Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als kok

Het beroep van kok wint weer aan populariteit dankzij goed bekeken kookprogramma’s op de televisie. Een professioneel kok kan op diverse plaatsen werkzaam zijn, variërend van een chique restaurant tot een zorginstelling. Waar je als kok gaat weken hangt natuurlijk van je eigen voorkeur af. Sommige mensen worden kok omdat ze graag lekkere gerechten klaarmaken voor de gasten in hun eigen restaurant, en gaan daarbij voor één of meerdere Michelin-sterren. Anderen vinden het juist dankbaar werk om te koken voor mensen die in het ziekenhuis liggen of in een zorginstelling verblijven. Dit vereist weer enigszins andere vaardigheden. In dit artikel lees je hoe je kok wordt en hoeveel je gaat verdienen.

Hoe word je kok?

Om te zien of het beroep van kok iets voor jou is kun je proberen om, als je nog op de middelbare school zit, een (vakantie)baantje in een restaurant te vinden. Dan kun je zien of het werk je ligt. Natuurlijk zul je als weekendhulp of vakantiekracht niet meteen achter het fornuis mogen plaatsnemen, maar je kunt als je in de keuken helpt wel zien wat de koks allemaal doen en zo een beeld krijgen of dit werk wat voor jou is. Verder kun je natuurlijk thuis alvast oefenen met koken door je huisgenoten regelmatig met jouw kookkunsten te verrassen. Als ze het weten te waarderen ben je alweer een stapje verder. Om uiteindelijk écht kok te worden volg je na je middelbare schoolopleiding een beroepsopleiding. De opleiding tot kok is een MBO-opleiding die je op verschillende plaatsen in Nederland kunt volgen. Je leert alles over voeding, hygiëne en de wijze waarop je gerechten bereidt. Je kunt zo leren voor basiskok, zelfstandig kok of leidinggevend kok. Tijdens je opleiding moet je vanzelfsprekend ook stage lopen.

Waar kun je werken als kok?

De meest voor de hand liggende werkplek voor een kok is uiteraard een restaurant. Als je ambitieus bent je later je eigen restaurant wilt openen moet je natuurlijk nog wel wat meer leren dan alleen maar lekker koken. Je moet gerechten bedenken en uitproberen, bedenken wat je wel en niet op de menukaart wilt hebben en vooral ook hoe je een restaurant moet leiden. Want als je je eigen restaurant begint dan zul je ongetwijfeld personeel in dienst hebben dat in de bediening werkt en wellicht ook mensen die in de keuken helpen. Die moet je aansturen, en je moet ook een goede inkoopplanning en boekhouding bijhouden; allemaal factoren waarvoor je uiteraard kennis van zaken nodig hebt.

Onderaan de ladder beginnen

Je begint na je opleiding vrijwel altijd onderaan de ladder als het gaat om je carrière als kok. Het is zaak om na je opleiding een baan in een restaurant te vinden zodat je werkervaring kunt opdoen. Dromen van een eigen restaurant mag, maar het is verstandig om eerst werkervaring op te doen. Het is in de horeca gebruikelijk dat je een dagje gratis komt proefwerken als je ergens solliciteert, zodat beide partijen kunnen beoordelen of het klikt qua samenwerking. Als je als kok in een restaurant werkt en je doet het goed, kun je je opwerken van garde manger (verantwoordelijk voor soepen en koude schotels) naar zelfstandig kok, sous chef (rechterhand van de chef kok) tot uiteindelijk chef-kok. Als je chef-kok bent heb je de leiding over de keuken.

Hoeveel verdient een kok?

Natuurlijk betekent onderaan de ladder beginnen ook dat je salaris onderaan de ladder begint. Na je opleiding, als je begint als assistent, verdien je vanzelfsprekend een stuk minder dan de chef kok. Ook moet je er rekening mee houden dat het soms jaren kan duren voordat je promotie maakt, de concurrentie is vaak groot. Je begint als kok met een maandsalaris van rond de € 1.550,– euro op basis van een fulltime baan. Als je wat jaren ervaring hebt opgedaan, gaat je salaris in de meeste gevallen omhoog. Als je promotie maakt tot garde manger of sous chef ga je vanzelfsprekend ook meer verdienen. Een kok met vijf jaar ervaring die inmiddels wat hoger is opgeklommen, verdient gemiddeld € 1.900,– bruto. Heb je het gebracht tot chef-kok en geef je leiding, dan loopt je salaris op tot richting € 2.500,– euro bruto per maand in 'gewone' keukens en al gauw richting de € 4.000,– in sterrenrestaurants. Daarbij zijn uiteraard fooien niet meegenomen; in de horeca een niet te onderschatten inkomstenbron voor het personeel!

Koks die niet in een restaurant werken

Kies je ervoor om je carrière als kok niet in een restaurant te beginnen maar bij een instelling, dan heb je uiteraard een heel andere loopbaan. In een zorginstelling voor ouderen of gehandicapten of in een ziekenhuis gelden heel andere normen. Daar is creativiteit heel wat minder belangrijk en moet je heel goed rekening houden met dieeteisen van de bewoners of patiënten. Dit kan het werk erg hectisch maken. Er mag geen fout gemaakt worden, want dit kan ernstige gevolgen hebben voor het welzijn van je “klanten”. Een instellingskok met zeven jaar evaring verdient gemiddeld iets meer dan € 1.900,– euro per maand.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.