Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

7 verkwikkende banen voor avondmensen

Ben jij ‘s ochtends met geen mogelijkheid uit bed te krijgen? Word jij chagrijnig als je vóór pakweg 12 uur op je werk moet zijn? Mensen die hier onbegrip voor tonen kunnen dit als luiheid wegwuiven, maar jij weet wel beter. Want wanneer jouw critici op één oor liggen, kom jij pas goed op gang. Je bent wat dat betreft net een diesel, die tijd nodig heeft om op te warmen. Het is alleen jammer dat de economie het vooral van ochtendmensen moet hebben. Of niet? Als recruiter weet ik als geen ander dat ieder mens uniek is. We zijn allemaal met een ander bioritme geprogrammeerd, wat al duidelijk wordt wanneer we nog in de luiers liggen. Zo ben ik altijd actiever en productiever in de middag en avond geweest. Maar ik ken ik heel wat mensen die beter presteren in de ochtend en die ‘niet zulke feestbeesten’ zijn (ik zet dit tussen aanhalingstekens omdat een hoger energieniveau in de avond niet automatisch hoeft te betekenen dat je een party animal bent). Gelukkig zijn er banen die avondmensen (en vampieren) op het lijf zijn geschreven. Mooi meegenomen is dat je vaak toeslagen krijgt vanwege de ongewone werkuren. In deze blogpost zet ik een aantal ideeën voor je op een rijtje. Ik wens je alvast veel sollicitatiesucces toe!

1. Beveiliger

Wanneer je als beveiliger werkt, is de kans groot dat je ‘s avonds aan de slag mag. Bijvoorbeeld door de ronde te doen op het industrieterrein, waar je bij klanten het licht uitdoet, checkt of alle deuren goed op slot zitten, en het alarm activeert. Als beveiliger bij concerten, of als uitsmijter bij een discotheek, ben je ook ‘s avonds en ‘s nachts actief.

2. Huiswerkbegeleider

Help middelbare scholieren en studenten met hun huiswerk en bij de voorbereidingen op examens. Nascholing, het woord zegt het al, vindt ná de schooluren plaats, waardoor je vooral in de late middag en vroege avond aan het werk bent. Normaalgesproken zijn huiswerkbegeleiders éénpitters, maar in de grote steden zijn enkele bureaus waar je in loondienst voor kunt werken.

3. Journalist

Een vriendin van me werkt op een krantenredactie en hoeft pas rond het middaguur op haar werkplek te zijn. Als gevolg is ze ook pas ‘s avonds laat vrij, maar dat vindt ze heerlijk. Tegen drieën gaat ze naar bed en om elf uur ‘s ochtends rolt ze er weer uit. En als journalist kan Olivia ook nog eens haar schrijftalent en onbegrensde nieuwsgierigheid botvieren. Drie vliegen in één klap! Kies je voor een publicatie die landelijk actief is, dan zullen er ‘s nachts meerdere mensen moeten zitten die de ontwikkelingen in andere werelddelen in de gaten houden. De meeste journalisten zijn daar niet voor te porren, maar jij weet wel beter.

4. Postsorteerder

De belofte om post de volgende dag op een Nederlandse bestemming te bezorgen, komt PostNL op veel werk te staan. Tussen pakweg 18:00 uur, wanneer de brievenbussen zijn geleegd, en 12:00 uur de volgende dag, wanneer de post bezorgd moet zijn, is het een drukte van jewelste bij de verschillende sorteercentra. Precisie en energie zijn dan ook vereisten. Je hebt de keuze uit parttime en fulltime diensten met een leuke toeslag vanwege de nachtelijke uren.

5. Koerier

Wat voor de gewone post geldt, geldt net zo goed voor zware pakketten, waardevolle ladingen en belangrijke documenten. Met andere woorden: de koeriersdiensten. Je kunt ervoor kiezen in het magazijn te werken en de pakketten te sorteren of in en uit de bestelbusjes te laden. Maar je kunt ook zelf achter het stuur kruipen en (al dan niet internationaal) pakketten bezorgen. In het holst van de nacht is het prettig rustig op de weg en ben je snel op de plek van bestemming.

6. Nachtportier

Als portier werk je in een hotel en ben je verantwoordelijk voor receptietaken en mogelijk ook de schoonmaak. Je treedt op als gastheer (meestal worden mannen gevraagd) en zorgt voor een stukje beveiliging. Deze banen zijn zowel in fulltime als parttime dienstverbanden beschikbaar en zijn vooral in de grotere steden relevant.

7. Verzorger

In de zorg zijn veel banen waarmee je ‘s avonds en ‘s nachts uren kunt draaien. Als verpleegkundige kun je nachtdiensten in een ziekenhuis draaien en als nachtverzorgende kun je in een bejaardentehuis werken. Er bestaan ook slaapdiensten waarin je vooral slapend je geld verdient, maar wel wordt geacht meteen uit de veren te springen wanneer een cliënt of patiënt om hulp vraagt.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.