Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als stewardess

Veel meisjes dromen ervan om later stewardess te worden. Het beroep spreekt nog steeds tot de verbeelding bij een grote groep. Veel van de wereld zien, knappe piloten ontmoeten. Maar het is niet allemaal alleen maar leuk. Als stewardess moet je hard werken en je hebt onregelmatige werktijden. Als je intercontinentaal vliegt moet je stevig in je schoenen staan om alle tijdsverschillen de baas te blijven. Maar veel stewardessen zeggen dat ze echt niets anders zouden willen doen, want behalve de nadelen is het ook een heel leuke en afwisselende baan.

Mooie meisjes

Voorheen was het zo dat alleen 'mooie meisjes' in aanmerking kwamen om stewardess te worden. Het is nog steeds wel zo dat je uiterlijk een rol speelt bij je sollicitatie. Je bent immers het visitekaartje van de luchtvaartmaatschappij en dus is ene bepaalde uitstraling en een representatief uiterlijk wel een vereiste. Het is ook nog zo dat je natuurlijk een uniform draagt en die kleding is alleen in bepaalde maten beschikbaar. Je moet er dan ook nog rekening mee houden dat je “uitzet” in de lucht, dus als je op de grond met heel veel moeite in maatje 38 past heb je grote kans dat je boven in de lucht serieus in de problemen komt. Maar toch zijn de eisen voor wat betreft uiterlijk wel een beetje losgelaten in de loop der jaren. Het is bijvoorbeeld de normaalste zaak dat mannen nu ook steward zijn.

Werkzaamheden van een stewardess

Stewardessen werken keihard; het is niet alleen maar glimlachen naar de passagiers. Het begint al met het bijwonen van de briefing voorafgaand aan de vlucht. Hier hoor je wat de weersomstandigheden onderweg zullen zijn, welke route wordt gevlogen en hoeveel passagiers er aan boord zijn. Ook bijzonderheden komen aan bod, zoals passagiers met speciale behoeften. Voor vertrek controleert de stewardess samen met haar collega’s of alles in orde is. Ze controleert de maaltijden, dranken en snacks die onderweg worden verstrekt aan de passagiers, maar ook of de brandblussers, zuurstofflessen en EHBO-sets in orde zijn. De stewardess heet de passagiers welkom, controleert instapkaarten en helpt met het opbergen van de handbagage. Voordat het vliegtuig vertrekt geeft de stewardess een demonstratie van de veiligheidsmaatregelen zoals de werking van de riemen en het zuurstofapparaat. Tijdens de vlucht is zij het aanspreekpunt voor de passagiers. Behalve het uitdelen van dranken en maaltijden assisteert zij gehandicapte patiënten, deelt kussens, dekens en tijdschriften uit en ook het verkopen van taxfree artikelen is een taak van de stewardess. Zowel voor het opstijgen als voor het landen controleren de stewardessen of iedere passagier zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt. In noodgevallen is het hun taak om de rust te bewaren en te zorgen voor een veilige evacuatie van het toestel of juiste maatregelen te nemen als de luchtdruk wegvalt of bij ernstige turbulentie. Na de vlucht rapporteert de stewardess de bijzonderheden, zij regelt ook de afhandeling van verloren en gevonden voorwerpen en zij geeft informatie aan passagiers over bijvoorbeeld transfers.

Steward of stewardess: de eisen

Als je stewardess wilt worden is er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Om aan de opleiding te mogen beginnen moet je minimaal 18 jaar zijn (KLM intercontinentaal 21 jaar) en minimaal een HAVO- of MBO-diploma hebben. Je lengte moet liggen tussen 1.58 en 1.90 m. Alle maatschappijen eisen goede spreek- en schrijfvaardigheid zowel in het Nederlands als in het Engels. Spreek je meer talen dan is dat een pré. Daarnaast moet je flexibel zijn, de luchthaven binnen een uur kunnen bereiken en bereid zijn om in wisselende diensten te werken. Als je een bril of lenzen draagt mag de sterkte niet hoger zijn dan +5 of -5. Veel maatschappijen eisen dat je geen zichtbare tatoeages of piercings draagt.

Wat is het salaris van een stewardess?

Als je in Nederland start als stewardess verdien je op dit moment € 1926,– bruto. Na 13 jaar heb je het maximum salaris bereikt van € 3.050,–. Je kunt gedurende je carrière doorstromen naar de functie van purser of eerste purser. Secundaire arbeidsvoorwaarden –zoals gratis vliegen of korting op vluchten– hangen sterk af van de maatschappij waar je voor vliegt.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.