Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als administratief medewerker

Eén van de meest voorkomende vacatures zijn die voor administratief medewerkers. Wat de werkzaamheden precies zijn, verschilt per bedrijf. Over het algemeen gaat het niet om hogere wiskunde. In deze blogpost bestuderen we deze functie aandachtig en ontdek je wat een administratief medewerker doet en hoeveel zo iemand verdient.

Opleiding voor administratief medewerker

Tegenwoordig kom je vrijwel niet meer aan een baan zonder een MBO-opleiding. In de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw had je soms nog wel genoeg aan een Havo-diploma, maar de tijden zijn veranderd. Je moet ook het liefst al bepaalde vaardigheden bezitten. Een typediploma is vaak ook een must omdat je als administratief medewerker veel tijd achter de computer doorbrengt. De meeste mensen die een baan als administratief medewerker ambiëren, volgen een MBO-opleiding in die richting.

Eigenschappen van een goede administratief medewerker

Van een administratief medewerker wordt verwacht dat hij of zij accuraat kan werken. Fouten maken kan vervelende gevolgen hebben. Verder moet je flexibel zijn, je dient soms snel te schakelen tussen bepaalde taken. Je moet een proactieve houding hebben, met andere woorden, je moet zelf zien wat er voor werk gedaan moet worden zonder dat dit je expliciet wordt opgedragen. Als je ook de telefoon van het bedrijf moet aannemen zijn een prettige telefoonstem en goede communicatieve vaardigheden wel handig.

Taken van een administratief medewerker

Zoals eerder gezegd hangt het af van het soort bedrijf waar je werkt wat je taken zijn. Maar een paar dingen zijn wel standaard. Veel administratief medewerkers houden zich bezig met archivering van stukken, postverwerking, verzorgen van uitgaande correspondentie, rapporten uittypen of boekhoudkundige taken. Archiveren gebeurt tegenwoordig vaak geautomatiseerd. Stukken worden gedigitaliseerd en vervolgens ingescand. De metershoge archiefkasten beginnen langzaam te verdwijnen op de kantoren. Maar in sommige sectoren is het nog steeds noodzakelijk om originele stukken op papier te bewaren en een fysiek archief te onderhouden. Soms heb je ook boekhoudkundige taken zoals het inboeken van facturen of het verwerken van opdrachtbonnen of orders.

Bij wat voor bedrijven kun je werken?

Het mooie van het beroep van administratief medewerker is dat je in heel veel verschillende branches werkzaam kunt zijn. Want in vrijwel ieder bedrijf moet immers administratief werk worden verricht. Je kunt als administratief medewerker bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf werken, bij de overheid, bij een advocatenkantoor of een notaris, maar ook bij een garagebedrijf of in een ziekenhuis. Het hangt dus van je eigen voorkeur af voor welke branche je kiest. Het grote voordeel van een baan als administratief medewerker is dat je gemakkelijk van baan en branche kunt wisselen. Dus als werken op een school of in een zorginstelling je niet bevalt, kun je gemakkelijk overstappen naar de overheid, een zorgverzekeraar of een andere branche. Wel is het zo dat het werk vaak weer heel anders is en dat je in de meeste gevallen weer onder aan de ladder begint. Vaak wisselen van werkgever is om die reden niet heel erg verstandig.

Doorgroeimogelijkheden

Als administratief medewerker heb je zeker doorgroeimogelijkheden. Je begint vaak met het relatief eenvoudige werk. Afhankelijk van je voorkeuren en je talenten kun je vervolgens doorstromen naar de functierichting boekhouding/financiële administratie of een baan als secretaresse. Ook kun je, als je aanvullende studie volgt en meer werkervaring hebt opgedaan, doorgroeien naar een functie als hoofd administratie, hoewel deze alleen bij grotere bedrijven voorkomt. Maar je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om als je hogerop wilt om van werkgever te wisselen. Tijdens de economische crisis was het niet zo gemakkelijk om een andere baan te vinden, maar tegenwoordig zijn er weer meer vacatures.

Salaris van een administratief medewerker

Hoeveel een administratief medewerker verdient hangt af van je taken, je leeftijd en ervaring. Een administratief medewerker die een voornamelijk boekhoudkundige functie heeft en op ruim tien jaar ervaring leunt, verdient al snel een jaarsalaris van tussen de € 35.000,– en € 40.000,– bruto. Ben je starter, of heb je nog maar weinig ervaring, dan ligt je salaris een stuk lager: zo rond de € 1.500,– bruto per maand. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat je dan ook nog geen grote verantwoordelijkheden hebt. Je geeft geen leiding, bent niet verantwoordelijk voor budgetten en je hoeft geen rechtstreekse verantwoording af te leggen aan de directie in de meeste gevallen. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en de geldende CAO heb je vaak nog recht op extra’s als een dertiende maand, een gratificatie bij goed functioneren en andere secundaire arbeidsvoorwaarden.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.