Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werkzaamheden en salaris als intercedent

Werk je graag met mensen, terwijl je een mooi kijkje achter de schermen bij allerlei bedrijven krijgt? Als intercedent werk je op een uitzendbureau of detacheringbureau. Sommige intercedenten werken echter als zelfstandige. Maar wat houden de werkzaamheden van een intercedent eigenlijk in en welk salaris kun je als intercedent verwachten? In deze blogpost leggen we een zeer populaire baan onder de loep.

Werkzaamheden van intercedenten

Als intercedent is je belangrijkste taak het met elkaar in contact brengen van bedrijven en potentiële werknemers. Deze werknemers werken op tijdelijke basis of komen in vaste dienst. Het is jouw taak om de juiste mensen voor de gevraagde functie voor te dragen. Je werkt dus met een bestand van mensen die zich hebben ingeschreven omdat ze werk zoeken. Zodra een bedrijf een vacature heeft en zich bij je meldt met het verzoek hiervoor kandidaten voor te dragen, kun je aan de slag. Bij het inschrijven van werkzoekenden is het belangrijk dat je een goed beeld krijgt van de medewerker. Natuurlijk neem je in het dossier op wat de opleiding en werkervaring van de kandidaat is, maar daarnaast is het ook belangrijk dat je weet bij wat voor soort bedrijf iemand past. Op een chique advocatenkantoor zoekt men doorgaans een ander soort secretaresse dan bij een jong bedrijf dat in de IT-sector werkt. Het is dus belangrijk om goed te weten wat voor mensen je in je bestand hebt. Daarom is het niet voldoende om alleen maar een CV op te slaan, maar bereik je meer door mensen persoonlijk te spreken om te inventariseren waar hun sterke kanten liggen en op wat voor functies ze het beste zouden passen. Alleen dan kun je een succesvolle voordracht doen.

Getraind in het selecteren van mensen

Om een goede intercedent te worden, volgen de meeste mensen die in dit beroep werkzaam zijn een Hbo-opleiding. Je kunt op basis van mensenkennis en ervaring ook al een heel eind komen als het gaat om het beoordelen van mensen en het inschatten van situaties, maar een Hbo-opleiding geeft je vaak net dat beetje extra kennis dat nodig is om je werk goed te kunnen doen. Naast een gerichte opleiding moet je ook beschikken over een aantal belangrijke eigenschappen om dit werk goed te kunne doen. Je moet natuurlijk goed met mensen kunnen omgaan, op verschillende niveaus, je moet goed kunnen plannen en organiseren en je moet beschikken over het nodige tact om bij bepaalde situaties de zaken in goede banen te kunnen leiden. Als de werkgever niet tevreden is over de prestaties van de door jou voorgedragen medewerker kun je proberen om de situatie toch nog op te lossen, zodat de kandidaat op de plek die hij op dat moment heeft kan blijven werken.

Contacten onderhouden met bedrijven

Je klanten zijn niet alleen de mensen die je in je bestand werkzoekenden hebt. Ook de bedrijven waar je vacatures voor probeert te vervullen zijn je klanten. Want ze moeten naar jou toe komen en niet bij een concurrerend bedrijf hun vacature aanbieden. Daarom is het belangrijk om een breed klantenbestand van bedrijven op te bouwen waarmee je ook regelmatig contact hebt zodat je weet wat er binnen het bedrijf speelt en wat voor ontwikkelingen er zijn. Dan kun je, als er een vacature vrijkomt waarvoor jij de werving mag doen, goed op de actuele situatie inspelen en de juiste kandidaat of kandidaten voordragen.

Wat doet een intercedent nog meer?

Naast het matchen van kandidaten en werkgevers is het jouw taak om een goede administratie bij te houden. De loonadministratie wordt soms door een aparte afdeling binnen het bureau waar je werkt gedaan maar het kan ook zijn dat dit een taak is van de intercedent. Hiervoor moet je dus gedegen kennis hebben van loonadministratie. Sowieso moet je een medewerker kunnen vertellen wat hij bij een werkgever gaat verdienen en hoeveel er dan ongeveer netto overblijft. Het is ook jouw taak bij te houden waar en wanneer een kandidaat werkt, het ziekteverzuim te registreren en regelmatig beoordelings- en functioneringsgesprekken te houden met de medewerker, en hiervan voor zover nodig terugkoppeling te verzorgen naar de werkgever waar deze medewerker op dat moment in tijdelijke dienst is.

Wat is het salaris van een intercedent?

Een startend intercedent verdient natuurlijk minder dan iemand met vele jaren ervaring. Als je na je opleiding als intercedent gaat werken verdien je doorgaans een salaris van zo’n € 1.900,– bruto per maand. Als je een aantal jaren ervaring hebt kun je doorgroeien naar een hoger niveau. Bij de uitzendbureaus bijvoorbeeld spreekt men van Intercedent A (starter), B en C. Een intercedent C verdient een salaris rond de € 2.500,– bruto per maand. Als je leidinggevend talent hebt kun je het uiteindelijk schoppen tot vestigingsmanager van een uitzendbureau of detacheringbureau en dan ligt je salaris nog wat hoger, zo rond de € 3.000,- bruto op maandbasis.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.