1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?

15 minuten leestijd
Solliciteren met een motivatiebrief
Heb je een motivatiebrief nodig voor jouw sollicitatie? Voordat je begint aan je motivatiebrief is het goed om te weten waarom werkgevers op zoek zijn naar wat jou motiveert. En wat is motivatie eigenlijk precies? En hoe bereid je jouw motivatiebrief goed voor? Je leest het in dit artikel over solliciteren met een motivatiebrief.

Wanneer schrijf je een motivatiebrief?

Solliciteer je met een sollicitatiebrief of een motivatiebrief op die ene leuke vacature? Dat hangt ervan af wat er gevraagd wordt in de vacaturetekst. Je schrijft een motivatiebrief wanneer de werkgever daarom vraagt en anders kies je voor een sollicitatiebrief . Beide brieven hebben sterke overeenkomsten, maar een sollicitatiebrief focust meer op kennis, vaardigheden, opleiding en werkervaring. Het is een extra toelichting op je cv , een mogelijkheid om uit te wijden over zaken die in je cv heel beknopt vermeld staan. 

Jouw ‘waarom’ centraal in je motivatiebrief

Een motivatiebrief draait daarentegen vooral om jouw ‘waarom’. Waarom wil je bij het bedrijf werken? Waarom spreekt de functie je zo aan? Waarom heb je voor dit beroep gekozen? Waarom ben je enthousiast en waarom denk je te kunnen bijdragen aan de organisatiedoelen? In een motivatiebrief heb je alle ruimte om je persoonlijke kwaliteiten en je drijfveren toe te lichten.

Wat is motivatie eigenlijk precies?

Voordat je aan de slag gaat met je motivatiebrief, geven we je eerst wat meer uitleg over motivatie. Want wat is motivatie precies? 

Motivatie is alles wat jou als mens tot handelen beweegt. 

Het kan voortkomen uit je behoeften, je doelen, je gedachten over hoe moeilijk of makkelijk je een doel kunt halen en je mening over je eigen vaardigheden. Ook speelt mee of je voor het wel of niet doen van een activiteit een straf of juist een beloning kunt verwachten.  

Motivatie valt uiteen in intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Omdat het onderscheid niet altijd heel strikt te maken valt, voegen wij daar nog een mix-variant aan toe: belang. Hieronder lees je er meer over.

Intrinsieke motivatie

Wanneer je iets doet omdat de motivatie vanuit jezelf komt, is dat omdat je intrinsiek gemotiveerd bent. Je doet het omdat je het leuk vindt om te doen of omdat je een zelf gesteld doel wilt halen. Niemand hoeft jou achter de broek aan te zitten, je komt helemaal uit jezelf in actie. Je bent niet op de vlucht voor een straf of juist een beloning aan het najagen. Dingen die je doet omdat je intrinsiek gemotiveerd bent, vallen in de categorie ‘Wat Doe Je Als Niemand Kijkt’.

Vaak kun je intrinsieke motivatie koppelen aan karaktereigenschappen.  

 • Je vindt het leuk om als internationaal accountmanager de wereld over te vliegen, omdat je avontuurlijk bent.
 • Je geniet ervan om een kwartaalrapportage op te stellen, omdat je georganiseerd bent en zaken graag overzichtelijk houdt.
 • Je gaat als advocaat tot het uiterste voor je cliënt, omdat je een groot rechtvaardigheidsgevoel hebt.
 • Je vindt het heerlijk om als schuldhulpverlener huishoudbudgetten op maat te maken, omdat je een goed gevoel voor cijfers hebt én een groot sociaal hart.
 • Je bent een goede onderzoeksjournalist, omdat je enorm nieuwsgierig bent en zaken graag grondig uitpluist en analyseert.

Dit zie je ook terug in je privéleven:

 • Je leert vol overgave Zweeds, omdat je grote liefde uit Zweden komt.
 • Je traint dagelijks voor de Run for Kika marathon, omdat je nichtje leukemie heeft.
 • Je bent gestopt met roken, omdat je zwanger wilt worden.
Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven
Gerelateerde artikelen
Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven

Ga je solliciteren maar heb je nog niet veel ervaring met het takenpakket? Een motivatiebrief schrijven zonder ervaring wordt dan al snel een klus die je maar blijft uitstellen. Misschien kom je zelfs in de verleiding om alleen een cv op te sturen. Dat is een gemiste kans!

Extrinsieke motivatie

Bij extrinsieke motivatie spelen prikkels in de externe omgeving de hoofdrol. Je komt in actie om een straf te vermijden of een beloning in de wacht te slepen. Je presteert niet voor jezelf, maar voor een ander. Je laat je leiden door wat een ander van je vindt en kiest er daarom voor iets wel of juist niet te doen.

