Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als vakkenvuller

Vrijwel alle grote supermarkten, warenhuizen en bouwmarkten maken gebruik van vakkenvullers. Deze werkzaamheden worden meestal gedaan door jongeren, scholieren en studenten in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. De winkels maken gebruik van jonge krachten omdat deze qua salaris een stuk goedkoper zijn dan oudere werknemers. Het is ook een zeer gewilde vakantiebaan tijdens de zomerperiode.

Hoe word ik vakkenvuller?

Vacatures voor vakkenvullers worden over het algemeen in de winkel zelf kenbaar gemaakt. Wanneer een winkel vakkenvullers zoekt hangt er een briefje op of er staat een bord in de winkel waarop kenbaar wordt gemaakt dat er vakkenvullers nodig zijn. Je kunt dan meestal direct bij de bedrijfsleider solliciteren en als die een goede indruk van je heeft dan is de kans best aanwezig dat je meteen wordt aangenomen. Grote winkelketens pakken de werving vaak wat professioneler aan. Die willen een uitgebreid gesprek om te weten met wie ze in zee gaan en spreken eerst meerdere kandidaten voordat ze een keus maken. Vooral tijdens de zomervakantie is er behoefte aan extra vakkenvullers en dit is een dus een mooie gelegenheid om te proberen om “ertussen te komen”. Als je tijdens de vakantieperiode goed bevalt bestaat er een kans dat je ook na de vakantie bij de winkel aan de slag kunt.

Hoe je óók vakkenvuller kunt worden

Omdat de functie-eisen voor een vakkenvuller niet heel hoog zijn en dus “iedereen” het kan, is de kans ook nog wel aanwezig dat je via-via aan een baan als vakkenvuller kunt komen. Werkt een vriend of vriendin of een broer of zus bij een winkel als vakkenvuller dan is de kans best aanwezig dat jij er ook terecht kunt als er weer nieuw personeel wordt gezocht. Dus als je een bijbaan in de supermarkt zoekt, is het zaak om dit aan zo veel mogelijk mensen te laten weten.

Relatief korte carrière

Vaak werken vakkenvullers maar voor hooguit een paar jaar. Zodra ze ouder worden, dan worden ze te duur, hoe negatief dit ook klinkt. Dus een supermarkt of warenhuis zal iemand dan niet in dienst willen houden. Vaak krijg je daarom ook geen vaste aanstelling maar uitsluitend een contract voor bepaalde tijd. Zodra je salaris te hoog wordt, moet je er rekening mee houden dat je contract niet wordt verlengd. Daar staat tegenover dat een baan als vakkenvuller voor de meesten ook alleen interessant is tijdens de middelbare schooltijd of de eerste jaren van een vervolgstudie. Daarna kun je op grond van je leeftijd en opleiding vaak een beter betaalde (bij)baan vinden dan die van vakkenvuller.

Wanneer werken vakkenvullers?

Vakkenvullers werken zowel tijdens de openingstijden als voor en na sluitingstijd. Ook overdag moeten er soms schappen worden aangevuld, maar het meeste werk wordt in de avonduren na sluitingstijd gedaan. Hier wordt voor gekozen om de overlast voor de klanten zo klein mogelijk te houden. Maar aangezien de openingstijden van vooral supermarkten zijn verruimd, is de kans groot dat je ook tijdens de openingstijden moet werken. Maar ook ’s morgens vroeg wordt er soms bijgevuld, dus het kan ook zijn dat je voor openingstijd een aantal uren moet werken om de schappen aan te vullen of reclameschappen te vullen.

Niet alleen maar domweg vakken bijvullen

Als vakkenvuller is het niet alleen jouw taak om op de automatische piloot de vakken bij te vullen. Je moet er ook op letten dat je beschadigde verpakkingen niet in het schap legt en bij het bijvullen van vakken de artikelen met een jongere houdbaarheidsdatum vooraan zet. Zo wordt voorkomen dat de klanten steeds de artikelen pakken met de jongste houdbaarheidsdatum waardoor de artikelen achterin het schap over datum gaan en dus niet meer kunnen worden verkocht. Dit voorkomt ook klachten van klanten, die als ze toevallig toch iets hebben gekocht dat over de datum is hiermee terugkomen naar de winkel. Dit is geen goede reclame. Daarom zal een vakkenvuller als eerste worden geleerd het schap na te kijken op artikelen die over de datum zijn of die vooraan moeten worden gezet om als eerste te worden verkocht.

Wat verdient een vakkenvuller?

Vakkenvuller of vulploegmedewerker ben je vaak als je nog op school zit. Omdat je dan te maken hebt met het jeugdloon, is je uurloon lager dan dat van volwassenen. Een vulploegmedewerker die 23 jaar is verdient € 9,63 per uur, wat op basis van een 40-urige werkweek € 1.618,– betekent. Maar ben je pas 16 jaar dan verdien je een stuk minder, namelijk € 3,32 per uur of € 557,76. Daar staat wel tegenover dat je in dit laatste geval vaak in aanmerking kunt komen voor belastingvoordelen zodat je er per saldo toch nog wat meer aan over kunt houden. De Belastingdienst kan je hierover informeren, maar er is ook veel informatie op internet te vinden.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.