Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als financieel-administratief medewerker

Een groot aantal bedrijven heeft vacatures openstaan onder de noemer financieel-administratief medewerker. Deze functie kan breed worden geïnterpreteerd, wat voor de sollicitant leidt tot onduidelijkheid over de benodigde werkzaamheden en competenties. Dus wat willen ze nu eigenlijk? Met dit artikel scheppen we duidelijkheid. We bekijken het beroep van financieel-administratief medewerker uitgebreid, zodat je een goed idee krijgt of jij en deze functie bij elkaar passen.

Taken en werkzaamheden

De werkzaamheden van een financieel-administratief medewerker zijn breed van aard. Centraal staan –je raadt het al– administratieve handelingen op het gebied van de financiële huishouding. Vaak werk je bij een administratiekantoor of op de afdeling administratie bij een middelgroot of groot bedrijf en ben je breed inzetbaar. Het dagelijkse werk vinden vooral plaats op kantoor en worden met behulp van software uitgevoerd. Het gebruik van deze programma’s vergt de nodige kennis; ook is enige ervaring een vereiste. Als je nog maar net komt kijken, kun je op jouw stage(s) leunen voor deze ervaring.

Nauwkeurig en in teamverband werken

Een belangrijke taak voor deze functie is het controleren en verwerken van alle facturen, zowel uitgaande als binnenkomende facturen. De dagelijkse financiële administratie bijhouden is een belangrijke taak en vraagt om secuur en nauwkeurig te handelen. De werkzaamheden worden vaak verricht op de afdelingen Administratie en Financiën en zijn zeer breed van aard. Daarnaast word je geacht om in teamverband te werken en ook goed met collega's van buiten jouw team te kunnen samenwerken. Belangrijk is in elk geval dat je geen negen-tot-vijfmentaliteit hebt en  zeer nauwkeurig je taken uitvoert. Hieronder sommen we een aantal typische werkzaamheden van een financieel-administratief medewerker op:
  • Controleren en verwerken van alle uitgaande en binnenkomende facturen
  • Voorbereiden van betalingen en bewaken van debiteuren
  • Inboeken van bank- en kasboek
  • Opstellen van financiële rapportages
  • Dagelijkse financiële administratie bijhouden en controleren
  • Ondersteunen van de boekhouder/administrateur
De financieel-administratief medewerker is bij voorkeur een persoon die goed met cijfers kan omgaan en dit koppelt aan de administratieve taken. In een volgend stadia van je loopbaan kun je met enkele cursussen doorgroeien naar een hogere positie, zoals boekhouder/administrateur. Hoewel er zeker werk te vinden is in deze functie, liggen de banen niet voor het oprapen. Door het grote aanbod opleidingen voor deze functie zijn er relatief weinig banen voor het grote aantal werkzoekenden. Opgedane kennis en werkervaring in het veld zijn hierbij belangrijke criteria om aan de slag te kunnen. Een voordeel is wel dat de banen in de toekomst niet verdwijnen. Ondanks de automatisering en technologische innovatie, blijven veel bedrijven afhankelijk van geschikte medewerkers, die kennis hebben van financieel-administratieve processen.

Competenties en opleiding

Om als financieel-administratief medewerker te gaan werken is de opleiding MBO niveau 3 financieel-administratief medewerker meestal een vereiste. Door het hele land wordt de opleiding aangeboden en ook is er een mogelijkheid om de opleiding te volgen bij de populaire thuisstudie aanbieders. Naast een afgeronde opleiding is het van belang om over een aantal andere competenties te beschikken. Hieronder een korte beschrijving van de competenties:
  • Cijfermatig sterk Je moet het leuk vinden om met cijfers te werken en er goed mee kunnen werken/verstand van hebben.
  • Leergierig Om je verder te ontwikkelen is het belangrijk dat je veel vraagt en niet bang bent om fouten te maken. Door een brede opleiding ben je breed inzetbaar en kun je in de hele organisatie je steentje bijdragen.
  • Communicatief Je hebt veel contact binnen de organisatie met collega’s, waardoor het belangrijk is dat je communicatieve vaardigheden goed zijn ontwikkeld.
  • Dienstverlenend Je bent een sociaal iemand die graag andere mensen helpt.

Salaris

Het salaris voor de functie van financieel-administratief medewerker ligt gemiddeld tussen de € 2.000,– en € 2.500,– bij een 36-urige werkweek. Dit salaris is indicatief en mede afhankelijk van jouw ervaring en opleidingsniveau. Daarnaast is het salaris afhankelijk van de grootte van het bedrijf en haar (inter)nationale positie en liquiditeit. Voor de functie van financieel-administratief medewerker zijn er door het hele land vacatures. Ook in de toekomst zal dit zo blijven, want ondanks de technologische vooruitgang en automatisering blijven financieel-administratieve handelingen vereist om tot een goede bedrijfsvoering te komen. De kracht van jou als werknemer is dat je breed inzetbaar bent en multifunctionele werkzaamheden kan verrichten. Al met al een bijzonder afwisselende functie, dus.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.