Redenen om vanuit extrinsieke motivatie in beweging te komen en te kiezen voor een bepaalde baan zijn bijvoorbeeld:

 • Een dik salaris en auto van de zaak
 • De status van de functietitel
 • Het imago van het bedrijf
 • De locatie: het bedrijf is lekker dicht bij huis.
 • Veel vakantiedagen

Ook in je privéleven handel je vaak vanuit extrinsieke motivatie. Denk maar aan:

 • Het tijdig invullen van je belastingaangifte
 • ‘Gezellig’ mee naar verjaardagsfeestjes van je … [schoonmoeder, buurman, tante, …]
 • Je houden aan de snelheidslimiet

Belang

Wanneer je iets doet omdat je ergens het belang van inziet, is dat een mix tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Je doet het niet omdat je het leuk of interessant vindt. Ook heb je niets te bewijzen aan jezelf of je omgeving. Er wacht geen grote beloning op je als het klaar is, en als je het niet doet dan zijn de consequenties ook prima te overzien. Je doet het omdat het nodig is. Voor jezelf of voor een ander.  

Voorbeelden zijn:

 • De afwas
 • Op tijd de kliko buiten zetten
 • Je tanden poetsen
 • Boodschappen halen voor je zieke buurvrouw
 • Bijtijds naar bed gaan
 • Gezond (genoeg) eten en regelmatig bewegen
Expert tip

Benadruk nooit je eigen belang of extrinsieke motivatie in je motivatiebrief. 

Welke motivatie zoekt een werkgever?

Na het lezen van de verschillende voorbeelden van intrinsieke en extrinsiek motivatie, zal het je niet verbazen dat werkgevers op zoek zijn naar medewerkers die intrinsiek gemotiveerd zijn. Deze medewerkers vertonen namelijk gedrag waar je als werkgever erg blij van wordt. Al is het maar omdat intrinsiek gemotiveerde medewerkers minder aansturing nodig hebben en open staan voor feedback.  

Intrinsiek gemotiveerde medewerkers:

 • Komen met ideeën en suggesties voor het verbeteren van de werkprocessen.
 • Zijn initiatiefrijk en komen uit eigen beweging in actie.
 • Zien werk liggen en hebben oog voor het totale plaatje van klantgericht werken.
 • Durven naar zichzelf te kijken en zijn zich beter bewust van hun kwaliteiten en valkuilen
 • Voelen zich verantwoordelijk en handelen ook zodanig. Ze signaleren knelpunten, kansen, verbeterpunten, ontwikkelpunten.
 • Stellen zichzelf doelen en werken graag aan hun professionele en persoonlijke ontwikkeling.
 • Zetten graag een stapje extra en nemen collega’s mee in hun enthousiasme.
Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!
Gerelateerde artikelen
Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!

Gefeliciteerd! Jij bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe verloopt zo’n gesprek? En hoe laat jij een goede indruk achter? Je ontdekt het hier!

Voorbereiding op je motivatiebrief

Een motivatiebrief is de uitgelezen plek om jouw motivatie toe te lichten en af te stemmen op de vacature en de organisatie. Je weet nu waar werkgevers naar op zoek zijn: intrinsiek gemotiveerde medewerkers. En je weet ook welk gedrag intrinsiek gemotiveerde medewerkers laten zien. Tijd om jezelf en je toekomstige werkgever door te lichten en te zoeken naar raakvlakken.

Ken jezelf en ken de ander

Zet voor jezelf op een rij waar jij je bed voor uitkomt en waarom je zo graag aan de slag wilt in de baan waar je op solliciteert. Doe dat puur voor jezelf, dus schrijf ook de extrinsieke motivators op. Solliciteer je vooral omdat de vacature ein-de-lijk een parttime baan van 24 uur in jouw specialisme betreft, daar waar alle andere vacatures minimaal 36 uur per week zijn? Of solliciteer je omdat het je tactisch voor je carrière lijkt dat je werkervaring opdoet bij een grote multinational met een fantastisch imago? Schrijf dat allemaal op. Misschien komt je tot de conclusie dat je vooral extrinsiek gemotiveerd bent en besluit je van je sollicitatie af te zien. Zo niet, dan heb je een mooie lijst met intrinsieke redenen om bij het bedrijf te willen werken.  

Schrijf ook op wat je opvalt in de vacaturetekst. Waar zoekt het bedrijf naar? Welke aspecten zijn belangrijk en wat zoeken ze in de ideale kandidaat?

Leg nu beide lijsten naast elkaar en ga op zoek naar raakvlakken. Waar raken jouw drijfveren de kernwaarden van het bedrijf? Welke van jouw eigenschappen zijn een mooie aanvulling voor de werkgever? En uit welke (werk)ervaring blijken jouw passies en bevlogenheid?

Met deze voorbereiding verschaf je jezelf waardevolle inzichten waardoor je straks veel makkelijker jouw motivatiebrief schrijft.

Wat moet er in je motivatiebrief staan?

In een motivatiebrief leg je de link tussen jou als persoon en je toekomstige werkgever. Het draait hier niet om je kennis en ervaring , maar om je drijfveren. Je blijft weg van droge opsommingen en borstklopperij over prestaties. Een motivatiebrief gaat over jou, jouw waarom en de vraag/behoefte van het bedrijf.  

