Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Een baan vinden op een Carrièrebeurs

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, kun je natuurlijk jouw cv opsturen naar een aantal werkgevers. Dan heb je echter wel een reële kans dat jouw brief op een grote stapel terecht komt en dat je er nooit meer iets van hoort. Veel effectiever is het om een bezoek te brengen aan een carrièrebeurs.
Dit is een evenement dat er volledig op gericht is om vertegenwoordigers van verschillende bedrijven in contact te brengen met mensen die geïnteresseerd zijn in hun openstaande vacatures. Op een dergelijk event is het mogelijk om rechtstreeks in contact te komen met recruiters van allerlei ondernemingen. Een perfecte manier om jezelf van je beste te kant te laten zien en een onuitwisbare eerste indruk achter te laten. Omdat vooraf bekend is welke bedrijven, organisaties en industrieën op de beurs vertegenwoordigd zijn, kun je bepalen of er mogelijk interessante vacatures te vinden zijn in jouw vakgebied.

Ontmoet de beste werkgevers van Nederland in een informele sfeer

Ben je van plan om een carrièrebeurs te bezoeken, ga met een goede planning op pad en neem vooraf de lijst met deelnemers door. Verdiep je in de bedrijfsfilosofie en de openstaande vacatures van jouw favoriete bedrijven. Bovendien is het aan te bevelen om vooraf te bedenken wat voor informatie je precies op de beurs wilt verzamelen. Of je nu student, starter of herintreder bent, een carrièrebeurs is een uitgelezen mogelijkheid om je geheel vrijblijvend te oriënteren, of juist gericht op zoek te gaan naar waardevolle contacten. Stel daarom altijd een lijstje op met de vragen die je aan de recruiters wilt stellen. Ben je aanwezig op een carrièrebeurs, kijk dan eens verder dan je neus lang is en bezoek ook de werkgevers waar je niet zo gauw aan gedacht had. Het kan zomaar zijn dat je geheel onverwacht een interessante functie of internship ontdekt, die je anders nooit gevonden zou hebben.

Zet je beste beentje voor

Een bezoek aan een carrièrebeurs vergt een proactieve houding en een positieve instelling. Dat je met een goed verzorgd uiterlijk op pad gaat, spreekt uiteraard voor zich. Eenmaal op de beursvloer moet je overal zelf op af stappen. Met een timide houding kom je op een dergelijke bijeenkomst niet zo ver. Spreek de mensen gewoon aan, stel jezelf voor en leg ze uit waarom hun bedrijf jouw belangstelling heeft, of waarom een bepaalde functie goed bij jou past. Misschien is er sprake van een positieve klik en ben jij voor deze werkgever de ideale kandidaat die precies in het plaatje past. Zorg er daarom voor dat je voldoende kopieën van je CV op zakt hebt en laat ze achter bij de bedrijven waar jij graag aan de slag wilt. Dankzij het grote aantal bedrijven dat doorgaans op een carrièrebeurs vertegenwoordigd is, heb je meerdere kansen op een succesvol gesprek met een recruiter.

Investeren in de toekomst

Ook al heb je misschien niet direct zicht op die droombaan, je kunt op een carrièrebeurs altijd waardevolle contacten opdoen. Vooral de mensen van de bedrijven die jou aanspreken en de recruiters met wie je een goed gesprek hebt gehad, zijn bijzonder waardevol voor de toekomst. Persoonlijk contact zorgt voor een connectie, iets wat op een digitale manier langer duurt en moeilijker is te realiseren. Recruiters kunnen je wellicht eens nuttige informatie verstrekken, interesseren voor een vacature waar je zelf niet aan gedacht hebt of je voordragen voor een vrijgekomen functie. Zorg ervoor dat je hun visitekaartje krijgt, dan kun je later nog eens contact met ze opnemen. Ook interessant zijn de diverse workshops en (sollicitatie)trainingen die op een carrièrebeurs worden gegeven. Bekijk van tevoren het aanbod en schrijf je tijdig in, want de populaire sessies zijn altijd snel volgeboekt. Of je kunt er jouw CV eens onder de loep laten nemen, want als het gaat om het vinden van een goede baan is elke hulp immers meegenomen. Een carrièrebeurs is een goede manier om op een informele manier met verschillende werkgevers kennis te maken en een uitstekende gelegenheid om uitgebreid te netwerken.

Overzicht met Carrièrebeurzen

Wil je het allemaal zelf een keer meemaken, neem dan zeker eens een kijkje op www.carrierebeurs.nl. Dit bedrijf is onderdeel van Memory Events, marktleider in de organisatie van belangrijke carrièrebeurzen. Zij organiseren ieder najaar de Nederlandse Carrièredagen, het grootste carrière-evenement van Nederland waar alle topwerkgevers acte de préséance geven. Daarnaast is Memory Events jaarlijks de drijvende kracht achter de Carrièrebeurs Overheid, de Carrièrebeurs Zorg & Welzijn en Vrouw & Carrière.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.