Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

5 tips voor een succesvol LinkedIn-profiel

Waar Facebook er is voor de vakantiekiekjes en de kattenvideo’s, is LinkedIn er voor het netwerken met professionals, het zoeken van vacatures en het etaleren van jouw werkervaring. Iedere serieuze werkzoekende zou dan ook een Linkedin-account moeten hebben. Heb je er nog niet één, maak er dan een avondje voor vrij. Heb je al wel een LinkedIn-profiel, dan helpt CVSter.nl jou om er zoveel mogelijk uit te halen.
Eerder lieten we je al manieren zien waarop je Linkedin absoluut niet moet gebruiken. Het is niet meer dan logisch dat we nu een blogpost publiceren met manieren waarop je juist wél goed gebruik van dit professionele netwerk maakt. Dus open LinkedIn alvast in een nieuw browservenster en klus mee.

1. Completeer je LinkedIn-profiel

Zorg ervoor dat je profiel zo compleet mogelijk is. Dit lijkt misschien heel logisch, maar Linkedin vraagt heel wat informatie van mensen, waardoor bijna de helft van de gebruikers het opgaf, het vergat en nu een onvolledig profiel heeft. Jij weet wel beter en gaat daar nu even de tijd voor nemen. Niet alleen omdat jouw profiel er zo stukken professioneler uit gaat zien, maar ook omdat het op die manier hoger scoort in Google.

2. Voeg wat extra’s toe

Je kunt heel wat meer op je profiel kwijt dan alleen maar tekst. Voor wie op de radio is geweest of wie met audio of muziek werkt, is het raadzaam om een geluidsclip te uploaden. Heb je een presentatievideo of ben je op tv geweest, dan kun je ook een video op je Linkedin-pagina zetten. Heb je een blog, dan is het een idee is om blogposts op je Linkedin-profiel te zetten. Daar komt dan automatisch een thumbnail bij te staan van de grootste foto in jouw blogpost. Op die manier laat je zien dat je een eigen stem hebt en dat je goed overweg kunt met de digitale media. Ook vergroot je er de vindbaarheid van jouw profiel in Google mee.

3. Breid je netwerk uit

Je kent ze wel: die mensen op Facebook die je in het wildeweg een vriendschapsverzoekje sturen. Soms gaat het om een vergissing, maar vaker is het zo dat ze iets van je willen. Op Linkedin komen deze mensen ook voor. Wat je wilt voorkomen is dat jij zo iemand bent. Ga dus niet in het wildeweg contactverzoeken naar CEO’s en knappe koppen sturen, maar ga heel gericht te werk en begeleid jouw connectieverzoeken altijd met een netjes berichtje. Als je nog maar net op LinkedIn komt kijken, is het logisch dat je eerst een lijstje met contacten wilt opbouwen. Dan kun je beginnen door op zoek te gaan naar oud-collega's, studiegenoten en familieleden. Wanneer je pakweg 50 contacten hebt, is het verstandig om vooral connecties in jouw branche te zoeken; om een rode draad te zoeken die mogelijke werkgevers zullen herkennen in het aantal gedeelde contacten.

4. Word actief in groepen

Linkedin is meer dan een verzameling profielen. Het wordt pas écht leuk als je lid wordt van groepen, waarin je het over jouw kwesties en nieuwtjes kunt hebben die spelen binnen jouw vakgebied. Onze tip is om vooral te reageren op vragen en deelonderwerpen waarover je wat te vertellen hebt, zodat je stukje bij beetje ‘punten’ scoort bij andere groepsleden. De stap naar een nieuwe zakelijke connectie is op die manier erg klein, en er zou zomaar iemand tussen kunnen zitten die naar een nieuwe collega op zoek is.

5. Scoor referenties

We raden je aan om minimaal vijf referenties of testimonials op jouw profiel te hebben. Waar freelancers voor elke klus een referentie kunnen scoren, zal iemand in loondienst geen waslijst van referenties voor elkaar kunnen boksen. Vooral als je nog maar net op de arbeidsmarkt komt kijken, kan het een uitdaging zijn om testimonials te vinden. Maar laten we je op weg helpen met een aantal suggesties. Zo kun je om referenties vragen van:
  • Huidige of voormalige bazen (ook van bijbaantjes)
  • Huidige of voormalige collega’s
  • Stagebegeleiders en professoren
  • Klasgenoten en medestudenten
  • Kennissen uit het verenigingsleven
LinkedIn is geen sociaal netwerk zoals Facebook, waarop je in de likes en memes verzuipt. LinkedIn is wat dat betreft bijna het tegenovergestelde: een bloedserieus netwerk waarop de professionele competenties van mensen in het zonnetje worden gezet. Zolang je maar mensen aanschrijft die wat dat betreft een goed woordje over jou kunnen doen, kan jouw profiel niet stuk. Ben je nog geen vrienden met die leraar of voormalige baas, stuur hem of haar dan eerst een connectie-verzoek!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.