Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als kapster

Een liefde voor het kappersvak begint vaak al jong. Meisjes kammen, borstelen en stylen hun Barbiepoppen net zo lang tot het arme poppenkind bijna geen haar meer over heeft. Bij veel meisjes vervliegt die droom na verloop van tijd en komen er andere interesses. Maar bij een bepaalde groep blijft de wens om kapster te worden bestaan en deze meiden maken hun droom waar en gaan na de middelbare school de kappersopleiding doen. Maar wat doet een kapster precies en –net zo belangrijk– wat is het salaris van een kapster? Ontdek het in deze blogpost.
Voordat we verder gaan eerst even een disclaimer: we mogen in dit artikel dan wel steeds 'kapster' schrijven, maar er zijn ook genoeg jongemannen die voor deze opleiding kiezen en dus kapper worden. Het is een beetje zoals het verschil tussen directeur en directrice, auteur en autrice. Voor het gemak maken we een keuze en die keuze is op het vrouwelijke woord voor dit beroep gevallen.

Met welke opleiding word ik kapster?

Je volgt de opleiding tot kapster op een MBO-opleidingsinstituut. Er zijn in Nederland diverse mogelijkheden om de opleiding te volgen. Het gaat om een zogenaamde MBO-niveau-2-opleiding. Je gaat twee tot drie jaar naar school, maar tegelijkertijd doe je ook al praktijkervaring op. Voor het oefenen van handelingen moet je vaak zelf voor modellen zorgen. Je kunt de opleiding tot kapster gaan volgen als je minimaal een VMBO diploma op zak hebt. Tijdens je opleiding ga je ook stage lopen. Dat zal in de meeste gevallen bij een kapsalon zijn. Sommige kappers zijn aangewezen als leerwerkbedrijf; zij hebben regelmatig stagiaires in dienst die bij hen het vak leren. Je begint natuurlijk met de eenvoudiger handelingen als haren wassen, rollers inzetten voor permanente en watergolf-kapsels, het assisteren van de ervaren kapsters en niet te vergeten het schoonhouden van de winkel, want er moet de hele dag door haren worden geveegd. Maar je leert tijdens je stage meer dan dat. Je leert ook met mensen omgaan, want ook dat is erg belangrijk als je kapster bent. Je komt allerlei soorten mensen tegen, je wilt het gezellig houden en dus wil je over alles een beetje kunnen meepraten tijdens het knippen.

Diploma gehaald: voor wat voor kapsalon kies je?

Als je je diploma op zak hebt kun je aan de slag als kapster. De meeste kapsters werken in een kapsalon in loondienst. Je kunt natuurlijk ook je eigen kapsalon beginnen, maar daar komt natuurlijk meer bij kijken, want dan zul je je als zelfstandige moeten inschrijven, een pand huren, producten inkopen en een deugdelijke boekhouding bijhouden. Hiervoor is meer kennis nodig dan alleen maar weten hoe je de nieuwste modetrends op haargebied moet knippen. Tegenwoordig werken kappers ook vaak als zelfstandige thuiskapper. Ze ontvangen hun klanten aan huis of ze gaan bij hun klanten thuis langs. Vooral voor ouderen en mensen met een handicap is dit prettig omdat deze doelgroep soms niet in staat is om een kapper te bezoeken. Ook werken kappers vaak in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Waar je gaat werken als kapster hangt ook een beetje af van je eigen voorkeur. Als je bij een hippe kapsalon gaat werken dan zul je een andere klantenkring treffen dan wanneer je in een kapsalon werkt die in een rustige wijk is gevestigd waar hoofdzakelijk 50-plussers wonen. Wil je graag kapsels die volgens de laatste mode trends zijn dan zul je een kapsalon moeten zoeken waar klanten komen die de haarmode op de voet volgen. Veel vooral oudere mensen zijn niet zo vooruitstrevend en hebben jaar in jaar uit dezelfde coupe. Daar hoeft alleen om de zoveel tijd een stukje van af om het vertrouwde model weer te krijgen en de klant is tevreden. Het mooiste is natuurlijk als je een mix van klanten hebt, een deel dat bij het oude vertrouwde blijft en een deel dat met enige regelmaat wat anders wil en van donker naar blond en van lang naar kort gaat.

Blijven leren

Omdat de mode steeds verandert ben je als kapster in principe nooit “uitgeleerd”. Veel kapsters volgen regelmatig bijscholing om zich de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van haarmode eigen te maken. Het gaat dan niet alleen om kapsels volgens de laatste mode, maar ook om het kunnen invlechten van extensions, haarverzorging en nieuwe technieken van knippen, kleuren en krullen van het haar. De klant wil steeds weer wat nieuws en een moderne kapsalon speelt daar uiteraard op in. Daarom worden de kapsters regelmatig naar cursus of bijscholing gestuurd om hun kennis te actualiseren.

Hoeveel verdient een kapster?

Veel kappers zijn vrouw en hebben naast hun baan een huishouden of gezin. De meeste kappers werken daarom parttime zodat ze hun privé leven eenvoudig met hun werk kunnen combineren. Ook hebben veel kappers die voor een kapsalon werken ook nog wel de nodige ‘thuisklanten’, want een kapster in de familie biedt voor veel mensen kansen op een goedkope knipbeurt. Als beginnend kapster van 22 jaar verdien je een uurloon van € 5,74. Dat komt neer op een salaris van € 964,– per maand. Heb je wat meer ervaring en heb je je opgewerkt tot haarstylist dan kan je salaris op basis van een fulltime baan oplopen tot tegen de € 1.900,– bruto per maand. Je kunt je als kapster opwerken tot topstylist, dan heb je het hoogste salaris van ruim 12 euro bruto per uur oftewel € 2.000,– per maand.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.