Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Nieuwe baan: moet ik nu mijn vakantie annuleren?

Zo, de zomervakantie is al geboekt. Lekker goedkoop omdat je er vroeg bij was. Alles al betaald, zodat je ter plekke met een schone financiële lei begint. Dat is natuurlijk fantastisch, maar niet als je vervolgens je baan kwijtraakt of juist het tegenovergestelde: dat je een geweldige kans in de schoot geworpen krijgt. Hoe moet dat dan met die vakantie die al in kannen en kruiken is?
Een nieuwe baan betekent nieuwe arbeidsvoorwaarden. En omdat je een vakantie altijd in zorgvuldig overleg met andere collega's en/of je chef moet plannen, is de kans groot dat je niet in dezelfde periode weg mag. Of dat je nog niet eens voldoende vakantiedagen hebt opgebouwd. Tenminste, dat maak je jezelf wijs. Want valt daar niet een mouw aan te passen wanneer een werkgever jou echt wil? En op welk moment in het sollicitatieproces moet je de recruiter gewag maken van jouw vakantieplannen? In dit artikel scheppen we duidelijkheid.

Vakantieplannen eerst nog even stilhouden

Als je aan het solliciteren bent, hoef je je nog geen zorgen maken over jouw vakantieplannen. Het mag in elk geval geen excuus zijn om niet te solliciteren. Je maakt er dus geen melding van in je sollicitatiebrief en je houdt je er ook stil over tijdens de sollicitatiegesprekken waarvoor je wordt uitgenodigd. Pas wanneer de interesse van het bedrijf in jou toeneemt wordt het tijd om die vakantie met jouw toekomstige werkgever te bespreken. Het tweede sollicitatiegesprek is bij veel bedrijven het laatste sollicitatiegesprek. Het betekent dat je in de beslissende fase terecht bent gekomen en dat het bedrijf het nu vooral over praktische zaken wil hebben. Zo is dit vaak het gesprek waarin je salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden aan bod komen. Ook kan jou worden gevraagd of je nog andere sollicitaties hebt lopen en of je al vakantieplannen hebt. Dat laatste zou een goed teken zijn, want dat wil zeggen dat veel ruimte voor laten en zich flexibel op kunnen stellen

Wat is belangrijker?

Al mag je er enigszins huiverig voor zijn; een vakantie is vaak goed bespreekbaar. In het onwaarschijnlijke geval dat jouw vakantie joust in die weken geen optie is voor jouw nieuwe werkgever Dan zul je jezelf eens goed achter je oren moet ik krabben want wat is belangrijker paar weekjes plezier of de volgende stap in jouw carrière mogelijk met een hoger loon en betere voorwaarden? Op de schaal van levensbehoeften staat carrière bij veel mensen hoger dan vakantie. Een vakantie kun je altijd nog op een ander moment plannen, toch? Natuurlijk is het sneu als jij en je gezin jullie al verheugden op die prachtige bestemming in die heerlijke accommodatie. Maar met een goedmakertje kun je vast wel op begrip rekenen, en wie weet rolt er zelfs een mooiere vakantiebestemming uit de herkansing.

Als je tóch moet annuleren

Werkgevers zijn zo slecht nog niet; Ze weten dat mijn vakantie voor een werknemer gewoon nodig is. Het is jouw goed recht. Maar soms blijkt uit het overleg dat juist die weken die jij had gepland, niet uitkomen. Dan is het kiezen tussen die baan en jouw vakantie. Als je voor die nieuwe betrekking kiest en je jouw vakantie moet annuleren, kan het zijn dat je reis- of annuleringsverzekering dat dekt. Bijvoorbeeld wanneer je door een reorganisatie jouw baan bent kwijtgeraakt. Bestudeer daarom aandachtig de voorwaarden of, makkelijker nog, bel jouw verzekeraar voor duidelijkheid. Annuleren is nooit leuk, maar de reiskosten terugkrijgen is een pleister op de wonde. Als je geen geld terugkrijgt van je reis- of annuleringsverzekering is het een idee om het transport en het verblijf naar andere datum verschuiven. Soms kan dat gratis, maar vaak kan dat tegen bijbetaling. Dat is altijd nog beter dan het volledige bedrag kwijt zijn.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.