inflatie. Je kunt vóór je pensioen gewoon bij je geld, wat een gevaarlijke verleiding kan zijn.
 • Beleggen kan ook. Al met een behoudende strategie behaal je een hoger rendement dan met een spaarrekening. Als je zelf belegt in bijvoorbeeld aandelen, deviezen, obligaties of commodities, is er van zelfbescherming geen sprake; je kunt
 • Kies je voor banksparen, dan bouw je kapitaal op dat pas vrijkomt wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Gedurende minimaal 20 jaar ontvang je dan een maandelijkse storting. Als deze periode voorbij is terwijl je nog in leven bent, droogt deze inkomstenbron op.
 • Een lijfrenteverzekering houdt rekening met langer leven. Gebaseerd op de gemiddelde levensverwachting en jouw inleg krijg je een bepaald maandbedrag vanaf je AOW-leeftijd tot aan je dood.
 • Hoeveel je precies belastingvrij voor je pensioen mag sparen, hangt af van je pensioentekort en de manier van sparen die je kiest. Dit bedrag is dus voor iedereen anders. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst

  Wat is de beste spaarvorm?

  Bij je keuze voor een financieel product of spaarvorm, is van belang wat je ermee wilt financieren. Heb je een groot pensioengat, dan zal het gespaarde geld vooral opgaan aan noodzakelijke dagelijkse uitgaven. Dan is het wenselijk dat je bij de opbouw van jouw kapitaal geen risico loopt, zoals bij sommige beleggingen of speculaties. Hetzelfde geldt als jouw pensioen niet zo ver meer aan de horizon ligt.

  Ben je jong, dan kun je wat meer risico nemen en, naarmate je dichter tegen je pensioengerechtigde leeftijd komt te zitten, wat ‘veiliger’ vormen van pensioenopbouw kiezen.

  Het Nibud heeft een rekenhulp die je helpt inzicht te geven in jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven na je pensioen: de Pensioenschijf-van-vijf. De uitkomst helpt je om de (voor jou) beste strategie voor pensioenopbouw toe te passen.

Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.