Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Zo zet je geld opzij voor een carrièresprong

Je bent nooit te oud om een carrièresprong te maken. Wel is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op jouw switch. Het kan namelijk betekenen dat je een dure masterstudie moet gaan volgen, of zelfs eventjes tussen twee banen in zit. En al zal die carrièreswitch het uiteindelijk waard zijn, er gaat toch een investering mee gemoeid. Heb jij daar voldoende financieel draagvlak voor, of kun je maar beter eerst je schulden aflossen? In deze blogpost geven we je concrete tips waarmee je die extra kosten het hoofd biedt, wat jouw verandering van baan zal versoepelen.

1. Zet je uitgaven op een rij

Maar weinig mensen hebben een duidelijk overzicht van hun maandelijkste kosten. Door middel van een huishoudboekje, of een moderne variant zoals een handige smartphone-app, krijg je een goed inzicht in jouw uitgaven. Je ziet de vaste kosten, waarvan sommige lastig te verlagen zijn, maar ook de variabele kosten die direct verband houden met jouw levensstijl. Wanneer je dat overzicht hebt, kun je een plan van aanpak maken. Het feit dat je jouw kosten nauwgezet bijhoudt, maakt je stukken bewuster en zorgt ervoor dat je twee keer nadenkt voordat je iets koopt.

2. Wees zuiniger

Nu je een overzicht van je uitgaven hebt, zie je waar jouw geld heengaat. Zo zuller er kosten zijn die niet strikt noodzakelijk zijn, zoals buiten de deur eten of die dagelijkse frappuccino bij Starbucks drinken. Zeg abonnementen op en kies een goedkoper belcontract voor je mobiele telefoon. Al die kleine kostenposten die je op deze manier wegneemt, zijn samen al gauw honderd euro per maand waard. Niet verkeerd, toch?

3. Betaal je schulden af

Heb je openstaande schulden, dan is dit het moment om ze af te lossen, want tijdens jouw carrièresprong zul je daar minder gelegenheid toe hebben. En hoe langer je met het afbetalen wacht, des te meer je aan rente betaalt. Begin daarom met het aflossen van creditcardschulden, die vaak het duurst zijn. Vervolgens kun je andere leningen en doorlopende kredieten aanpakken. Probeer om elke maand meer af te lossen dan het minimumbedrag dat vereist is, en je zult zien dat je snel weer schuldenvrij bent.

4.Loon binnen? Zet meteen iets opzij

Als jij zoals zovele werknemers bent, krijg je je loon netjes rond het einde van de maand op je rekening gestort. Om te voorkomen dat jouw salaris opgaat aan allerlei minder essentiële aankomen, zet je meteen een spaarbedrag opzij voor die carrièresprong. Het beste werkt het als je hier een aparte spaarrekening voor opent en die labelt met ‘carriere’ of iets dergelijks. Afhankelijk van hoe ver jouw nieuwe carrierestap in de toekomst ligt,

5. Zorg voor meer inkomen

Je uitgaven inperken is natuurlijk één oplossing om meer geld over te houden, maar het kan ook anders: door meer te gaan verdienen. Als je in loondienst werkt, is je eerste missie dan ook het vragen om loonsverhoging. Vervolgens kun je buiten je werk om gaan kijken: hoe kan ik meer gaan verdienen? Als je al een part-time baan hebt, kun je er een tweede part-time baan bij gaan zoeken bijvoorbeeld via Zoekbijbaan.nl. Werk je all fulltime, dan hou je maar weinig tijd over om extra inkomen te genereren. In zo’n geval is het beter om freelancer te worden. Dan kun je bijvoorbeeld in de avonduren teksten schrijven of grafisch ontwerp verzorgen. Wellicht kun je af en toe je auto verhuren via Snappcar of je een kamer in je huis via Airbnb. Net als bij het terugdringen van jouw kosten, geldt ook hier: alle kleine beetjes helpen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.