Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als receptioniste

Een receptioniste is het visitekaartje van een bedrijf ofinstelling. Dit betekent dat een receptioniste over zeer goede sociale vaardigheden moet beschikken. Ook worden er vaak eisen gesteld aan het uiterlijk. Selecteren op uiterlijk bij een sollicitatie mag niet, maar feit is dat als je er goed uitziet je een grotere kans maakt op een baan als receptioniste dan wanneer dit minder het geval is. Natuurlijk kun je er zelf veel aan doen door goed verzorgd en correct gekleed voor de dag te komen wanneer je gaat solliciteren. Maar dit geldt in principe voor iedere baan.

Opleiding en taken van receptioniste

Een baan als receptioniste kan zeer divers zijn en het is dan ook lastig om aan te geven wat voor opleiding hiervoor nodig is. Er zijn particuliere opleidingsinstituten die cursussen receptioniste aanbieden en ook bij ROC’s kun je opleidingen volgen die je voor dit werk opleiden. Een receptioniste heeft vaak meer taken dan alleen het ontvangen en te woord staan van bezoekers van een bedrijf of instelling. Bij bedrijven en overheidsinstellingen wordt vaak alleen om een MBO-niveau gevraagd, zonder te specificeren welke opleiding nodig is. Vaak wordt de functie van receptioniste in één adem genoemd met die van telefoniste. Bij kleinere bedrijven worden deze werkzaamheden vaak gecombineerd. De receptioniste bedient dan ook de telefoon, staat mensen te woord en verbindt gesprekken door naar de juiste afdeling. Daarnaast vervullen veel receptionistes aanvullende administratieve taken zoals het verzorgen van de post, het inkopen van kantoorbenodigdheden en het in orde maken van vergaderkamers voor overleggen. Welke taken je hebt, hangt sterk af van de organisatie waar je werkt.

Receptioniste bij de overheid

Vrijwel alle overheidsinstellingen, of het nu een gemeentehuis, een sociale dienst of een kantoor van de Belastingdienst is, hebben receptionisten in dienst. Deze (meestal) dames ontvangen bezoekers, beantwoorden eenvoudige vragen en verwijzen mensen door die voor afspraken komen. Je verwijst gasten naar een zitje en voorziet hen van een kopje koffie terwijl ze wachten op hun afspraak. Afhankelijk van de soort overheid waar je werkt, moet je ook bestand zijn tegen minder vriendelijke klanten. Werk je bij voorbeeld bij een sociale dienst, dan kan het gebeuren dat er klanten aan je balie staan aan wie de uitkering niet is gestort of er is iets anders mis gegaan. Deze mensen kunnen soms erg agressief communicerebn. Het is dan jouw taak om te proberen te voorkomen dat het escaleert en zo snel mogelijk een passende oplossing te bieden. Stevig in je schoenen staan is bij deze instellingen dan ook een vereiste.

Receptioniste in een hotel

Van een geheel andere orde is het werk van een receptioniste in een hotel. Daar ben jij degene die gasten ontvangt, ze inschrijft en hun kamersleutel geeft. Verder ben je het aanspreekpunt wanneer een klant een vraag of een klacht heeft. Afhankelijk van het soort hotel ben je alleen overdag werkzaam maar soms ook ’s avonds en ’s nachts, hoewel veel hotels voor de nachtelijke uren vaak werken met een mannelijke portier of beveiliger. Wanneer je receptioniste in een hotel bent, wordt vaak van je verwacht dat je naast Nederlands ook minimaal Engels en liefst nog meer talen als Frans en Duits spreekt. Ook kan het hotel een MBO-opleiding aan een hotelschool vereisen. Hotelprofessionals.nl heeft groot aanbod met vacatures voor deze functie.

Doorgroeimogelijkheden

Afhankelijk van je wensen en talenten kun je zeker doorgroeien. Je kunt vaak binnen het bedrijf aanvullende scholing volgen om na verloop van tijd een baan met meer verantwoordelijkheden te krijgen. Het grote voordeel van deze baan is dat je razendsnel leert hoe het bedrijf in elkaar zit. Veel contacten met 'de buitenwereld' verlopen via de receptie of de telefoon. Je moet van veel zaken op de hoogte zijn. Als je dat goed doet, en bijvoorbeeld veel telefoontjes al kunt afvangen omdat je de vraag van de klant zelf kunt beantwoorden, zal dat zeker worden gewaardeerd. Daarnaast kun je aan de receptie aanvullende werkzaamheden doen als het rustig is zoals gegevens invoeren, de post verwerken of ondersteunende werkzaamheden voor andere afdelingen doen. Ook hier geldt weer: wanneer je je werk goed doet zal dat zeker opvallen en zal het je kansen op een baan met een beter salaris in de toekomst vergroten.

Hoeveel verdient een receptioniste?

: je leeftijd, het aantal jaren ervaring en de branche waarin je werkzaam bent. Natuurlijk is het vooral van belang hoeveel uren per week je werkt. Het salaris van een receptioniste zonder coördinerende of aanvullende secretariële taken ligt tussen de € 1650,– en € 1900,– bruto per maand bij een fulltime dienstbetrekking. Als je aanvullende taken hebt kan het salaris hoger zijn. Ook wanneer je leiding geeft aan een grote receptie met meerdere balies is je salaris vanzelfsprekend hoger dan dat van een 'gewone' receptioniste.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.