Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

De 10 bestbetalende bijbanen

Wanneer je pakweg 15-18 jaar bent, heb je geld nodig. Het liefst zo veel mogelijk. Je begint op stap te gaan, je hobby’s worden steeds duurder, je wilt met fatsoenlijke kleding over straat en ook nog eens af en toe met je vriend(inn)en op vakantie. Dingen waar ouders vaak niet op willen draaien.

Sommige bijbaantjes betalen goed

Gelukkig is het in Nederland best makkelijk om een bijbaantje te scoren. Veel bedrijven zijn op zoek naar wat hulp en het aantrekkelijke aan jonge arbeidskrachten is dat ze goedkoop zijn. Inderdaad: het minimumloon voor jouw leeftijdscategorie is voor hen ‘lekker laag’, wat ideaal is als het om werkzaamheden gaat die makkelijk zijn. In plaats van dure dertigers in te zetten, doen ze gewoon een beroep op middelbare scholieren. Of dat nou eerlijk is of niet, verdient bijna een apart artikel. Die discussie willen we in deze blogpost niet voeren. Wel is het fijn om te weten dat niet alle bijbaantjes het minimumloon uitkeren. Er zijn bijbanen die stukken beter betalen. Hiermee hoef je minder te werken om hetzelfde te verdienen, of werk je net zoveel om veel meer te verdienen. Jouw keuze.

1. Commercieel

In deze categorie vallen de baantjes waarbij je zoveel mogelijk mensen moet ‘lastigvallen’. Dit kan op festivals, evenementen, beurzen of van deur tot deur zijn, maar ook lekker veilig vanuit een callcenter met een headset op je hoofd. Je verkoopt abonnementen, verzekeringen, afspraken voor financieel advies of contracten voor groene energie. Het helpt hierbij als je een vlotte babbel hebt. Het basisloon is het minimumloon, maar voor elke verkoop krijg je een bonus. Daarmee kun je je salaris soms wel verdubbelen!

2. Klantenservice

Succesvolle bedrijven beseffen dat de klant koning is. Daarom doen ze er alles aan deze tevreden te houden. Via een telefonische klantenservice lossen ze problemen op en beantwoorden ze vragen. Voor jouw geduld en inlevingsvermogen zijn deze bedrijven bereid jou goed te betalen. Tip: probeer bij een bank of verzekeraar terecht te komen, want die bedrijven zitten altijd goed in de slappe was.

3. Nachtdiensten

Werken in een magazijn, bij een overslagbedrijf of in een tuinbouwgebied kan tot 17,5% méér opleveren als je een nachtdienst draait. Vraag bij jouw lokale uitzendbureau of zij bijbanen aanbieden waarbij je tot in de kleine uurtjes mag werken. Vergelijk het salaris hiervoor eens met het loon dat je voor een bijbaan in de horeca of de supermarkt verdient.

4. Zorg

Er is een gebrek aan werknemers in de zorg. Spelletjes spelen met bejaarden of achter de schermen in een ziekenhuis werken betekent goed cashen. Omdat er bij deze instellingen rond de klok wordt gewerkt, is de kans op weekenddiensten of nachtdiensten groot. Daarbij verdien je nog eens een beetje méér.

5. Schoonmaken

Niemand wil tegenwoordig meer schoonmaken; en daar ligt een kans voor middelbare scholieren zoals jij. Schoonmaakbedrijven betalen relatief goed en je hoeft vaak maar enkele uren achter elkaar te werken. Ook bepaal je zelf welke dagen van de week je schoonmaakt.

6. Bijlesgever

Als je 18 jaar bent, kun je solliciteren als bijlesgever. Hierbij moet je de lesstof van vakken als wiskunde, scheikunde en economie goed kunnen uitleggen aan scholieren tussen de 12 en 18 jaar, en ze helpen met hun huiswerk. Je gaat bij hen thuis langs voor de bijlessen en krijgt een leuk uurloon.

7. Internetondernemer

Ben je een beetje handig met internet, dan kan het lonen om een website te maken. Maak en verkoop je eigen digitale producten of promoot de producten van andere webwinkels tegen een leuke commissie. Je werkt lekker vanuit huis op de momenten die jou het beste uitkomen. De eerste maanden laten de verdiensten op zich wachten, maar als je website eenmaal draait, kun je er honderden euro's per maand mee binnenharken.

8. Chatten

Als live chat operator begroet je websitebezoekers en help je hen een keuze te maken. Ook beantwoord je vragen die zij mogelijk hebben. Het leuke van dit werk is dat je het vanuit huis kunt doen en zelf je werktijden bepaalt.

9.Freelancer

Begin voor jezelf en bied jouw diensten als IT-expert, hondenuitlater of autowasser aan. Maak een leuke website en spam de lokale bushokjes om bekendheid te krijgen. Je bepaalt je eigen loon en overlegt met je klanten over jouw werktijden. Je moet je wel even inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

10. Horeca-werk

We deden eerder in dit artikel spottend over de horeca, maar je kunt hier toch leuk mee verdienen. En dan vooral in de zomer, wanneer de terrassen tot laat in de avond uitpuilen en de bar meer fooi ophaalt dan gewoonlijk. Leuk als bijbaantje, maar dan vooral in de warmere maanden.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.