Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

10 tips als je een carrièreswitch overweegt

Je bent helemaal klaar met je huidige baan. Sterker nog, het liefst zeg je jouw vakgebied voorgoed vaarwel en stort je je op jouw werkelijke passie. Maar hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden qua omscholing en nieuwe bedrijfscultuur? In dit artikel geven we je tien tips die je flink kunnen helpen bij jouw carrièreswitch. Lees je mee?

1. Besef dat het niet te laat is

Een excuus dat veel mensen er helaas van af houdt om een carrièresprong te maken, is dat van de leeftijd. Het idee is dat je op een gegeven moment de auto bent voor een ommezwaai. En dat idee is radicaal fout. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden van laatbloeiers:
  • Rocky Marciano vocht pas op zijn 25e zijn eerste bokspartij
  • Jan Koum creëerde WhatsApp op zijn 35e
  • Ray Croc was 52 toen hij McDonald’s oprichtte
  • John Pemberton richtte op zijn 55e Coca-Cola op

2. Sta jezelf toe om te dromen

Het is geweldig om met een schone lei te mogen beginnen. Zo ligt de toekomst helemaal open voor je. Dat ligt hij natuurlijk altijd, maar door hier richting aan te geven, kun je in elk geval beter keuzes maken. Schrijf die knotsgekke dromen op, zonder je zorgen te maken over geld of de mening van anderen. Dit is jouw leven en jij bepaalt wat je ermee gaat doen.

3. Doe een loopbaantest

Voordat je een carrièreswitch maakt, is het goed om te weten wat je echt wilt. Het is begrijpelijk dat je jouw huidige baan, werkgever en branche beu bent, maar dat is geen reden om op de eerste de beste vacature te springen. Je wilt zeker weten dat je nog jaren mee kan in jouw nieuwe functie. Investeer daarom in een loopbaantest die jou precies vertelt waarvoor je

4. Begin bij jouw netwerk

Wanneer je weten wat je wilt, is het verstandig om bij jouw netwerk te beginnen. Wie ken je al die in de branche werkt waar jij terecht wilt komen?of wie heeft regelmatig te maken met mensen uit dat vakgebied? Je weet nooit wat een goede vriend of zelfs vage bekenden voor jou kan betekenen.

5. Ken je iemand die jou voorging?

Hoe goed wij je ook proberen te helpen, ga je niet alleen van tips in blogposts uit. Praat eens met mensen die zelf al een carrièresprong hebben gemaakt. Hoe heeft diegene dat proces beleefd en tegen welke uitdagingen liep hij of zij aan? Een succesverhaal maakt het tevens stukken realistischer voor jezelf

6. Breng jouw sterke punten in kaart

Waar ben je goed in? Heb je in jouw huidige baan stevig leren onderhandelen, of juist zeer zelfstandig leren werken? Maak een lijstje van de dingen die jij goed kunt, maar die niet op jouw CV passen. Ook als je niet direct de link met een nieuwe functie ziet, kunnen we hiermee werken. De kunst is om een draai aan jouw kwaliteiten te geven, zodat ze waardevol worden voor jouw nieuwe baan.

7. Volg cursussen en of workshops

Je brengt waardevolle kennis mee uit jouw huidige baan hebt en je hebt heel wat levenservaring opgedaan. Dat zijn pluspunten vergeleken met perfect opgeleide kandidaten die net uit de schoolbanken komen rollen. Maar heb jij op z'n minst basiskennis van jouw nieuwe tak van sport? Jouw opleiding hoeft niet ideaal te zijn, maar het is allicht goed om te laten zien dat je gemotiveerd bent. Meld je daarom aan cursussen en workshops.

8. Werk jouw CV bij

Wanneer je een carrièreswitch maakt, betekent het dat je in een andere branche aan de slag gaat. Een andere specialiteit vraagt ook om een ander CV. Je kunt zelfs zover gaan dat je voor elke sollicitatiebrief een unieke CV maakt. Dat klinkt misschien als een hels karwei, maar dankzij de templates op CVster.nl pas je jouw curriculum vitae in een handomdraai aan de vacature aan.

9. Maak tijd vrij voor de banenjacht

Als je nog fulltime in je huidige baan zit, kan het lastig of vermoeiend zijn om tijd vrij te maken voor die zoektocht naar een nieuwe job. Het makkelijkst is om een halfuurtje eerder uit bed te stappen, zodat je je dag meteen goed begint.

10. Accepteer dat alle begin moeilijk is

Besef je dat de carrièresprong je tijdelijk uit je evenwicht kan halen, maar vertrouw erop dat je uiteindelijk een verbeterde balans zult vinden in je nieuwe carrière. Het feit dat die nieuwe richting zo goed voelt, zegt al genoeg.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.