Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Omscholen tot programmeur

Wie had dat durven denken: de nerds die vroeger met hun spelcomputers speelden en met programmeertalen speelden (terwijl vriendjes de geneugten van de puberteit ontdekten), zijn nu de helden van de arbeidsmarkt. IT-specialisten zijn niet aan te slepen en hebben een gouden toekomst voor zich. Werkgevers buitelen om elkaar heen om programmeurs in te lijven, vaak al direct vanuit de schoolbanken. De verwachting is dat het overschot aan vacatures voor programmeurs in de komende jaren alleen maar toe gaat nemen. Heb je een andere opleiding gevolgd, maar ben je gecharmeerd door de gunstige arbeidsvoorwaarden voor softwareontwikkelaars? Omscholen tot programmeur kan al in je vrije tijd. Er zijn genoeg anecdotes van hobbyisten die werden ‘ontdekt’ door recruiters en –ondanks beperkte ervaring– toch als programmeur aan de slag konden voor een nieuwe werkgever.

Wat doet een programmeur?

Een programmeur schrijft een verzameling instructies die een computer uitvoert. Dat gebeurt in een programmeertaal, en daar zijn er veel van. De lijst is vrijwel onuitputtelijk, maar hier is een handvol voorbeelden:
  • C
  • Perl
  • PHP
  • SQL
  • Java
  • Ruby
  • jQuery
  • Python
  • JavaScript
Met de ene taal maak je een website of webapplicaties, met de andere ontwikkel je desktop-software. Ook zijn er programmeertalen waarmee je apps voor smartphones kunt maken. Vaak werkt een programmeur in een team, waarbij elk teamlid een bepaald deel van het programma voor zijn of haar rekening neemt. Aan het einde van het ontwikkelingsproject worden die losse onderdelen samengevoegd tot een werkend programma. Programmeurs kunnen voor kleine startups werken in ruil voor een basisloon en aandelen in dat nieuwe bedrijfje, of ze kunnen voor grote multinationals aan de slag gaan. Programmeurs (ook weleens coders genoemd) zijn overal nodig. Soms mogen ze op afstand werken – op een vast contract of als freelancers.

Wie kan programmeur worden?

Het beeld van de nerd dat we in de inleiding schetsten, gaat al lang niet meer op. Logisch denken is nog steeds een vereiste en het helpt als je affiniteit met wiskunde hebt. Je moet een pietje-precies zijn omdat een puntkomma op de verkeerde plek een ramp kan zijn. De trend is dat steeds meer vrouwen dit door mannen gedomineerde beroepsveld betreden. Omdat de vraag naar programmeurs zo groot is, wordt er niet zo moeilijk gedaan over je (gebrek aan) ervaring of je leeftijd. Wat dat betreft is omscholen tot programmeur één van de slimmere acties die je als tegenwoordig als werkzoekende kunt nemen.

Welke opleiding volgen programmeurs?

Voor iemand die van jongs af aan weet dat hij of zij professioneel software wil ontwikkelen, is een bacheloropleiding Informatica de logische weg. Heb je een andere opleiding gevolgd, maar voelt jouw carrière als een doodlopende weg, dan kun je je zelf omscholen tot programmeur. Dat kan al in je vrije tijd, bijvoorbeeld door online cursussen te volgen op Code.org of Codecademy.com. Door middel van speelse opdrachten werk je aan jouw nieuwe vaardigheden. Python of Ruby zijn twee programmeertalen die betrekkelijk makkelijk te leren zijn. Het is aan te raden om daarmee te beginnen. Naarmate je meer kent en kunt, zal jou steeds duidelijker worden welke richting je op wilt gaan en welke nieuwe programmeertalen je wilt leren. Je kunt dan voor betaalde cursussen kiezen.

Werkgevers vinden jóu

Als programmeur bevind je je in een luxepositie: er is veel vraag naar je. Als je een Linkedin-profiel hebt, is de kans groot dat recruiters jou vinden zodra je jouw vaardigheden uitbreidt met kennis van programmeertalen. Voor programmeurs die al werk hebben kan dit zo’n plaag zijn, dat ze hun contactgegevens moet verbergen op Linkedin. Mocht dit jou (nog) niet overkomen, dan zul je weinig concurrentie ervaren bij het solliciteren op vacatures. Wat ook kan, is ervaring opdoen op projectbasis bij een bureau dat studerende programmeurs uitzet, of bij één van de vele ICT-detacheerders. Wij wensen je alvast veel plezier toe in jouw nieuwe carrière!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.