Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

4 LinkedIn-regels die je niet wilt breken

LinkedIn is het sociale mediaplatform voor zakelijke contacten. En dat is meteen de belangrijkste regel die je in je achterhoofd moet houden op het moment dat actief met LinkedIn bezig wilt. Het is geen Facebook, waar je je dagelijks leven met je vrienden deelt. Nee, het is een platform voor het onderhouden van zakelijke contacten. Niets meer en niets minder. Je kunt via LinkedIn dan ook prima op zoek naar een baan, want veel bedrijven plaatsen hun vacatures er (en dan vooral ook de wat betere banen). Maar hoe gedraag je je correct op LinkedIn? Wij zetten 4 ongeschreven regels op een rijtje die je maar beter niet kunt breken, of je nu op zoek naar een baan bent of simpelweg rondkijkt.

1. Zomaar contacten toevoegen

Wanneer je een leuke vacature op LinkedIn tegenkomt en meteen denkt, die baan is echt wat voor mij, reageer dan zeker. Maar wat je niet moet doen is op de zaken vooruitlopen en je eventuele toekomstige leidinggevende en/of collega’s alvast uitnodigen als connectie op LinkedIn. Deze dames en heren kennen je immers niet en zullen –tenzij het iemand is die klakkeloos iedereen accepteert op LinkedIn– niet op je verzoek ingaan om de simpele reden dat je voor hem of haar een onbekende bent. En als deze leidinggevende er later achter komt dat je één van de sollicitanten op de openstaande vacature bent, geeft je dat zeker geen voorsprong.

2. De kwaliteiten van onbekenden prijzen

Via LinkedIn kun je de competenties die mensen zichzelf toedichten onderschrijven. Dit kan deze mensen helpen bij een sollicitatie of bij contacten met mogelijke opdrachtgevers. Maar zo’n onderschrijving is niets waard als deze afkomstig is van iemand die de persoon helemaal niet kent; laat staan dat hij of zij weet of die persoon inderdaad zo goed is in leidinggeven, projecten managen of communicatie. De vuistregel op LinkedIn is dan ook om uitsluitend iemands kwaliteiten te waarderen als je die persoon kent en daadwerkelijk weet dat hij of zij deze competentie heeft. Je helpt elkaar op die manier en je loopt niet het risico om als rare vogel te worden gezien door jouw LinkedIn-vriend(in).

3. Zoveel mogelijk connectieverzoeken versturen

Vooral mensen die pas net een LinkedIn-account hebben, sturen soms in het wildeweg connectieverzoeken. De gedachte hierachter is begrijpelijk: als je maar weinig contacten hebt, lijkt het alsof je een kluizenaar bent die totaal niet kan netwerken. Deze nieuwe LinkedIn-gebruiker beginnen met hun naaste collega’s en mensen die ze van eventuele vorige werkgevers of hun opleiding kennen, maar vervolgens gaan ze te ver. Dan benaderen ze ook weer de connecties van deze mensen, terwijl ze geen idee hebben wie het zijn en wat ze doen. Feit is dat er op LinkedIn mensen actief zijn die klakkeloos iedereen accepteren. Maar je moet je serieus afvragen wat de meerwaarde is van zulke connecties. Onthoud dat LinkedIn geen wedstrijdje is – het gaat er echt niet om wie de meeste connecties heeft. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Je kunt dus veel beter een paar honderd connecties hebben die je écht kent en waar je wellicht in de toekomst wat aan hebt, dan dat je er meer dan 3.000 hebt waarvan je 90% niet in levenden lijve hebt gezien, laat staan ermee gepraat hebt. Nodig dus alleen mensen uit die je kent, of die op zijn minst in hetzelfde vakgebied werkzaam zijn als jij.

4. LinkedIn als datingplatform gebruiken

Er zijn op het internet verschillende manieren om een date of een partner te vinden, maar LinkedIn behoort daar zeker niet toe. Natuurlijk bevestigen de uitzonderingen de regel, maar de mensen die een relatie hebben gekregen doordat ze elkaar via LinkedIn leerden kennen, zijn niet heel talrijk. Het sociale netwerk zal er in elk geval niet te koop mee willen lopen. Flirten op LinkedIn is niet aan te raden, en al zeker niet met mensen die werken bij een bedrijf waar jij ook graag op de loonlijst zou staan. Mocht er bij zo’n bedrijf een vacature vrijkomen, dan maak je zeker niet meer kans als je al te familiair en populair contact met de medewerkers en leidinggevenden hebt gezocht.

Je droombaan op LinkedIn vinden

Wanneer je LinkedIn op de juiste manier gebruikt, kan dit platform je jou zomaar een nieuwe baan opleveren. Of je nu in between jobs bent, of wel een baan hebt maar toe aan wat anders bent, je kunt via dit platform zomaar je droombaan vinden. Het voordeel voor de personeelsadviseur of leidinggevende die de vacature heeft geplaatst, is dat hij op jouw LinkedIn-profiel meteen informatie kan zien die wellicht niet op jouw cv past. En ja, dan zijn connecties die jouw competenties onderschrijven erg nuttig, zeker als dit mensen zijn die kunnen bevestigen dat je inderdaad goed bent in je werk.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.