Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als secretaresse

Als secretaresse ben je vaak het eerste contact tussen het bedrijf waar je werkt en de buitenwereld. Er wordt dan ook van je verwacht dat je goed zelfstandig kunt werken en dan je niet aan de kant gaat voor en goed om kunt gaan met verantwoordelijkheden. Je bent vaak de ondersteuning van de directeur waar je voor werkt. Dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee als het inplannen afspraken en het sorteren van de mailbox. Het kan ook zijn dat je als secretaresse een gehele afdeling ondersteunt met al het secretariaatswerk.

Wat doet een secretaresse?

De werkzaamheden van een secretaresse zijn vaak erg divers en de specifieke werkzaamheden verschillen ook sterk per organisatie en op welk niveau je aan het werk bent. Over het algemeen ben je bezig met de administratie van een organisatie of een afdeling. Je werk bestaat uit het verzorgen van administratieve en ondersteunende werkzaamheden. Dit kun je doen voor een bepaald persoon of voor een gehele afdeling. Je kunt hierbij denken aan taken als het opstellen van concepten voor e-mails en brieven, het maken van afspraken en het organiseren en onderhouden van bestanden. Daarnaast ben je vaak het visitekaartje van de organisatie en lever je informatie aan bellers en bezoekers. Afhankelijk van het type organisatie waar je als secretaresse werkt, ligt de aard van het werk tussen strikt secretarieel werk en personele en facilitaire verantwoordelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het notuleren van vergaderingen en het organiseren van activiteiten.

Directiesecretaresse of management assistent

Een directiesecretaresse of management assistent is een bepaald type secretaresse die, zoals de naam doet vermoeden, de directie ondersteunt. Je helpt de directeur om soepel te kunnen functioneren en bent daarnaast betrokken bij actiepunten en de kwaliteitswaarborging van het werk. Tot jouw werkzaamheden kunnen behoren: voorbereiden van vergaderingen, organiseren van activiteiten, maar ook inhoudelijk brainstormen met het management. Vaak heb je een goede band met de directeur en vormen jullie en hecht team.

Office manager

De taken van een office manager zijn iets breder dan die van de directiesecretaresse en een office manager werkt vaak als ondersteuning van een gehele afdeling of zelfs het gehele bedrijf. Bij sommige organisatie is het zelfs zo dat de office manager verantwoordelijk is voor het managen van de secretaresses of het gehele personeel. Naast de administratieve werkzaamheden ben je verantwoordelijk voor het kantoorbeleid en het plannen van verschillende vereisten binnen de organisatie, zoals de financiële jaarplanning.

Medisch secretaresse

Als je naast je secretaresseopleiding ervoor hebt gekozen je te specialiseren in de medische wereld, kun je aan het werk als medisch secretaresse. Dit houdt in dat je een arts of afdeling in bijvoorbeeld het ziekenhuis ondersteunt. Naast de normale administratieve taken, houd je je bezig met de medische en financiële administratie. Je noteert de onderzoeksuitslagen in patiëntendossiers en communiceert deze met de medische specialisten. Het is belangrijk dat je bekend bent met de verschillende medische vaktermen van jouw specialisme. Je maakt telefonisch afspraken, beantwoordt de eerste vragen van patiënten en bent verantwoordelijk voor het spreekuur.

Juridisch secretaresse

Je kunt er ook voor kiezen je te specialiseren tot juridisch secretaresse. Je werkt dan meestal voor een advocatenkantoor en verzorgt de administratie van juridische documenten. Daarnaast heb je veel telefonisch contact met cliënten en beantwoord je hun eerste vragen. De planning van het werk en het agendabeheer zijn belangrijke taken en daarbij regel je bijeenkomsten. Het juist archiveren en eventueel vernietigen van documenten valt ook onder de taken van een juridisch secretaresse.

Hoe word je secretaresse?

Voor dit werk wordt vaak gevraagd om minstens een afgeronde MBO-opleiding. Er zijn vele verschillende MBO-opleidingen speciaal gericht op de taken van een secretaresse. Zo kun je ervoor kiezen om je vanaf het begin al te specialiseren tot bijvoorbeeld directiesecretaresse of medisch secretaresse. Ook is het mogelijk een algemene opleiding tot administratief medewerker te volgen.

Salaris als secretaresse

Het startsalaris van een algemeen secretaresse ligt rond de € 1.900,– bruto per maand. Met werkervaring kan dit oplopen tot een gemiddeld maandsalaris van € 2.600,–. Voor een functie als directiesecretaresse of office manager loopt dit salaris na een aantal jaren ervaring op tot € 3.100,– per maand. Voor je werk als medisch of juridisch secretaresse verdien je maandelijks maximaal € 2.800,– tot € 2900. Natuurlijk is het salaris wat je als secretaresse verdient afhankelijk van je werkgever en de verantwoordelijkheden die je krijgt bij de functie; bij een overheidsinstantie kun je over het algemeen een hoger loon verwachten dan bij een MKB'er op het lokale industrieterrein.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.