Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

5 carrièreregels die je best mag breken

Als je op zoek bent naar een baan, ontkom je er niet aan: ongevraagd advies van vrienden en familieleden. Ze hebben het beste met je voor en wanneer jouw sollicitatiebrieven en -gesprekken ter sprake komen, floepen de anecdotes en tips er gewoon uit. Vooral wanneer de toehoorders driftig meeknikken, loop je het grote gevaar om gehersenspoeld te worden. Het probleem is namelijk dat veel van deze goedbedoelde suggesties geen cent (meer) waard zijn. Ze zijn op fabeltjes zijn gebaseerd, niet door de raadgever getest, of niet meer relevant in de 21e eeuw. In een wereld die constant in beweging en ontwikkeling is, veranderen banen en managers en werkplekken en arbeidsovereenkomsten ook mee, hoe stroef dat soms ook gaat.
Dus welke adviezen kun je maar beter in de wind slaan? In deze blogpost zetten we 5 carrièreregels en carrièretips op een rijtje die je gerust mag breken.

Regel 1: 'Solliciteer alleen als je aan de functie-eisen voldoet'

In een cultuur van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ komt het vaak niet eens bij kandidaten op om ambitieus te solliciteren. Je ziet een fantastische vacature, maar solliciteert toch maar niet omdat het je aan de gevraagde werkervaring of opleiding ontbreekt. Door deze bescheidenheid worden functies in bijvoorbeeld het middenkader en hogere kader erg moeilijk vervuld. Natuurlijk zijn de functie-eisen belangrijk, maar zeker niet heilig. Sommige dingen zijn misschien niet op jouw cv te vinden, maar andere dingen weer wel. Je weet niet welke mensen nog meer naar deze baan solliciteren en welke zaken er op hun cv’s ontbreken. Heb je dus een vacature gezien waar je je lekker, maar tegelijkertijd een beetje bang bij voelt? Gewoon solliciteren!

Regel 2: 'Niet blij met je baan? Gewoon doorbijten.'

Je kent de tradities. Op maandag komt iedereen chagrijnig binnen. Woensdag rond het middaguur is er altijd wel iemand die een zaag-gebaar maakt als de week doormidden is. En op vrijdagmiddag vraagt een collega of het al beer o’ clock is. Als jij óók voor het weekend begint te leven, is er iets goed mis. Maar omdat iedereen dit probleem lijkt te hebben, doen we of het de normaalste zaak van de wereld is. De regel is dan ook dat je doorbijt tot je pensioen, ook al moet je daar nog 40 jaar op wachten. In de hedendaagse arbeidsmarkt mag je deze regel gerust breken. Je bent sowieso niet gegarandeerd van een levenslang dienstverband. Daarnaast moeten werknemers zichzelf steeds opnieuw uitvinden, onder andere door de voortwoedende automatiseren. Met andere woorden: de robots komen eraan. Je kunt dus beter de eer aan jezelf laten als je merkt dat niet meer lekker op je plek zit.

Regel 3: 'Blijf zo lang mogelijk bij dezelfde werkgever'

In het verlengde van de vorige regel hoor je vaak (van oudere generaties) dat je maar blij moet zijn dat je überhaupt een baan hebt. En die blijdschap kun je het beste uitdrukken door zo lang mogelijk bij die baas te blijven. Zo laat je zien dat je dankbaar bent voor het gestelde vertrouwen en ben je de minste zeker van een vast salaris. Deze regel ging misschien 30 jaar geleden op, maar is nu niet langer geldig. Door bij verschillende werkgevers ervaring op te doen, bouw je aan je CV en aan je netwerk. Zo vergroot je je kansen om op andere plekken aan de slag te kunnen, mocht die noodzaak ontstaan. Want decennialang bij hetzelfde bedrijf werken is iets van het verleden.

Regel 4: 'Vraag niet of je mag thuiswerken'

Ook al begint Het Nieuwe Werken flink in te burgeren, werknemers zijn er nog steeds huiverig voor om zo'n werkovereenkomst aan hun baas voor te stellen. Want wat als hij het verkeerd opvat en denkt dat je het niet meer leuk hebt op kantoor? En hoe moet hij controleren of je wel echt je werk doet als jij thuis zit? Aan wat bij voorbaat een verloren strijd lijkt, kun je maar beter geen energie besteden, toch? Nee. Nooit geschoten is altijd mis. Er wordt nauwelijks meer raar opgekeken als je vraagt om een deel van je werk vanuit huis te doen. De kans is groot dat jouw chef dit zelf ook doet en hier de voordelen van ervaren heeft: meer tijd met de kinderen doorbrengen, een rustiger of inspirerende werkomgeving, niet langer in de file staan en ga zo maar door. De kans is groot dat jij er een betere werknemer door wordt, dus waarom zou jouw werkgever hier bot “nee” op antwoorden?

Regel 5: 'Je bent te oud om een nieuwe studie te doen'

Merk je dat je niet de juiste studie of vaardigheden hebt voor jouw volgende baan? De traditionele wijsheid zegt ons dat een nieuwe studie na je dertigste doen zonde van je tijd is. En bovendien: wat moeten die twintigers wel van je denken? Deze denkbeelden zijn in de 21e eeuw waanzin. Bij de tweede carrièreregel –die je mag breken– las je al hoezeer de arbeidsmarkt in beweging is. Doorstuderen of opnieuw studeren is nu misschien nog wat ongewoon, maar wordt steeds vaker een noodzaak. Vroeg of laat wordt je ertoe gedwongen, dus er is geen beter moment dan nu om met een nieuwe studie te beginnen. Gelukkig zijn er steeds meer studies die je part-time en op afstand kunt doen.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.