Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

7 tips om het meeste uit je stage te halen

Stagair(e)s zijn interessant voor bedrijven. Ze zijn jong en vormbaar, hun hoofden zitten vol met kennis, ze zijn gemotiveerd en goedkoop. Vrijwel ieder zichzelf respecterend bedrijf heeft dan ook stagiairs in dienst. Voor jou als student(e) betekent dit dat je ze min of meer voor het uitkiezen hebt; vooral wanneer je open sollicitaties stuurt. Wanneer je eenmaal beet hebt, is het wel de bedoeling dat je een goede indruk maakt. Je weet maar nooit waar zo’n stage toe kan leiden – sommige stagiairs worden immers al tijdens hun studie ingelijfd. Anderen komen met de referentie die ze van hun stage-adres krijgen heel ver. Met de volgende tips zorg je ervoor dat jouw stage-ervaring zo positief mogelijk is.

1. Weet wat je wilt leren

Maak vanaf het begin –en dan hebben we het over het kennismakingsgesprek– al duidelijk wat je uit jouw stage wilt halen. Je hebt aan de ene kant natuurlijk een opdracht of doelstellingen meegekregen, maar anderzijds zijn er vast dingen waar jij je zelf in wilt verdiepen, of die nu tot jouw vakkenpakket behoorden of niet. Eén van de belangrijkste dingen waar een stage jou bij helpt, is duidelijk te krijgen wat je wel en niet leuk vindt. En er is maar één manier om erachter te komen wat jou ligt en wat dus verdere studie rechtvaardigt.

2. Eis een stagevergoeding

Natuurlijk moet je worden ingewerkt en wordt er tijd in je geïnvesteerd, maar je bent over het algemeen toch vrijwel gratis aan het werk. Het is dan op z’n minst netjes als je daar een (kleine) vergoeding voor krijgt. Er zijn werkgevers die een keurige stagevergoeding geven, maar soms moet je enigszins met de vuist op tafel slaan om er enkele ruggen uit te persen. Wil een bedrijf jou helemaal geen vergoeding geven, dan mag je je afvragen of je dan wel serieus genoeg wordt genomen. In zo’n geval kun je maar beter naar een ander bedrijf zoeken.

3. Kick af van de social media

Twitter, Facebook, Snapchat, Instagram, Pinterest: ze zijn allemaal hartstikke leuk, maar daarom ook een tikkeltje verslavend. En tenzij je als community manager stage gaat lopen, zul je deze netwerken niet voor je stage nodig gaan hebben. Minder daarom al vóór jouw stage jouw social media-activiteiten, zodat het geen cold chicken wordt. Want wat je wilt voorkomen is dat je ongeïnteresseerd overkomt en jouw chef zich beledigt voelt doordat je niet werkt, maar de social media onveilig maakt.

4. Breid je netwerk uit

Al verdien je met een stage over het algemeen weinig, je creëert er wel unieke kansen mee. Zo mag je als stagiair over het algemeen veel meer taken en verantwoordelijkheden ‘uitproberen’ en ontmoet je op die manier mensen op allerlei afdelingen. Ook als je naar beurzen mag doe je er goed aan om driftig handen te schudden en visitekaartjes te bewaren. Dit is ook hét moment om jouw Linkedin-netwerk te vergroten! Veel bedrijven organiseren ook een vrijdagmiddagborrel. Dit is een perfecte gelegenheid om de banden aan te halen met mensen waar je normaalgesproken vooral in een professionele hoedanigheid mee omgaat, of met mensen die niet op jouw afdeling werken maar wel waardevolle contacten (of gewoon leuke mensen) zijn. Laat die borrels dus niet aan je voorbij schieten.

5. Stel vragen

Weet je nog dat je vroeger in de klas te bang was om een vraag te stellen? Het overkomt veel pubers dat ze vooral niet het middelpunt van de aandacht willen zijn. Gelukkig ben je nu wat ouder en heb je geleerd dat vragen stellen helemaal niet erg is. De kans is groot dat jouw leraren of professoren je tijdens de colleges ook vooral op het hart drukken om vragen te stellen. Hetzelfde geldt tijdens jouw stage. Je hoeft niet bang te zijn om vragen te stellen omdat je daarmee juist jouw interesse en motivatie toont; je wilt het bedrijf en de processen beter leren kennen. Zo kun je in korte tijd veel kennis opdoen en krik jij je niveau meteen op naar een hoog niveau.

6. Werk je uit de naad

Oké, we overdrijven misschien, want het is niet de bedoeling dat je –bij wijze van spreken– onder je bureau slaapt, maar je wilt toch zeker laten zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. Doe daarom, als het even kan, net iets meer dan van je gevraagd wordt. Je toont zo jouw motivatie en een proactieve houding wordt altijd gewaardeerd.

7. Vraag om feedback

Een stage is er om te leren. En je leert door middel van vallen en opstaan. Wees dus niet bang om fouten te maken, maar vraag altijd om feedback: wat doe je goed en wat is voor verbetering vatbaar? Jouw stagebegeleider in het bedrijf zelf zal dit helemaal niet erg vinden, zolang maar blijkt dat je de tips en suggesties ter harte neemt en een positieve ontwikkeling vertoont. Om feedback vragen betekent dat je graag goed je werk wilt doen en leergierig bent. Zo maak je altijd een goede beurt. Ook al heeft het bedrijf aan het einde van de rit geen plek voor je, je kunt dan op z’n minst op een laaiend positieve aanbeveling rekenen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.