Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als verkoper

Eén van de meest voorkomende vacatures is die van verkoper. Dat komt enerzijds omdat dit een heel breed begrip is. We treffen niet alleen verkopers in winkels, maar ook in bedrijven die vooral aan andere bedrijven verkopen. In grotere bedrijven bestaat vaak een scheiding tussen medewerkers in de binnendienst en de buitendienst.
Of een verkoper nu consumenten of andere bedrijven bedient, er zijn verschillende verkoopstijlen. Zo is er de passieve verkoop, waarbij de consument het initiatief neemt. In de grotere warenhuizen is dit vaak de aanpak, maar ook een groenteboer gaat zo te werk. De tegenhanger van deze stijl is de actieve verkoop, waarbij de klant niet eens interesse hoeft te tonen om in een gesprek met een verkoper verwikkeld te raken. Je hoeft maar een witgoedwinkel binnen te stappen om deze verkoopstijl te ervaren. Ook telemarketeers, die bij voorkeur rond etenstijd bellen, zijn een goed voorbeeld van actieve verkopers.

Wat zijn de werkzaamheden?

Het woord zegt het al: een verkoper is er om een product of dienst aan iemand te verkopen. De klant kan een consument zijn, maar ook een bedrijf of zelfs de overheid. Hoe dan ook zal de verkoper enkele verkooptechnieken kennen en toepassen. Deze kunnen tijdens een beroepsopleiding zijn opgedaan, maar net zo goed op de werkvloer. De precieze werkzaamheden van de verkoper hangen sterk van zijn werkomgeving af. In winkels adviseren verkopers de klanten over de producten, rekenen ze af, zorgen ervoor dat ze netjes gepresenteerd worden en voeren ze administratief-logistieke taken uit. Een verkoper die puur en alleen in de binnendienst werkt, fungeert als spil tussen de klant en de verkoper in de buitendienst. Hij legt het eerste klantcontact, stelt contracten op, adviseert over producten of diensten en rapporteert aan het management over verkoopdoelen en verkoopcijfers. Een verkoper buitendienst is vooral buiten het kantoor te vinden. Hij legt in zijn lease-auto vele kilometers af voor afspraken met nieuwe en bestaande klanten, hij onderhandelt over offertes en signaleert andere commerciele kansen. Vertegenwoordiger is een ander woord voor medewerker buitendienst.

Salaris van verkopers

Omdat er zoveel verschillende soorten verkopers zijn, lopen hun salarissen ook flink uiteen. Ook het aantal jaren ervaring speelt mee. Een verkoper in een winkel als een bouwmarkt, een bloemenzaak of kledingwinkel kan op een maandloon van ongeveer € 1.700,– bruto rekenen. Dit is op basis van twee jaar werkervaring. Heb je tien jaar werkervaring, dan kun je daar gerust € 1.800,– of meer van maken. De ene verkoper binnendienst is de andere niet. De beloning voor een fulltime betrekking hangt sterk af van de ervaring die de medewerker heeft en de hoeveelheid (technische) kennis die voor de baan vereist is. Reken op een brutoloon tussen de € 2.300,– en € 3.100,–. Een verkoper buitendienst krijgt vaak iets meer omdat de uiteindelijke deals door hem worden gesloten. Ook zit er in het salaris een stukje vergoeding voor de lange dagen en afstanden waar hij mee te maken krijgt. Reken op een basisloon van € 2.220,– voor twee jaar werkervaring en € 2.400,– voor wie tien jaar werkervaring heeft. Daar komen bonussen en commissies nog bovenop.

Junior, assistent of senior?

Ook bestaat er verschil tussen junior of assistent, medior, of senior. Een junior-verkoper of assistent-verkoper komt nog maar net kijken. Dit is een startersbaan waarvoor weinig tot geen ervaring vereist is. De junior werkt nauw samen met een senior-verkoper, die meer ervaring heeft en meer verdient. De senior heeft dan ook meer verantwoordelijkheden dan de junior of de assistent.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.