Dit moet er zeker in staan:

 • Een persoonlijk verhaal over jou: wie ben je en waar kom jij je bed voor uit?
 • Jouw link met het bedrijf: hoe is het bedrijf op je radar gekomen? Ken je er eventueel al mensen? En waarom heb je een klik met het bedrijf en de producten en/of diensten die het levert?
 • Jouw ambities: wat zijn je doelen, wat wil je bereiken bij het bedrijf en waar wil je aan bijdragen?
 • Jouw vaardigheden: wat neem je mee? Welke set vaardigheden maakt het mogelijk jouw ambities te realiseren?
Wel

Benadruk je intrinsieke motivatie waarom jij de juiste match bent voor dit bedrijf en deze functie. 

“Door mijn enorme nieuwsgierigheid voor [x] ben ik continu bezig met [x] en zorg ik ervoor dat ik bedrijven naar het volgende niveau kan tillen.

Niet

Beschrijf niet je persoonlijke belangen om deze baan te krijgen.

“Ik wil een baan want ik heb geld nodig”

of

“Ik wil dichter bij huis werken zodat ik werk en de zorg van mijn kinderen beter kan combineren.”

Structuur motivatiebrief – opbouw, inhoud en voorbeelden

De structuur van een motivatiebrief volgt uiteraard de standaard opbouw van een zakelijke brief. Vervolgens voeg je daar specifieke inhoud aan toe over jouw persoonlijke drijfveren en ambities, je klik met het bedrijf en de manier waarop jouw vaardigheden kunnen bijdragen aan de organisatiedoelstellingen.  

Bij CVster.nl hebben we een apart artikel geschreven over hoe je een motivatiebrief moet schrijven. Je vindt daarin naast informatie over de opbouw en inhoud van je motivatiebrief ook volop voorbeeldbrieven. Klik hieronder op de link voor het complete artikel Motivatiebrief schrijven.

Motivatiebrief schrijven – structuur, voorbeelden en tips
Gerelateerde artikelen
Motivatiebrief schrijven – structuur, voorbeelden en tips

Vraagt jouw toekomstige werkgever om een motivatiebrief? Of moet je een korte motivatiebrief schrijven voor je opleiding of stageplaats? Wij laten je zien welke opbouw en inhoud nodig is voor een overtuigende toelichting op jouw motivatie en geven je voorbeeld motivatiebrieven ter inspiratie.

Korte motivatiebrief voorbeeld

Wist je dat een gemiddelde recruiter slechts 6 seconden naar je cv kijkt? Des te belangrijker het is om een korte en overtuigende motivatiebrief te schrijven. Een doorgedachte motivatiebrief van 150 woorden is immers een stuk fijner om te lezen dan een lange brief van 1,500 weinigzeggende woorden. In dit artikel van CVster.nl vind je een duidelijk voorbeeld van een korte motivatiebrief .

Motivatiebrief voor een interne vacature

Een interne motivatiebrief is iets anders dan een standaard motivatiebrief. Je kent immers het bedrijf al. Dat heeft zeker zijn voordelen, maar ook z’n valkuilen. Het fijne van een interne motivatiebrief is dat je het een stuk persoonlijker kan maken. Daarnaast heb jij al kennis van het bedrijfscultuur en de gebruikte systemen. Het is dus ook goed om deze kwaliteiten te benadrukken. 

Voorbeeld van een korte interne motivatiebrief

Sinds 2016 werk ik met veel plezier voor Sogeti en heb ik me toegewijd aan de missie en de visie van Sogeti. Zo heb ik als communicatiemedewerker meegeschreven aan de nieuwe website en werk ik dagelijks met interne en externe stakeholders om Sogeti nóg beter te presenteren. Dit doe ik met volle overgave, veel plezier en passie. Ik zou dan ook niets liever willen dan doorgroeien in de rol van communicatieadviseur, zodat ik mijn know-how en passie kan inzetten voor de ontwikkeling van een nieuw intranet. Met mijn uitgebreide kennis van interne communicatie, ervaring met de processen binnen Sogeti én enthousiasme om deze klus op te pakken, denk ik dat ik een grote toegevoegde waarde kan leveren op deze nieuwe positie."

Gekopieerd!

Motivatiebrief versus sollicitatiebrief

Wil je meer lezen over de verschillen tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief? Ook daar hebben we een apart blog aan gewijd. Klik op je link hieronder en je weet voor altijd wat het verschil is.  

Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil

Weet jij het verschil tussen sollicitatiebrieven en motivatiebrieven? Ontdek het hier!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV23 minuten leestijd
10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv + voorbeelden
10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv
CV5 minuten leestijd
Talen op je CV vermelden: is dat nodig?
Talen op je CV vermelden: is dat nodig?
Sollicitatiegesprek11 minuten leestijd
Intern solliciteren? Check deze sollicitatievragen en tips
Intern solliciteren? Check deze sollicitatievragen voor je interne sollicitatieprocedure
CV19 minuten leestijd
De beste cv-makers van 2023
De beste cv-makers van 2023
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren