Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Sollicitatievraag: "Waar zie je jezelf over 5 jaar?"

Deze populaire vraag bij werkgevers en recruiters komt in bijna ieder sollicitatiegesprek aan bod. Het doel van deze vraag is om er achter te komen wat jouw verwachtingen zijn omtrent de functie en eventuele doorgroeimogelijkheden. Bij het beantwoorden van deze vraag moet je daarom goed nadenken over bij wat voor soort organisatie je aan tafel zit en voor welke functie je solliciteert. Wat het ‘juiste’ antwoord op deze vraag is hangt dan ook van een aantal dingen af en begint bij het begrijpen waarom de vraag wordt gesteld.

Waarom stelt een werkgever deze vraag?

Simpel gezegd wil de werkgever weten of jouw carrièreplan overeenkomt met de functie waar je voor solliciteert. Hij is op zoek naar een werknemer die de openstaande positie voor een bepaalde tijd gaat vullen. Iemand met het perfecte profiel kan toch ongeschikt blijken voor de functie als hij bijvoorbeeld te grote ambities heeft voor de mogelijkheden die het bedrijf hem kan bieden. Dit betekent niet dat je minder ambitie moet tonen dan je eigenlijk hebt, een gebrek aan ambitie kan bijvoorbeeld negatief uitpakken als men op zoek is naar een samenwerking voor een langere termijn. Het goede antwoord op deze vraag is daarom ook verschillend per gesprek en begint met een goede voorbereiding.

Zo bereid je een succesvol antwoord voor

De eerste stap richting het ultieme antwoord het doen van een stukje research gecombineerd met een beetje soul searching. Hoe meer informatie je hebt, des te beter je antwoord zal zijn. Je doel is om de werkgever ervan te overtuigen dat deze baan de logische stap is in jouw carrière. Hiervoor moet je weten waar je staat en waar je naar toe wilt. Daarnaast is het nodig te begrijpen wat jouw potentiële nieuwe werkgever zoekt.

1. Waar sta je nu?

Om deze vraag te beantwoorden kan het handig zijn een tijdlijn te maken van jouw loopbaan. Waar ben je begonnen en waar wil je naartoe. Geef voor jezelf aan waar op die tijdlijn je je op dit moment bevindt. Maak daarbij een lijstje met een aantal belangrijke vaardigheden die je in het verleden hebt geleerd en kennis die je hebt opgedaan. Noteer welke taken je hebt vervuld en hoeveel ervaring je in het betreffende vakgebied hebt. Als je dit lijstje naast de gevraagde competenties legt, realiseer je je welke vaardigheden je nog (verder) moet en kunt ontwikkelen.

2. Waar wil je naartoe?

Waar zie jij jezelf eigenlijk in 5 jaar? Geef eerlijk antwoord op deze sollicitatievraag en formuleer je korte en lange termijn doelen. Is het je doel door te groeien naar een hogere functie of wil je je liever specialiseren in iets wat je graag doet? Het is belangrijk deze wensen van te voren voor jezelf duidelijk te hebben. Wees wel realistisch en zoek informatie op over wat de geambieerde functie inhoud en welke competenties je daarvoor nodig hebt. Als je nog niet zo goed weet waar je jezelf over vijf jaar ziet kun je op carrièresites zoeken naar mensen met een vergelijkbaar profiel en kijken hoe hun carrière pad zich heeft ontwikkeld. Natuurlijk betekent dit niet dat jij hetzelfde moet doen, maar je kunt dit zien als inspiratie wanneer je even vastloopt.

3. Waar is de werkgever naar op zoek?

Het antwoord op deze sollicitatievraag is vaak al te vinden in de vacaturetekst. Als er niks wordt gezegd over eventuele doorgroeimogelijkheden is de kans groot dat ze niet op zoek zijn naar een ambitieus persoon. Naast de vacature is het slim om de website en eventuele Social Media pagina’s te bestuderen. Hier vind je informatie over de bedrijfscultuur en kun je inschatten of jij je daarin thuisvoelt. Over het algemeen geldt: hoe groter het bedrijf, hoe meer doorgroeimogelijkheden er zijn.

4. Koppel jouw ambities aan die g van het bedrijf

Kijk nu naar overeenkomsten tussen jouw ambities en de mogelijkheden van de organisatie. Noem de competenties en kennis die je in het verleden hebt opgedaan en laat daarna blijken wat je in de toekomst daarmee wilt doen. Stel jouw ambities af op de vraag van het bedrijf en benoem wat deze functie kan bijdragen aan het behalen van jouw doel. Zorg dat je een aantal concrete voorbeelden kunt geven om jouw verhaal kracht bij te zetten. Geef aan in welke context jij de taken en verantwoordelijkheden van deze functie ziet ten opzichte van jouw ambities. Je laat zo niet alleen zien dat jij een goede match bent voor de functie, maar ook dat je je goed hebt voorbereid.

5. Blijf dicht bij jezelf

Dat je het antwoord op de beruchte vraag afstemt op de functie en het bedrijf betekent natuurlijk niet dat je niet eerlijk moet en mag zijn over jouw vijfjarenplan. Als je het gevoel hebt dat je moet liegen bij het beantwoorden van de vraag is het slim voor jezelf na te gaan of dit wel de juiste functie is. Dit voorkomt niet alleen frustratie tijdens het werken, maar ook vertraging of een verkeerde afslag in jouw persoonlijke ontwikkeling.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.