Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als verpleegkundige

Als verpleegkundige ondersteun je –en draag je zorg voor– mensen die dat nodig hebben. Je voert eenvoudige behandelingen uit en zorgt ervoor dat patiënten tijdens hun verblijf in bijvoorbeeld het ziekenhuis goed verzorgd en begeleid worden. Er zijn veel verschillende soorten verpleegkundigen die ieder hun eigen werkplek en specialisme hebben. Je taken als verpleegkundige en het salaris wat daarbij hoort zijn afhankelijk van deze werkplek, je ervaring en van de opleiding die je hebt gevolgd.

MBO-verpleegkundige: werkzaamheden

Als verpleegkundige ben jij verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg aan patiënten. Als eerste stel je een verpleegkundige diagnose, waarna je zorg gaat verlenen volgens een verpleegplan. Dit doe je door de ziektegeschiedenis van de patiënt te achterhalen en met de zorgvrager te overleggen. Als je merkt dat de patiënt verslechterd is het ook jouw verantwoordelijkheid actie te ondernemen. Naast het contact met de patiënt werk je ook nauw samen met andere zorgverleners en breng je verslag uit aan de behandelend arts. Jouw werkzaamheden bestaan uit het uitvoeren van het zorgplan. Je kunt hierbij denken aan het toedienen van medicijnen, het geven van injecties of het aanleggen van een infuus. Naast deze medische handelingen kan het ook nodig zijn de patiënt te helpen bij de dagelijkse verzorging. Dit betekent wassen, aan- en uitkleden en het verzorgen van het eten en drinken van de patiënt. Natuurlijk is dit afhankelijk van de zorginstelling waar je werkt, zo kan een zwangere vrouw bijvoorbeeld prima zelfstandig eten. Het uitgangspunt is dat de patiënt zich zoveel mogelijk zelf kan redden en dat jij hem hierbij begeleid en deze zelfstandigheid stimuleert. Het is belangrijk dat je niet alleen aandacht hebt voor de lichamelijke aspecten van jouw patiënt, maar ook zorg draagt voor de sociale en psychische kant van het zorgen. Met een MBO-4 verpleegkunde opleiding kun je in verschillende functies bij een groot aantal zorginstellingen aan de slag. Je kunt werken met verschillende types zorgvragers zoals mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, chronische zieken, ouderen of juist kinderen.

MBO-verpleegkundige: loon

Als MBO-verpleegkundige kun je aan de slag in veel verschillende instellingen, er is daardoor ook verschil in het salaris wat je kunt ontvangen. Gemiddeld genomen kun je ervan uitgaan dat je als startende MBO-verpleegkundige een salaris van rond € 2000,– per maand ontvangt. Per jaar werkervaring dat je opdoet komt hier ongeveer € 100,– bij tot een maximum maandsalaris van rond de € 3200,–. Zodra je werk krijgt met meer verantwoordelijkheden ga je meestal ook meer verdienen, en als je werkt op onregelmatige tijden of ‘s nachts en weekenden komt er op je standaardsalaris een toeslag bij.

HBO-verpleegkundige: werkzaamheden

Ben je verpleegkunde op niveau 5 of 6, dan ben je vaak erg breed opgeleid. Je kunt aan de slag bij verschillende zorginstellingen als ziekenhuizen of een tehuis voor ouderen en je kunt werken met bijvoorbeeld psychiatrische patiënten of mensen met een verstandelijke beperking. Behalve dat je kunt werken met patiënten, kun je je ook inzetten voor gezonde mensen bij bijvoorbeeld een instelling als de GGD. Je werkzaamheden zijn dan voornamelijk gefocust op preventie en voorlichting. Naast het zorgen voor mensen bestaan je verantwoordelijkheden uit een aantal coördinerende taken en ben je verantwoordelijk voor de planning van de zorg. Daarnaast heb je de functie als consult en geef je advies aan patiënten en familie, maar ook andere verpleegkundigen. Je hebt een voorbeeldfunctie en er wordt van je verwacht dat je snelle oplossingen kunt vinden in complexe situaties. De werkzaamheden van een HBO-verpleegkundige kun je grofweg opdelen in twee categorieën: verzorgende en verpleegtechnische werkzaamheden. Je kunt hierbij denken aan het aanleggen van infusen, wondverzorging en simpele medische ingrepen. Daarnaast leer je patiënten om zelfstandig om te gaan met hun ziekte en bewaak je mensen die psychisch of lichamelijk instabiel zijn. Buiten deze werkzaamheden kan je werken als bijvoorbeeld teamleider of hoofdverpleegkundige. Je hebt dan een coördinerende taak en zorgt ervoor dat jouw team weet wat ze moeten doen. Het kan ook zijn dat je mensen met gedragsstoornissen begeleid. Je voert dan probleem verhelderende gesprekken en geeft voorlichting.

HBO-verpleegkundige: loon

Het salaris van een startende HBO-verpleegkundige ligt tussen de € 2000,– en € 2200,– bruto per maand, afhankelijk van het type instelling waar je werkt en het soort werkzaamheden wat je uitvoert. Dit bedrag loopt met een stijgende werkervaring en verantwoordelijkheden redelijk snel op tot een gemiddelde maximum van € 3400,– tot € 3700,– per maand. Natuurlijk geldt er dat, als je een leidinggevende functie bezet, je hoger in deze schaal zit. Het werken op onregelmatige tijden zorgt vaak voor een toeslag op je maandelijkse salaris.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.