Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

5 banen van de toekomst

De komende jaren ondergaat de banenmarkt grote veranderingen. Door oprukkende technische ontwikkelingen worden steeds meer banen overbodig of overgenomen door robots. De vraag is of de overheden hier snel genoeg op inspelen met bijvoorbeeld een basisloon of andere vormen van compensatie. Net als bij het pensioenvraagstuk zijn wij van mening dat je je eigen boontjes moet doppen; dat je niet van overheidssteun uit moet gaan of er afhankelijk van moet zijn. Daarom zetten we in deze blogpost banen op een rij die je de komende pakweg 20 jaar van een goed inkomen garanderen. Want ook al staan veel banen op de tocht, er zijn ook groei-industrieën waarin arbeidskrachten hard nodig gaan zijn.

1. Drone-piloot

Drones zijn fantastisch: ze stellen fotografen in staat om de mooiste perspectieven te vinden en makelaars kunnen er aantrekkelijke plaatjes van hun objecten mee schieten. Ook mijnwerkers en loodgieters maken steeds vaker gebruik van drones. Zelfs Amazon zit eraan te denken om de producten uit hun webwinkel met drones te bezorgen. Wat eerst een speeltje was dat iedereen maar kon kopen en besturen, is in steeds meer landen een apparaat waar je een heus vliegbrevet voor nodig hebt. Wees concurrerende werkzoekenden te vlug af door nu alvast jouw diploma te halen. Maar let op: in zowel de opleiding als de drone zelf kun je makkelijk duizenden euro’s pompen.

2. Programmeur

Of het nu om personal computers, smartphones of navigatiesystemen gaat, alles met een aan/uit-knop draait tegenwoordig op software. Programma's die om de zoveel tijd vernieuwd moeten worden om te profiteren van snellere processoren, om beveiliginglekken te dichten of om nieuwe functies te bieden. Wat dat betreft zijn de coders en developers niet aan te slepen. Een beetje slimme jongen richt met zijn programmeer-skills een startup op en laat zich door een internetgigant overnemen. De rest volgt een IT-opleiding en wordt al vóór het afstuderen ingehuurd. Gegarandeerd!

3. Verpleegster

Verrast dat er ook niet-tech jobs in deze lijst staan? Als je bedenkt dat de wereldbevolking in rap tempo vergrijst, is het zo’n gek idee nog niet dat verple(e)g(st)ers hard nodig gaan zijn. Voeg daaraan toe dat de zorg voor gehandicapten, zieken en ouderen niet iets is dat we in een paar decennia aan robots over kunnen laten. Een MBO-opleiding geeft je vaak al toegang tot deze tak van de arbeidsmarkt, waarin onregelmatige en nachtdiensten je een leuk maandloon kunnen opleveren.

4. Personal trainer

Het is een feit: we brengen steeds meer tijd zittend door, of het nu voor werk is of door die verslavende tv-series. En hoe luier we worden, des te groter wordt de behoefte aan sporten. Maar hoe groot die behoefte ook is; we moeten er steeds meer toe gezet worden in onze drukke levens. Hier voorzien wij dan ook vooral de functie van personal trainers: als stok achter de deur. Als iemand die je, bij wijze van spreken, van huis ophaalt om naar de sportschool te brengen, en die je ter plekke een militaire discipline van je eist. Echt praktisch is het niet, maar de vraag naar personal trainers-op-afstand groeit sterk. Denk hierbij aan bodyweight training via Skype, onder het toeziend oog van de webcam. Om personal trainer te worden hoef je geen lange sportopleiding te volgen, maar volstaat een certificaat. Maar dat betekent niet dat je het maar af moet raffelen. Hoe langer en diepgaander je opleiding, des te meer je weet van het menselijk lichaam, van botten en gewrichten en spieren en pezen en correcte houdingen en des te meer je jouw klanten te bieden hebt.

5. Coach

Een beetje in het verlengde van het toezicht en de motivatie bij het sporten, is de ondersteuning op het psychologische vlak. Een coach helpt iemand om zelf oplossingen te vinden voor zijn of haar problemen en uitdagingen. Zo zijn er bijvoorbeeld business coaches, die CEO’s of eenpitters helpen om hun bedrijf naar het volgende niveau te tillen. Een life coach daarentegen helpt mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling of hun relaties. Je hebt waarschijnlijk zelf al in je omgeving gezien dat coaching steeds normaler wordt. Al zijn er netwerken waarbij geaccrediteerde coaches zich kunnen aansluiten, iedereen kan zich coach noemen. Opleidingen variëren van een weekend tot meerdere maanden (part-time) en zijn in allerlei prijsklassen beschikbaar. In combinatie met het auteurschap of motiverende presentaties kan coaching een goedbetaalde baan zijn.  
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.