Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als beveiliger

Beveiliger is een baan die tot de verbeelding van velen spreekt. Je hebt een verantwoordelijke baan, want het is jouw taak om ervoor te zorgen dat er in een gebouw of met een persoon niets gebeurt dat onwettig is. Tegelijkertijd ben je vrijwel 'onzichtbaar' aan het werk, of dat nou overdag of 's nachts is. Beveiligers kom je overal tegen, bijvoorbeeld in winkels, waar ze vooral letten op winkeldiefstal; bij evenementen, waar ze op de veiligheid van artiesten, atleten, sprekers en/of publiek toezien; en ook bij sommige bedrijven. Als je een opleiding tot beveiliger hebt gevolgd, kun je allerlei kanten op. In dit artikel ontdek je jouw carrièremogelijkheden en zie je hoeveel je verdient als je in de beveiliging werkt.

Opleiding tot beveiliger

Als je aan de slag wilt in de beveiliging moet je daarvoor een specifieke opleiding volgen. De opleiding tot beveiliger is een MBO-2 opleiding die zowel via een ROC als bij particuliere opleidingsinstituten wordt aangeboden. Als je de opleiding via een ROC wilt gaan volgen, moet je minimaal een VMBO-diploma (basisberoepsgerichte leerweg) op zak hebben. Veel particuliere opleiders stellen geen minimum opleidingseis. Wat wel heel belangrijk is, is dat je alleen in de beveiliging aan de slag kunt als je nooit met politie of justitie in aanraking bent gekomen. Je moet dus “van onbesproken gedrag” zijn en dit kunnen aantonen middels een VOG, een Verklaring Omtrent het Gedrag, die je bij de gemeente waar je woont kunt aanvragen.

Aanvullende toelatingseisen

Een VMBO-diploma en een ontbrekend strafblad zijn niet voldoende. Vaak wordt door het opleidingsinstituut een gesprek gevoerd met kandidaat-studenten om hun motivatie te horen. Soms moet je een psychologische test of een motivatieopdracht doen. Ook behoort een toets of je de Nederlandse taal voldoende beheerstsoms tot de toelatingseisen. Als je hier allemaal goed doorheen komt, kun je aan de opleiding beginnen. Wanneer je je diploma hebt behaald, kun je aanvullende certificaten halen, bij voorbeeld voor winkelsurveillant, persoonsbeveiliger of beveiliger in de havens. Doorleren kan ook: je kunt na het behalen van je diploma de MBO-3 opleiding Coördinator Beveiliging gaan doen.

Waar kun je werken als beveiliger?

Veel mensen die in de beveiliging werken, zijn in dienst van een beveiligingsbedrijf. Het kan zijn dat je werkt als surveillant; je gaat dan ’s avonds langs bedrijven om deze af te sluiten nadat je een controleronde hebt gelopen om te zien of alles veilig is. Lichten uit, ramen dicht, geen verdachte situaties. Daarna schakel je de alarminstallatie in en sluit je het pand af. Wanneer ’s nachts een alarm afgaat bij een bedrijf, kan het jouw taak zijn om te controleren of er onraad is en ben jij eventueel degene die de politie waarschuwt. Andere carrièremogelijkheden zettten we hieronder op een rijtje.
  • Beveiliging in winkels Winkeldiefstal is een enorme schadepost voor veel winkels. Daarom zetten veel winkels alle mogelijke middelen in om diefstal te voorkomen. Artikelen worden zichtbaar en onzichtbaar beveiligd, er hangen spiegels en camera’s. Grotere winkels en supermarkten hebben vaak een beveiliger die door de winkel loopt en alert is op diefstal, zowel van goederen die de winkel verkoopt als persoonlijke eigendommen van klanten zoals portemonnees en mobiele telefoons. Voor dit werk is een speciaal certificaat te behalen, je wordt tijdens de opleiding voor dit certificaat speciaal getraind in trucs en methodes die winkeldieven toepassen. om te zakkenrollen bij klanten en goederen uit winkels te ontvreemden
     
  • Beveiliging bij waardetransporten Beveiligers worden ook vaak ingezet bij waardetransporten. Dan moet je onder andere denken aan de geldwagens die geldautomaten en winkels van cash geld voorzien. Maar ook wanneer waardevolle spullen zoals sieraden of kunstwerken moeten worden getransporteerd wordt vaak beveiliging ingehuurd. Soms omdat de eigenaar van de goederen dit zelf wil, maar ook vaak omdat de verzekeraar van de spullen dit vereist.
     
  • Beveiliger in de haven Nederland heeft grote havens, met die van Rotterdam als de grootste overslaghaven van Europa. Ook daar is veel beveiliging actief. Je kunt na het behalen van het basisdiploma beveiliger een aanvullend certificaat behalen voor havenbeveiliger. De havenbeveiliging is aangescherpt na de aanslagen in de VS op 11 september 2001 en is op hetzelfde niveau gebracht als dat op luchthavens. Als havenbeveiliger heb je onder ander als taken het beveiligen van terminals, controle van passagiers en bagage, gangway- oftewel loopbrugwacht en het controleren van de vracht aan boord van een schip.
     
  • Persoonsbeveiliging Je kunt ook worden ingezet als bodyguard. Dit kan om een BN'er gaan, een internationaal bekende artiest of staatshoofd. Uiteraard worden mensen die voor dit soort taken worden ingezet vaak extra gescreend op geschiktheid.

Hoeveel verdient een beveiliger?

Als je in de beveiliging werkzaam bent hangt je salaris van een aantal dingen af: wat is je precieze functie, hoeveel jaren ervaring heb je, wat voor opleiding heb je gevolgd en hoeveel uren werk je? Bij het aantal uren is dan nog van belang of je ook onregelmatige diensten hebt. Werk je ’s avonds, ’s nachts of in het weekend, dan zul je meer verdienen dan wanneer je alleen tijdens de openingstijden van een winkel werkt. Heb je het diploma Beveiliger B en een aantal jaren ervaring, dan verdien je bij een fulltime dienstverband van 38 uur per week ongeveer € 1900,– bruto. Heb je het diploma Coördinator Beveiliging behaald en inmiddels een aantal jaren ervaring dan ligt je salaris in de meeste gevallen ruim boven de € 2000,–. Je hebt dan vanzelfsprekend een functie met meer verantwoordelijkheden.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.