Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Werken en moeder zijn; hoe combineer je dat?

Iedereen ervaart het moederschap anders, maar over één ding zijn alle moeders het eens: moeder zijn en een baan combineren is geen makkelijk taak. Aangezien iedere moeder, ieder kind en iedere baan weer anders is, bestaat er geen simpel, one-size-fits-all antwoord op de vraag hoe je carrière en gezin combineert. Om je te helpen bij het creëren van jouw ideale balans geven we je in dit artikel een aantal tips en strategieën die werkende moeders met succes toepassen.

Strategie 1: alle ballen hooghouden

Waarschijnlijk is 'jongleren' de strategie waar je van nature mee begint. Je wilt zo weinig mogelijk concessies doen op werken, sporten, een sociaal leven onderhouden en quality time met je gezin doorbrengen. Als je al deze ballen in de lucht wilt houden heb je niet alleen een enorme dosis creativiteit en flexibiliteit nodig (van zowel jijzelf als de mensen om jou heen), maar ook een oneindige bron aan energie. Tijdens de wekelijkse vergadering schrijf je alvast het boodschappenlijstje en tijdens lunch fiets je even snel langs school om met de leraar te praten. Als de kinderen ‘s avonds op bed liggen zet je de computer weer aan om nog even wat te werken. Voor de meeste moeders is dit op de korte termijn misschien wel uit te houden, maar velen storten uiteindelijk toch in door slaapgebrek, irritaties thuis en op het werk en zelfs overspannenheid. Tijd voor een andere aanpak, dus!

Werk en de zorg voor je kind afwisselen

Als je toch alles wilt, maar niet alles kunt combineren, is het een idee om je afwisselend te focussen op carrière en periodes van niet werken in te bouwen. Door bijvoorbeeld heen sabbatical te nemen kun je je batterijen weer opladen. Ook heb je dan de tijd om aan dingen te besteden waar je in je werkende leven niet aan toekomt. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd. Dit soort afwisselen vraag om veel begrip van je gezin, om nog maar niet te spreken over de mogelijkheden bij je werkgever en je eigen financiële situatie.

Strategie 2: taken uitbesteden

Voor de niet-controlfreaks onder ons is het een optie om bepaalde activiteiten uit handen te geven aan bijvoorbeeld bereidwillige familie en vrienden of een professional. Je kunt hier denken aan het inhuren van een schoonmaakster en het uitbesteden van het koken of boodschappen doen. Wil je op sommige dagen langer werken dan kan een oppas voor de overbrugtijd een uitkomst bieden.

Strategie 3: activiteiten bundelen

Een andere strategie is het combineren of bundelen van activiteiten. Hiermee bespaar je niet alleen tijd, maar vaak ook geld. Je kunt bijvoorbeeld je wekelijkse work-out combineren met het bijkletsen met een goede vriendin door samen naar de sportschool te gaan. Het nadeel van dit bundelen is dat het de spontaniteit kan belemmeren en je je leven alleen nog maar volgens je agenda leidt.

Strategie 4: techflexing

Dankzij moderne communicatiemiddelen (lees: internet) is het mogelijk overal vandaan te werken. Thuiswerken bespaart reistijd en daarnaast kun je je werktijden flexibeler inplannen rondom je gezin. Dit is vooral geschikt voor mensen die hun werk heel leuk vinden ongeacht het gebrek aan sociale contacten met collega’s.

Strategie 5: je leven versimpelen

Dit is de beste strategie voor moeders die succes niet definiëren als een baan als topfunctionaris, maar zogezegd de kleine dingen in het leven waarderen. Je gaat voor meer rust en meer familie en levert zo een deel carrière in. Dit betekent niet dat je niet meer aan het werk bent, maar je carrière staat op een lager pitje dan daarvoor, bijvoorbeeld door te parttimen. Je hebt wel wat wilskracht nodig om dit 'stapje terug' te doen, waarbij steun en begrip uit je omgeving erg belangrijk is.

Welke past het beste bij jou?

Voor iedere moeder is er wel een strategie of een combinatie van verschillende strategieën die ze kan toepassen om die veel gezochte balans te vinden. Het gaat erom dat je voor jezelf bedenkt wat je belangrijk vindt. Topmanagers zijn geneigd te jongleren of uit te besteden. Als je het belangrijker vindt tijd met familie door te brengen dan bijvoorbeeld het hebben van een grote auto of luxe vakantie, kan je kiezen om te simplificeren. Voor veel moeders is de ideale werk-gezin balans een combinatie van meerdere strategieën. De keuze hiervoor bepaal je samen met je partner. Je spreekt af wie wat doet en wanneer.

Blijf evalueren

De keuze voor een strategie is niet iets wat je maar één keer beslist, deze keuze vraagt om herziening om de zoveel tijd. Zijn jullie nog steeds tevreden met de taakverdeling en het gekozen pad. Ook hangt de beste strategie af van de fase waarin je carrière zich bevindt. Als je starter bent heb je vaak niet de middelen om alles uit te besteden, maar kun je wellicht wel je tijd flexibeler indelen. Dit kan een aantal jaar later heel goed anders zijn. Denk in ieder geval goed na waar je prioriteiten liggen en wees niet bang om verschillende dingen uit te proberen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.