Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als planner

Planners heb je in vele soorten en maten. Je hebt planners die zich bezighouden met het inzetten van personeel; met hun werkroosters en verlofaanvragen en zaken als ziekteverzuim en het voorkomen daarvan. Maar je hebt ook planners die zich bezighouden met goederen en producten; met bestellingen en voorraden en het voorkomen van tekorten in de schappen. Dan zijn er nog planners die deze twee zaken combineren; denk aan een distributiebedrijf van een grote winkelketen, waarbij goederenstromen berekend moeten worden, de aantallen vrachtwagens die gaan rijden, de reistijden, welke chauffeurs worden ingezet en wie wat gaat vervoeren. Je zou dus gerust kunnen stellen dat het om een verantwoordelijke baan gaat!

Werkzaamheden en taken van een planner

Als er iemand flexibel moet zijn, is het wel een planner. Er zijn altijd onvoorziene omstandigheden; neem bijvoorbeeld sneeuwval. Ten eerste komt je personeel dan vaak wat later en ontstaan er allerlei knelpunten op de werkvloer. Ten tweede verschuiven behoeftes van klanten acuut naar winterproducten en winterbenodigdheden. Projecten in de bouw komen stil te liggen en alle partijen moeten op de hoogte worden gebracht. Bedrijven hopen met een planner de know-how in huis te hebben om voor dit soort situaties snelle oplossingen te bedenken en accuraat te handelen.

Krediet opbouwen bij collega's

Als je wel eens een rooster hebt gemaakt, weet je dat het moeilijk is iedereen tevreden te stellen. Een personeelsplanner heeft de schone taak rekening te houden met de voorkeuren van het personeel in combinatie met de wensen van het management. Tegenwoordig is een flexibel personeelsbestand van groot belang voor het voortbestaan van een bedrijf. Dat betekent in de praktijk dat aan sommige werknemers wordt gevraagd op drukke dagen over te werken en juist weer weinig uren te draaien in rustigere tijden. Als je als planner al aardig wat credits hebt opgebouwd bij de werknemers door op andere tijden hen tegemoet te komen, verlopen dit soort processen veel soepeler. Bedrijven hopen planners binnen te halen die met hun goede communicatieve eigenschappen een hoge 'gunfactor' hebben.

Verantwoordelijke baan

Consumenten zijn ontzettend gevoelig voor de 'leveringsbetrouwbaarheid' van een bedrijf. Als je bij een webwinkel eens een product hebt besteld wat er langer over deed om thuisbezorgd te worden dan op de website stond aangegeven, dan zal je daar niet snel weer bestellen. Als je dit op een grotere schaal bekijkt, geldt dit ook voor toeleveranciers van bijvoorbeeld projecten in de bouw of voor industriële processen. Als je niet op tijd kunt leveren, staat er personeel te wachten op je materialen of grondstoffen. Niets is slechtere reclame voor je bedrijf dan een levering die niet op tijd komt. Van een planner wordt verwacht dat deze de voorraad in de gaten houdt en op tijd anticipeert op tekorten. Vaak is opslagruimte beperkt en kan je helaas niet van alles veel in huis hebben. Je zal moeten zorgen dat er op tijd weer nieuwe voorraad is. Ook scenario's bedenken voor onvoorziene omstandigheden en stressbestendig problemen te lijf gaan horen allemaal bij de benodigde vaardigheden van een planner.

Juridische kennis

Je zal er niet meteen bij stil staan, maar je hebt als planner in veel gevallen aardig wat kennis van nodig van bepaalde wetten. Ben je logistiek planner en heb je te maken met de roostering van vrachtwagenchauffeurs, dan zal je alles moeten weten over de wetgeving omtrent veilig vervoer en de rijtijdenbesluiten. Werk je met producten die afval geven, dan zul je je moeten informeren over de Milieuwet. Bij het indelen van personeel heb je uitgebreide kennis nodig van de Arbowet en de vakbondsbesluiten. Daarnaast heb je te maken met externe partijen die er allemaal hun eigen wensen en regels op nahouden. Het is aardige klus die je mag klaren als planner, maar zeker één met een hoop uitdaging en een goed toekomstperspectief.

Opleiding tot planner

Er bestaan voldoende studies die opleiden tot planner. Denk hierbij aan MBO Planning en Logistiek. Ook op HBO-niveau kan je je bekwamen in meerdere facetten van de logistiek. De vaardigheden die je als planner nodig hebt zijn zeer uiteenlopend: van een goed wiskundig inzicht tot het kunnen werken met ingewikkelde databases en het hebben van uitmuntende communicatieve vaardigheden. Je ziet vaak dat planners steeds een stap verder gaan in hun loopbaan. Ze starten bij een klein bedrijf en leren gaandeweg steeds beter omgaan met stressvolle situaties en ingewikkelde procedures, waarna ze de stap naar een groter bedrijf maken. Je ziet veel vacatures op de arbeidsmarkt voor de functie van planner – tot aan planners voor luchthavens toe. Het is een uitdagende functie waarbij je vaak de ruimte krijgt jezelf en je vaardigheden steeds verder te ontwikkelen.

Salaris van een planner

Een salarisindicatie is natuurlijk sterk afhankelijk van je werkervaring en de branche waarin je terecht komt. Op MBO-niveau zal je ongeveer € 1.800,– tot € 2.500,– bruto verdienen voor een fulltime functie. Zodra je meer op Hbo-niveau gaat functioneren of als je op gaat werken zou je loon kunnen oplopen tot ongeveer € 3.500,– bruto per maand.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.