Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Hoe maak je thuiswerken bespreekbaar?

Een paar jaar geleden was 'Het Nieuwe Werken' helemaal in zwang. Bijna ieder zichzelf respecerend bedrijf bedrijf was ermee bezig. Er werden regels voor opgesteld en voorwaarden gecreëerd om mensen in staat te stellen (een deel van) hun werkzaamheden vanuit huis te doen. De laatste jaren lijkt de trend weer om te draaien: steeds meer thuiswerkers keren terug naar hun kantoor. Blijkbaar kleven er dus ook nadelen aan thuiswerken. Dus moet je het nou willen of niet? En mocht je baas nog niet de mogelijkheid bieden – hoe maak je thuiswerken bespreekbaar?

De voordelen van thuiswerken

Je hebt er ongetwijfeld al een mentaal lijstje van gemaakt, maar laten we de voordelen voor de zekerheid op een rijtje zetten. In een land dat geteisterd wordt door files, voorkom je met thuiswerken dat op zowel de heen- als terugreis een half uur of langer in de file staat. Je hebt totaal geen reistijd meer en kunt, bij wijze van spreken, meteen van je bed naar je bureau lopen. Een ander voordeel is dat je thuis rustig kunt werken, omdat collega’s je niet storen met vragen en omdat je geen of minder telefoontjes van klanten krijgt. Veel thuiswerkers (en hun bazen) merken dat ze productiever zijn dan collega's die op kantoor zitten en hetzelfde werk doen.

De nadelen van thuiswerken

Het grootste nadeel van thuiswerken is dat je het contact met collega’s mist. Er zal maar net overleg zijn geweest op de dag dat jij thuiswerkt en afspraken zijn gemaakt waar jij (nog) niets van weet. Als je dit pas dagen later hoort, kan dat heel vervelend zijn. Dit is overigens ook een fenomeen waar parttimers mee kampen. Een ander nadeel van thuiswerken kan zijn dat werk en privé steeds meer in elkaar overlopen. Als je regelmatig thuiswerkt, moet je ervoor waken dat je niet voortdurend met je werk bezig bent en ook ’s avonds en in het weekend je mail checkt terwijl je gewoon een baan van maandag tot en met vrijdag hebt. Ook het sociale contact met je collega’s wordt minder als je veel thuiswerkt.

Zelf de voor- en nadelen ervaren?

Staan de werkzaamheden het toe en wegen voor jou de voordelen tegen de nadelen op? Dan wil je thuiswerken natuurlijk bespreekbaar maken. Je kunt dit tijdens een voortgangsgesprek doen, maar er ook een apart gesprek voor aanvragen. Dat laatste raden we je aan, want zo weet je zeker dat dit onderwerp niet ondergesneeuwd wordt door andere onderwerpen. Leg je baas de voordelen uit van niet meer in de file staan, van een hogere productiviteit en flexibele werktijden. Je kunt natuurlijk best op woensdagmiddag vrij nemen omdat dan je kinderen thuis zijn van school en die uren inhalen als ze ’s avonds in bed liggen. Sterker nog: sommige mensen presteren in de avonduren veel beter dan ’s morgens of overdag. Je maakt meer kans om toestemming te krijgen als je al hebt nagedacht over de randvoorwaarden. Heb je thuis een goede werkplek, en hoe wil je het contact met je collega’s onderhouden? Ben je voor hen bereikbaar via mail of WhatsApp? Hoe beter je je zaken vooraf hebt geregeld en uitgewerkt, hoe groter de kans is dat je toestemming krijgt om thuis te werken. Veel bedrijven en leidinggevenden zijn best bereid om hun medewerkers thuis te laten werken, maar zien er tegenop om dit helemaal uit te denken en de logistiek te regelen. Bespaar jouw baas dit werk dus!

Compromis: enkele dagen thuis, enkele dagen op kantoor

Wil je profiteren van de voordelen van thuiswerken en zo min mogelijk last hebben van de nadelen, dan is de gulden middenweg de beste oplossing. Dus deels thuiswerken en gedeeltelijk naar het kantoor blijven gaan. Als je een fulltime baan hebt en vijf dagen in de week werkt, is een verdeling van twee dagen thuiswerken en drie dagen op kantoor een goed compromis. Gedurende de twee dagen dat je thuiswerkt kun je klussen doen waarop je je rustig moet kunnen concentreren. Hierbij kun je denken aan verslagen van vergaderingen schrijven of notities en plannen van aanpak maken. De dagen die je dan op kantoor bent, zijn er voor overleg met collega’s, samen sparren over hoe een klus het beste kan worden aangepakt en natuurlijk voor de broodnodige social talk over de kinderen en de laatste cabaretier-voorstellingen.

Heeft thuiswerken de toekomst?

Nog niet zo lang geleden werkte iedereen op kantoor. Er was dan ook een heilige scheiding tussen werk en privé. De enige die thuis kon werken was de directeur die thuis rapporten en verslagen die door de typekamer waren uitgewerkt kon lezen. De komst van computers en internetverbindingen heeft thuiswerken technisch gezien mogelijk gemaakt. Al veel werknemers ervaren de voordelen van op afstand werken. Sommigen checken vanaf hun vakantieadres hun mails of verlengen hun vakantie omdat ze net zo goed vanuit Spanje kunnen werken. De scheidslijn tussen werk en vrije tijd wordt zo steeds vager. We verwachten dan ook dat de thuiswerk-trend gewoon doorzet en dat deze werkvorm vroeg of laat ook bij jouw bedrijf vanzelfsprekend is. Maar waarom zou je daarop willen wachten als je jouw baas vandaag al kunt overtuigen?
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.