Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Wat is het verschil tussen brutoloon en nettoloon?

Of je nu op zoek bent naar een studentenbaan of je eerste ‘echte’ baan, je komt vaak de termen bruto en netto tegen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen bruto en netto? In dit artikel scheppen we duidelijkheid.

Bruto: wat op je contract staat

Wanneer tijdens je sollicitatiegesprek en voortgangsgesprekken jouw loon aan bod komt, gaat het altijd om brutobedragen. Deze vind je ook in je arbeidscontract. Je brutoloon is niet het bedrag dat je uiteindelijk te zien krijgt omdat er nog allerlei bedragen afgetrokken worden. Dit is goed om te weten, want onderhandelingen over bijvoorbeeld € 100,– brutoloon extra per maand gaan in werkelijkheid over een veel kleiner bedrag; misschien krijg je daar uiteindelijk maar zestig euro extra van te zien.

Netto: wat je op je bankrekening krijgt

Zoals we hierboven al aangaven, zit het verschil in brutoloon en nettoloon hem in wat jouw werkgever en jij moeten afdragen. We noemen de euro’s die je af moet dragen loonheffingen. De loonbelasting behoort hier natuurlijk toe, maar dat is lang niet het enige element. Het volledige overzicht sommen we hieronder op:
  • Loonbelasting De loonbelasting is de belasting die door jou over je loon verschuldigd is en die door je werkgever op jouw loon wordt ingehouden en namens de werknemer aan de fiscus wordt betaald. Je loon wordt hiertoe in ‘schijven’ ingedeeld en voor iedere schijf betaal je een oplopend belastingpercentage. Tot de pakweg € 33.000 bruto per jaar betaal je relatief weinig belasting. Over het bedrag dat je daarbóven verdient betaal je meer dan 40% belasting.
  • Volksverzekeringen Daarnaast draag je maandelijks een deel van je brutoloon af aan de volksverzekeringen. Deze financieren sociale verzekeringen als de AOW, de WLZ, de ANW en de Wajong.
  • Pensioenfonds Elke maand betaal je ook via je werkgever een pensioenpremie. De werkgever betaalt ook mee, zodat je samen aan je pensioen spaart. De premie is niet alleen voor het ouderdomspensioen, maar ook voor het geval je arbeidsongeschikt raakt.
Tot 2012 boden werkgevers ook nog een geblokkeerde spaarrekening aan hun werknemers. De zogeheten werknemersspaarregeling mag sindsdien niet meer door werkgevers worden aangeboden, maar de pensioenfondsen en banken sprongen hier op in met alternatieve spaarregelingen. We raden je aan om na het ontvangst van je eerste maand brutoloon met een onafhankelijk financieel adviseur om de tafel te gaan om te kijken of extra sparen nodig c.q. verstandig is.

’Wat wordt mijn nettoloon?’

Wanneer je alleen maar een brutobedrag weet en dat (nieuwe) loon nog niet op je rekening gestort hebt gekregen, is de vraag natuurlijk hoeveel je nettosalaris wordt. Er zijn enkele sites die een poging doen jouw nettoloon te berekenen als je jouw brutoloon intypt, maar ze slagen daar niet altijd in. Wil je weten hoeveel je netto gaat verdienen, dan zit je als vuistregel met 60% van jouw brutoloon aan de veilige kant.

Zó voer je loononderhandelingen uit

Als je bruto meer gaat verdienen, krijg je netto ook meer. De stijging van je nettoloon wordt echter kleiner naarmate je in de hogere belastingschijven terechtkomt. Hoe dan ook is het altijd goed om jouw onderhandelings-vaardigheden te oefenen, hoe weinig je er ook in financieel opzicht mee opschiet. Zit je nog in het sollicitatieproces? Het onderhandelen over je loon begint pas tijdens het tweede sollicitatiegesprek of later. Bega dus niet de fout om te vroeg over je salaris te beginnen! Verder kunnen we je een aantal goede tips meegeven:
  1. Laat de werkgever als eerste een bod uitbrengen Degene die het eerste zijn kaarten op tafel legt, verliest meestal. Laat je daarom niet verleiden tot het noemen van een bedrag, maar vraag bijvoorbeeld in welke richting je moet denken of welk bedrag de werkgever behoorlijk lijkt.
  2. Verwerp het eerste bod Als je meteen toehapt, zal de selecteur denken dat hij teveel heeft geboden en dat je misschien ook ja had gezegd tegen een lager bod. Verwerp dan ook dat eerste bod en komt zelf met een hoger bod.
  3. Bied op een positieve manier hoger  Door een hoog tegenbod een positief jasje te geven, komt het minder brutaal over. Verpak jouw salariseis in voordelen –jouw opleidingsniveau of werkervaring gekoppeld aan de voordelen en resultaten die je jouw potentiële werkgever belooft– en de werkgever moet stevig in zijn schoenen staan om nee tegen jouw voorstel te zeggen.
  4. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet Niet alleen geld is belangrijk; ook het aantal vrije dagen en de mogelijkheid om vanuit huis te werken doen ertoe. Dan zijn er nog de dertiende of zelfs veertiende maand, een fiets of auto van de zaak, een mobiele telefoon of laptop, educatief verlof, provisies, bonussen, verzekeringen, enzovoort. Tip: neem van tevoren een lijstje met eisen mee naar het gesprek.
  5. Neem de tijd Onderhandelen kost tijd; dus ga er uitgebreid voor zitten. Je hoeft ook niet direct een beslissing te nemen, maar mag er best even op broeden en raad aan een vriend of familielid vragen. Zo kom je als een rationeel persoon over, wat een werkgever altijd waardeert.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.