Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Spam van recruiters: wat doe je eraan?

Krijg jij ook regelmatig mails waarin je de mooiste banen krijgt aangeboden? Waarin jij een zeer geschikte kandidaat blijkt te zijn en je snel contact moet opnemen om een kans te maken? Jongvolwassenen in de ICT-branche hebben er haast een parttime baan aan om de spam en LinkedIn-contactverzoeken van recruiters af te wimpelen. Hoe ga je om met de agressieve contacteigenschappen van de nieuwe generatie recruiters?

Blacklist recruiters

Het is een feit dat recruiters hun boterham verdienen doordat ze een bonus krijgen als ze iemand aan een bedrijf kunnen koppelen, of zelfs een klein percentage van het jaarsalaris van de nieuwe werknemer ontvangen. En dat ze bij bedrijven als een goede recruiter worden bestempeld als ze zoveel mogelijk kandidaten, CV's en telefoonnummers kunnen overhandigen. Dus struinen ze bijvoorbeeld LinkedIn af naar kandidaten die in de richting komen van de functie waarvoor ze bemiddelen. Gelukkig is er nu een blacklist van recruiters opgesteld. Staat er een recruiter op die jou probeert te paaien? Vooral niet reageren!

Hoe herken je de goede recruiters?

De baan 'recruiter' bestaat al enige tijd. Het is een soort talentscout die zijn werk goed kan doen als hij thuis is in de sector waarvoor hij mensen zoekt en een neus heeft voor talent. Natuurlijk zijn er nog steeds recruiters die zeer vakkundig en persoonlijk op zoek zijn naar 'de juiste persoon op de juiste plek'. Hoe weet je of iemand het beste met je voor heeft en niet alleen met dollartekens in zijn ogen contact met je opneemt? Allereerst kan je checken of de recruiter aan een bedrijf gekoppeld is, de zogenaamde 'corporate recruiter’. Vooral grote bedrijven zijn altijd op zoek naar nieuw talent of doorstroommogelijkheden voor mensen met expertise. Een bedrijf zal niet snel zomaar iedereen aanschrijven. Ze vallen op doordat ze goed op de hoogte zijn van je profiel of CV. Ook zullen ze veel kunnen vertellen over de inhoud van de functie, zelfs tot en met een salarisindicatie en over de bedrijfscultuur.

Taalfouten

Mails vol taalfouten, met joviale taal als 'zullen we connecten?' kan je het beste meteen negeren. Als je het gevoel hebt dat het een standaardbericht is, waarboven je naam is geplakt, behoed dan jezelf van een hoop ongemak en ga er niet op in. Zodra er staat 'weet je iemand anders voor me?', weet je dat iemand heel hard op zoek is om zoveel mogelijk kandidaten te verzamelen?, is vaak voor eigen gewin. Zodra je je gepusht voelt om je CV toe te sturen, of als ze zeggen 'ik heb je een aantal keren gebeld, kan je me terugbellen', is de kans zeer groot dat ze deze persoonlijke gegevens van je willen ontfutselen om deze te kunnen presenteren aan een derde partij.

Zelf solliciteren

Vergeet niet dat er nog altijd de weg is van het zelf solliciteren. Recruiters zitten dit natuurlijke proces wel eens in de weg, omdat ze je afleiden met mooie verhalen over functies die jouw interesse wekken. Ben je bijvoorbeeld een Software Engineer, dan kunnen ze je het gevoel geven dat de markt verzadigd is en je blij mag zijn met het aanbod. Hun netwerk is vaak groot en daardoor heb je al snel de neiging te denken dat je hen nodig hebt. Maar houd altijd zelf vacatures bij interessante bedrijven in de gaten en maak jezelf bekend via open sollicitaties.

Tips tegen recruiterspam

Pas op wat je op LinkedIn zet; veel recruiters zoeken op bepaalde woorden en komen zo bij je profiel. Als je een allrounder bent, doe je er goed aan niet alle termen te vermelden waar je slechts een beetje kennis van hebt; dat trekt veel contactverzoeken aan waar je uiteindelijk niks mee kunt. Zorg ervoor dat je persoonlijke gegevens als je e-mailadres, telefoonnummer en je CV alleen geeft aan personen die je vertrouwt. Pas als een contact je het gevoel geeft dat hij of zij je profiel ook echt gelezen heeft (stel gewoon de vraag "Wat sprak je aan in mijn profiel?") en zich verdiept in je wensen, weet je dat hij of zij je niet als een anonieme 'prooi' ziet. Heb je ze tijdens je werk zelfs regelmatig aan de telefoon? Spreek met de receptioniste of secretaresse af dat ze geen recruiters aan je doorverbinden. Laat ze bij twijfel eventueel zelfs de vraag stellen: "Ben je een recruiter?" Mochten ze dan nóg onder valse voorwendselen bij je terechtkomen, dan weet je in elk geval dat je hoogstwaarschijnlijk niet met de meest integere persoon te maken hebt. Gooi e-mails met taalfouten meteen weg. Staat de toon je niet aan en is het duidelijk spam; meteen de prullenbak in. Denk je dat een recruiter wellicht iets voor je kan betekenen in de toekomst; stel daarvoor een keurige standaardmail op die je snel kan terugzenden, zodat het je op dit moment geen energie kost. En heb je wel een recruiter gevonden die je aan een topbaan heeft geholpen en die prima in de omgang is; koester deze en houd alleen daar contact mee!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.