Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Doe deze 6 dingen nadat je bent aangenomen

Ben je aangenomen na één of meerdere kennismakingsgesprekken? Dat is fantastisch nieuws; van harte gefeliciteerd. Weet je al met welke vrienden je het vanavond gaat vieren? We wensen je alvast een leuk avondje. Als je weer nuchter bent, is het goed om stil te staan bij de veranderingen die zo’n nieuwe baan met zich meebrengt. Die beginnen niet pas op de dag dat je in dienst treedt, maar als het even kan vandaag al. Om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet, hebben we in deze blogposts 6 zaken op een rij gezet die je niet moet vergeten. Sterker nog, hoe vroeger je deze dingen regelt, des te beter.

1. Vertel het je huidige baas

Als je al een dienstbetrekking hebt, maar aan een nieuwe uitdaging toe bent, zul je dit goede nieuws aan je baas moeten vertellen. Alhoewel, voor jouw huidige werkgever zal het minder goed nieuws zijn! Het is dan ook begrijpelijk dat je tot het allerlaatst wilt wachten tot je dit vertelt, alhoewel het je kan sieren als je dit zo lang mogelijk vantevoren vertelt. Dit is een afweging die je zelf moet maken, afhankelijk van de relatie die je met jouw werkgever hebt en de noodzaak van een goede referentie. Waarschijnlijk ben je wat zenuwachtig over dit gesprek met je baas. Maar het zal niet de eerste keer zijn dat hij afscheid van een werknemer moet nemen. Als jouw baas het beste met je voor heeft, zal hij begrip kunnen opbrengen voor jouw keuze en mogelijk zelfs blij voor je zijn.

2. Regel de papieren

Bij een nieuwe baan kan een hele papierwinkel komen kijken. Het eerste wat je moet regelen is je ontslagbrief: een formele schriftelijke bevestiging van jouw ontslag. Die mag je aan de afdeling P&O adresseren en als jullie die niet in het bedrijf hebben hebben, mag je hem direct naar jouw chef sturen. Bel ook naar jouw zorgverzekeraar en pensioenfonds; wat hebben zij van je nodig of moet je zelfs van aanbieder veranderen?

3. Draag je werkzaamheden over

Het kan voor jou huidige baas lastig zijn om op korte termijn een vervanger voor jou te vinden. De kans is dan ook groot dat je jouw werk moet overdragen aan jouw directe collega’s. Het siert jou als je hier proactief mee aan de slag gaat, zonder dat jouw chef je achter de spreekwoordelijke broek moet zitten. Prik een datum en tijdstip voor overleg en laat daarin het schema van werkoverdracht zien.

4. Hou contact met je nieuwe werkgever

Laat geen stilte vallen na die handdruk. Ook al duurt het bijvoorbeeld nog twee maanden voordat je in je nieuwe baan aan de slag mag, er zijn ongetwijfeld dingen die je moet regelen. Zo kan een baas vragen om een Verklaring Ontrent het Gedrag (VOG) waarmee je kunt aantonen dat je geen strafblad hebt, of het kan zelfs zijn dat jouw toekomstige werkgever een drugstest wil afnemen. Ook als er niet direct zaken zijn die je moet regelen, dan staat het altijd netjes als je een mailtje stuurt met de vraag of het nieuwe bedrijf nog iets van je nodig heeft.

5. Update jouw Linkedin-profiel

Dat je een nieuwe baan hebt gevonden, betekent dat je voorlopig niet naar andere vacatures op zoek bent. Het is goed om dat de wereld te laten weten en daar is geen betere plek voor dan Linkedin. Zo voorkom je dat een groot deel van de headhunters en recruiters jou berichtjes sturen (de ene persoon heeft hier meer last van dan de ander). Op Linkedin kun je aan jouw huidige baan een einddatum geven en jouw nieuwe baan alvast inplannen voor de maand waarop je ermee begint. Reken maar dat de felicitaties van jouw Linkedin-connecties binnen gaan stromen!

6. Haal het meeste uit jouw vrije dagen

Had je nog wat vrije dagen opgespaard? Dan is het logisch dat je die aan het einde van jouw dienstverband opneemt. Zo’n korte vakantie kan jou goed doen, want van de ene dag op de andere bij een nieuwe werkgever beginnen kan stressvol zijn. Maak dan ook het meeste van jouw vrije tijd door jouw zaken op een rijtje te krijgen. Daarmee bedoelen we dat je jouw huis op kunt ruimen, dat er installateurs of reparateurs langs kunnen komen omdat je eindelijk overdag thuis bent, dat je jouw financiën op orde kunt krijgen en jezelf lekker kunt verwennen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.