Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Het minimumloon voor jongeren

Voor werkgevers is het aantrekkelijk om jongeren in te huren. Want hoe jonger een werknemer is, des te lager het minimumloon is – en zelden betalen bedrijven die jongeren werk bieden méér dan het minimumloon. De ondergrens bij het minimumloon is 15 jaar, wat betekent dat ook jongeren van 13 jaar en 14 jaar dat loon kunnen verwachten. Tot hun 23e ontvangen jongeren elk jaar een hoger minimumloon. Voor werknemers van 23 jaar en ouder bestaat steeds hetzelfde minimumloon.
Wat het precieze minimumloon is, hangt af van het aantal uren dat de volledige werkweek bij het bedrijf telt. Je vindt hier een overzicht van de verschillende werkweken en de bijbehorende minimumlonen. Ter illustratie vind je hieronder de minimum uurlonen bij bedrijven die een 40-urige werkweek hanteren. De uurlonen gelden ook als jongeren bijvoorbeeld maar 8 uur in de week meedraaien.

Overzicht van het minimumloon

 • 15 jaar: € 2,60 per uur
 • 16 jaar: € 2,99 per uur
 • 17 jaar: € 3,42 per uur
 • 18 jaar: € 3,94 per uur
 • 19 jaar: € 4,55 per uur
 • 20 jaar: € 5,33 per uur
 • 21 jaar: € 6,28 per uur
 • 22 jaar: € 7,36 per uur
 • 23 jaar en ouder: € 8,66 per uur

Voordelen van jongere werknemers

Dit blog is geschreven vanuit het oogpunt van de werkzoekende; vanuit dat van de jongere, dus. Toch is het goed om als jongere te weten waarom bazen voor werknemers van jouw leeftijd kiezen. De titel van deze blogpost legt de eerste reden al goed uit, maar er zijn meer voordelen te bedenken.
 • Jongeren zijn goedkoop Je zag het al in het bovenstaande lijstje – jongeren zijn goedkope arbeidskrachten. Ze kosten maar een derde van wat 23-plussers kosten, terwijl ze echt niet drie keer minder gedaan krijgen. Sterker nog, soms doet een jongere van 16 zijn werk stukken beter dan een veteraan. Dat jongeren dan minder lang bij het bedrijf blijven en er steeds opnieuw jongeren moet worden ingewerkt, nemen bedrijven dan voor lief.
 • Jongeren zijn flexibel Een keertje ‘s avonds werken of in een vakantieperiode is voor jongeren geen probleem. Waar volwassen werknemers een vast ritme willen omdat ze vaak een partner en kinderen hebben, grijpen veel jongeren iedere kans aan om buitenshuis te zijn. En als ze een vervolgopleiding doen, zijn ze tot op grote hoogte in staat om hun tijd vrij in te delen.
 • Jongeren worden minder snel ziek Stress, een slechte houding en algehele slijtage zorgen voor een hoog ziekteverzuim bij oudere werknemers. Veel organisaties hebben wel één of meerdere medewerkers die al maandelang thuis zitten, maar waar ze nog steeds het loon aan door moeten betalen. Jongeren daarentegen zijn fris en fit.
 • Jongeren luisteren tenminste Het is echt niet zo dat volwassenen instructies in de wind slaan, maar ze hebben soms erg sterke ideeën over bepaalde zaken. Jongeren zijn over het algemeen open-minded en leergierig, waardoor ze zonder morren zijn in te zetten bij allerlei werkzaamheden.

Goed betalende werkgevers

Niet alle bazen betalen peanuts. Er zijn gelukkig ook werkgevers die jongeren beter op waarde schatten. Die gaan een stuk boven het minimumloon zitten. Een voorbeeld zijn overheidsinstellingen. Nu moet je doorgaans hoog opgeleid zijn om daar te werken, maar er zijn afdelingen waarvoor geen indrukwekkend cv nodig is, zoals de postkamer. Ook schoonmaakbedrijven en zorginstanties realiseren zich dat ze geen werknemers meer aantrekken met een minimumloon. Daarnaast zijn er nog bedrijven die een minimumloon betalen, maar die leuke bonussen uitkeren. Je moet hierbij vooral aan commerciële bedrijven denken, waarbij je een baantje in sales hebt. Een callcenter is hier een goed voorbeeld van: je zit dan samen met andere jongen in een kantoor waarvandaan je aan de lopende band mensen belt om hen een dienst of product te verkopen. In eerdere artikelen vind je volop ideeën als het gaat om goedbetaalde bijbaantjes. We hebben ook een blogpost speciaal aan studentenbanen gewijd. We wensen je alvast veel succes bij de jacht naar een goede beloning!
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.