Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Hoe vraag je subtiel arbeidsvoorwaarden aan recruiters?

Als je een succesvol sollicitatiegesprek hebt gehad, is de kans groot dat je naar de tweede gespreksronde door mag. Bij veel werknemers is dat meteen het laatste gesprek vóór het tekenen van het contract. Maar hoe stuur je het gesprek richting dat voorwaardenpakket? En hoe haal je het meeste uit zo’n arbeidsvoorwaardengesprek zonder je uit de markt te prijzen?

Wat er besproken wordt

Wanneer je de arbeidsvoorwaarden met een recruiter bespreekt, gaat het over twee dingen: enerzijds over het maandsalaris en anderzijds over de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een dertiende maand of een niet-financiële beloning zoals een auto van de zaak.

Om het maximale uit deze onderhandeling te halen, is het belangrijk dat je jouw eisen op een rijtje hebt. Dat vergt een grondige voorbereiding, waar je jezelf later dankbaar voor zult zijn. Let op: hoe subtiel je een recruiter ook om de arbeidsvoorwaarden vraagt, het idee is dat jij al een idee hebt wat je uit de onderhandeling wilt slepen. Je gaat dus proactief in plaats van reactief te werk.

1. Bepaal wat je waard bent

De primaire arbeidsvoorwaarde is het loon dat je gaat verdienen. Je kunt o.a. op Loonwijzer.nl berekenen wat een gangbaar salaris is voor iemand met jouw functie en werkervaring. Vraag ook in jouw netwerk van collega’s, vrienden en familieleden om input. Soms zie je ook een salarisindicatie in de teksten van vergelijkbare vacatures.

2. Bedenk welke secundaire arbeidsvoorwaarden je wilt

Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren afspraken over het aantal uren dat je werkt en de hoeveelheid vakantiedagen die je per jaar krijgt, een auto en/of laptop van de zaak, de mogelijkheid tot thuiswerken en een bijdrage in de pensioenpremie. Zet de secundaire arbeidsvoorwaarden op een rijtje die jij belangrijk vindt, gesorteerd op volgorde van prioriteit.

Wat zijn je boven- en ondergrens?

Bij het in kaart brengen van jouw salariswensen en de secundaire arbeidsvoorwaarden die je ambieert, laat je natuurlijk wat speling. Jij zet hoog in, de werkgever zet laag in, en zo werk je naar elkaar toe in de onderhandeling. Maar wat is jouw bovengrens en wat is jouw ondergrens? En welke secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen eventueel compenseren voor een salaris dat lager is dan jouw benedengrens? Zorg ervoor dat je dat duidelijk hebt vóórdat je op gesprek gaat, en wees bereid om ‘nee’ tegen het uiteindelijke aanbod te zeggen.

Als een werkgever je vraagt wat je wilt verdienen

Een tweede sollicitatieronde begint doorgaans met praten over koetjes en kalfjes. Dat is een mooie ijsbreker voordat het over serieuzere zaken zoals je verantwoordelijkheden en de arbeidsvoorwaarden gaat.

Je zult zien dat in veel gevallen de recruiter het voortouw neemt en het onderwerp van de arbeidsvoorwaarden zelf aansnijdt. Je wordt dan vaak gevraagd wat jouw loonindicatie is of wat je nu al verdient, en dat is niet voor niets: de recruiter weet dat de eerste die een bedrag op tafel legt vaak de verliezer is.

Trap daar niet in. De werkgever verwacht ook dat er onderhandeld wordt en zal altijd lager inzetten dan het bedrag dat jij noemt. Wanneer de recruiter vraagt wat je wilt verdienen, kun je dat op één van de volgende manieren op reageren:

  • “Als ik de kandidaat van uw keuze ben en dit voor mij de juiste vacature is, dan vertrouw ik erop dat u mij gunstige arbeidsvoorwaarden aanbiedt.”
  • “Wat hebt u zelf in gedachten voor kandidaten die aan de gestelde functie-eisen voldoen?”
  • “Hoeveel ik nu verdien is niet relevant voor deze baan. Bovendien wil ik méér gaan verdienen om van baan te veranderen.”
Als een recruiter de arbeidsvoorwaarden ‘vergeet’ Het kan een tactiek van een werkgever zijn om je helemaal lekker te maken met grote verantwoordelijkheden en leuke werkzaamheden, voordat het uiteindelijk –bijna tussen neus en lippen door– over de arbeidsvoorwaarden gaat. Bij sollicitatiegesprekken met starters wil dit nog weleens voorkomen. Het is dan belangrijk om subtiel te laten weten dat je graag de arbeidsvoorwaarden bespreekt. Het kan namelijk een verspilling van jullie tijd zijn als jullie wensen te ver uit elkaar liggen. Manieren waarop je het gesprek deze kant op kan sturen, zijn als volgt:
  • “Kunt u mij een salarisindicatie geven?”
  • “Ik ben benieuwd naar de arbeidsvoorwaarden. Kunt u mij daar iets over vertellen?”
  • “Welke financiële vergoeding heeft u in gedachten voor mijn werkzaamheden?”

Geven en nemen

En daarmee is de onderhandeling officieel begonnen. En dat mag gerust een kwartier of langer in beslag nemen, want je gaat je al dan niet voor langere tijd bij een werkgever vastleggen. Zorg ervoor dat je niet als eerste je kaarten op tafel legt en hou je vast aan je bandbreedte.

Wanneer je samen uitkomt op een fair bedrag en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, doe je er goed aan de afspraken op papier en ondertekend mee naar huis te nemen. Zo voorkom je dat er ineens heel andere afspraken op je contract komen te staan.

Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.