Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

In 7 stappen werk vinden via Twitter

Dat de social media een steeds grotere invloed op ons leven hebben, zal niemand ontkennen. Als we met vrienden een avondje uit willen, spreken we een plaats en tijdstip af via WhatsApp. Vakantiefoto’s en kattenvideo’s bekijken we op Facebook en op Linkedin flirten we met potentiële werkgevers en klanten. Maar hoe zit dat eigenlijk met Twitter? In deze blogpost leer je hoe mensen werk vinden via Twitter. We geven je praktische tips waarmee je jouw Twitter-account slimmer beheert en het juiste imago uitstraalt. Niet alleen maken we het makkelijker voor je om potentiële werkgevers te zoeken, ook ontdek je hoe ze vanzelf naar jou toe kunnen komen.

Is Twitter geschikt voor werkzoekenden?

Twitteraars gebruiken dit sociale netwerk voor van alles: live-verslagen van sportevenementen en nieuwswaardige gebeurtenissen volgen, klagen over producten, interessante artikelen retweeten en gluren naar de foto’s van beroemdheden. Iedereen kan iedereen volgen. Volgens onderzoek zijn de meeste gebruikers hoogopgeleide twintigers. Een harde kern van tweeps zweert bij dit netwerk. Zo ken ik een dame die als digitale nomade de wereld rondreist en, voordat ze een nieuwe bestemming bezoekt, eerst altijd contact zoekt met professionals ter pekke. Zo heeft ze meteen al een netwerkje bij aankomst. Mensen waarmee ze in een coworking-kantoor kan aanschuiven of die haar insider tips over die stad of dat eiland kunnen geven. Het is dus lastig om te zeggen wat het typische Twitter-gebruik is. Er zijn mensen die uitsluitend grappen en grollen op dit netwerk, terwijl er gebruikers zijn . Wil je met Twitter zakelijk succes behalen, dan raden we je aan om hier een gezonde balans tussen te vinden.

Stappenplan voor professioneel Twitter-succes

Jij kwam hier niet voor algemeen geneuzel, maar je wilt concrete tips. En die hebben we voor je. Hieronder vind je een kant-en-klaar stappenplan waarmee jouw Twitter-account

1. Geef je profiel een update

Mocht je nog niet veel mensen volgen of ben je al een tijdje inactief op Twitter, dan is het tijd om jouw account een nieuwe boost te geven. We beginnen daarmee door naar je profiel te kijken. Zie je er professioneel genoeg uit op de foto of spring je halfnaakt een gat in de lucht? Als je niet direct een representatieve foto hebt, trek dan een overhemd en colbertje aan voor een portretfoto. Nu meteen. Kijk ook goed naar je Twitter-bio. Hierin kun je niet 140 maar 160 karakters (pfoei!) kwijt. Wat goed werkt is een aantal trefwoorden hierin te noemen die verband houden met jouw professionele en persoonlijke interesses. En als je een baan als actuaris zoekt, laat dit dan één van de trefwoorden zijn.

2. Volg interessante Twitter-accounts

De volgende stap is nieuwe mensen en organisaties te volgen. Zo kun je ondernemers gaan volgen waar je tegenop kijkt, directieleden van de bedrijven waar je graag zou willen werken, of detacheringsbureaus die in jouw branche actief zijn. Met de zoekfunctie van Twitter vind je woorden die in accountnamen, bio’s, tweets en hashtags worden gebruikt. Een tip is om niet klakkeloos alle accounts te volgen die in de zoekresultaten naar boven komen. Klik liever even door naar de timeline van de accounts om te zien of de tweets werkelijk relevant voor je zijn.

3. Maak een lijst

Of maak er twee. Of drie. Want met Twitter kun je net zoveel lijstjes met interessante Twitter-accounts maken als jij wilt. Maak bijvoorbeeld een lijstje voor voetbalclubs die je volgt, een lijstje voor motivational speakers en een lijstje voor cabaretiers. En daarnaast natuurlijk één of meerdere lijstjes met werkgerelateerde Twitter-accounts. Zo hoef je niet steeds je hele Twitter-feed door te ploegen om interessante tweets te vinden.

4. Deel en like Twitter-berichten

Beginnende twitteraars gebruiken hun account vooral als een soort van zeepkist: ze staan erop en schreeuwen hun berichten de wereld in. Maar de sociale media zijn een kwestie van geven en nemen. Een schare volgelingen bouw je dan ook op als je andere mensen volgt, als je hun berichten liket of retweet. Dit is trouwens ook een manier om langzaam maar zeker toenadering tot een hotshot te zoeken: iemand waar je iets van wilt. Je begint dan eerst die persoon te volgen, dan begin je tweets te liken, vervolgens deel je er enkele en op een gegeven moment kun je die persoon een shout-out geven of zelfs publiekelijk een vraag stellen.

5. Laat zien wat je kunt

Je hoeft ook niet naar de andere kant door te slaan en alleen maar artikelen te delen. Vergeet niet te laten zien waar jouw expertise ligt en wat jij kunt. Ga je strak in het pak naar een klant? Schiet gerust een selfie. Heb je een blogpost of opiniestuk geschreven? Deel hem. Wat ook kan is in 140 karakters jouw mening over een issue of actualiteit in jouw vakgebied geven. Zo laat je zien dat je om je werk en branche geeft.

6. Wees authentiek

Ook al ga je Twitter de komende tijd vooral zakelijk inzetten, je mag ook gerust wat van je persoonlijke leven laten zien. Jouw passies kunnen zomaar de gevoelige snaar van één van jouw volgers raken, of op z’n minst een leuke ijsbreker in een kennismakingsgesprek zijn. Dus heb je een kunstwerk gemaakt waar je trots op bent? Maak er geen geheim van. Of heb je een nieuwe motor in je Kever gehesen? Foto!

7. Vertel dat je werk zoekt

Mensen zijn niet helderziend. Vertel hen dan ook gerust dat je op zoek bent naar werk of openstaat voor (freelance) klussen. Kun je jouw oproep niet goed kwijt in 140 tekens, link dan gerust naar een blogpost waarin je jouw wensen uitgebreider kenbaar maakt. Probeer in elk geval de functienaam en de regio kenbaar te maken in de tweet. Ook helpt het om hashtags te gebruiken omdat sommige recruiters hierop zoeken. #zoektwerk en #jouwbaan zijn populaire hashtags voor werkzoekenden, dus probeer daar plaats voor te maken in jouw tweet.

Hoe lang duurt dit stappenplan?

Als je wilt, kun je al deze stappen vliegensvlug uitvoeren, maar slim is het niet. Nieuwe contacten zullen namelijk altijd even je Twitter-feed doorlezen en als ze zien dat je nog maar net begint, val je door de mand. Neem er dus even de tijd voor en tweet dagelijks. Als je meerdere keren per dag tweet, is vier weken een mooie tijdsduur voordat je bij stap 7 terechtkomt. Vind je niet meteen werk, dan herhaal je stappen 4 t/m 7 gewoon. De aanhouder wint!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.