Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris van een caissière

Veel scholieren en studenten werken in supermarkten: op de bedieningsafdelingen, als vakkenvuller of als caissière – ook wel gespeld als kassière. Meestal hebben caissières ook andere taken, maar in grote supermarkten en warenhuizen ben je uitsluitend achter de kassa werkzaam.

Wat doet een caissière eigenlijk?

Het hangt van de winkel waar je werkt af wat je taken precies zijn. Werk je in een supermarkt, dan hoef je in de meeste gevallen alleen maar boodschappen af te rekenen, spaarzegels te verstrekken en ervoor te zorgen dat het afrekenen goed en vlot verloopt. Sinds de introductie van het pinnen is het een stuk akkelijker geworden, want in veel gevallen hoef je geen wisselgeld meer terug te geven. Dit voorkomt vergissingen en zorgt voor een vlotte doorstroming aan de kassa. Maar als je bij een ander soort winkel werkt, moet je vaak meer kennis hebben. Bij een drogisterij moet je bijvoorbeeld informatie kunnen verstrekken over de geneesmiddelen die daar worden verkocht. Je bent wettelijk verplicht om aan de klant te vragen of deze vragen heeft als er pijnstillers of een hoestdrank worden gekocht.

Geen alcohol en sigaretten verkopen aan minderjarigen

Nog een belangrijke taak van de caissière is dat deze ervoor moet zorgen dat er geen sigaretten of alcohol wordt verkocht aan een minderjarige. Je moet dus de leeftijd goed kunnen inschatten. Iedereen tot 25 jaar moet zijn ID-bewijs laten zien en alleen aan personen van 18 jaar en ouder mogen deze artikelen worden verkocht. Als een winkel toch alcohol of rookwaren verkoopt aan een minderjarige kan dit een flinke boete opleveren, dus de meeste winkels zullen daar zeer streng de hand aan houden. Dit vraagt dus de nodige mensenkennis van de medewerkers die aan de kassa zitten. Ook moet je om kunnen gaan met agressie als je bij voorbeeld geen alcohol meegeeft aan een minderjarige. Natuurlijk hoef je dit niet te pikken, maar het is wel belangrijk dat je dat op een goede manier duidelijk maakt zonder dat er een ordinaire ruzie ontstaat, want dat is geen goede reclame voor de winkel.

Aanvullende werkzaamheden

Wanneer je werkt in een kleinere winkel of supermarkt, is de kans groot dat je niet alleen aan de kassa staat. Omdat er niet constant een stroom klanten is, wordt er dan vaak van je verlangd dat je ook andere taken op je neemt, zoals het bijvullen van vakken, het controleren op overschrijding van de houdbaarheidsdatum van levensmiddelen of het in orde maken van reclameschappen met speciale aanbiedingen. Als je in de winkel aan het werk bent, ben je ook vaak het eerste aanspreekpunt van klanten die vragen hebben of een bepaald artikel niet kunnen vinden. Het is dan uiteraard jouw taak om deze klanten snel en vriendelijk te helpen.

Opleiding nodig om caissière te worden?

Er bestaat niet echt een beroepsopleiding voor het vak van caissière. De meeste supermarkten en grote warenhuizen verzorgen zelf een interne opleiding. Daar leer je hoe de kassa werkt, hoe je snel en foutloos wisselgeld teruggeeft en andere zaken die voor deze winkel specifiek van belang zijn zoals zegelspaaracties of het geven van extra informatie aan klanten. Ga je in een horecagelegenheid werken zoals een snackbar of een broodjeszaak dan leer je vanzelfsprekend hoe je de bestelde artikelen moet klaarmaken. En daarnaast zal de eigenaar je ook wat marketing-vaardigheden bijbrengen. Als iemand een broodje of een andere snack bestelt is het zaak om te vragen of de klant daar misschien iets bij wil drinken.

Kledingvoorschriften voor een caissière

Wanneer je in een supermarkt, drogisterij of warenhuis werkt als caissière draag je vrijwel altijd bedrijfskleding. Dit is handig voor de klanten omdat je op die manier direct als medewerker herkenbaar bent. Soms wordt in kleinere winkels geen bedrijfskleding gedragen. Dan zijn er vaak wel eisen waar je kleding aan moet voldoen, zoals armen en benen die bedekt moeten zijn, geen zichtbare tatoeages en piercings met uitzondering van oorringen. Dit laatste klinkt misschien discriminerend, maar er zijn nu eenmaal klanten die aan bepaalde zaken aanstoot nemen en de winkeleigenaar wil natuurlijk niet dat ze om die reden zijn zaak mijden.

Hoeveel verdient een kassière?

Het salaris van een kassière ligt niet heel hoog omdat je er in de meeste gevallen geen specifieke beroepsopleiding voor nodig hebt. Een kassamedewerker verdient meestal maximaal € 9,63 per uur wat per maand (op basis van 40 uur per week) op € 1.618. Heb je een leidinggevende functie als eerste kassière, dan verdien je vanzelfsprekend meer. Het hangt van het aantal uren per week dat je werkt af hoe hoog je uiteindelijke salaris zal zijn. Voor werken in de avonduren en op zaterdag wordt over het algemeen geen toeslag betaald. Wel krijg je extra betaald voor werken op zondag of op feestdagen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.