1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. Hoe schrijf je een open sollicitatie? (+ voorbeeld opensollicitatiebrief)
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Hoe schrijf je een open sollicitatie? (+ voorbeeld opensollicitatiebrief)

17 minuten leestijd
Open sollicitatie - Opensollicitatiebrief 2023
Kunstwerk door:Katya Simacheva
Wil je in 2023 aan de slag bij jouw favoriete werkgever maar is er geen vacature? Dan kun je een open sollicitatie schrijven. Maar hoe werkt zo’n open sollicitatie en hoe schrijf je een opensollicitatiebrief? In dit artikel laten we zien hoe je een goede opensollicitatiebrief schrijft en geven we je bruikbare voorbeelden die je eenvoudig kunt aanpassen voor jouw open sollicitatie.

Wat is een open sollicitatie?

Een open sollicitatie is een sollicitatie waarbij je niet solliciteert op een vacature, maar uit eigen beweging contact opneemt. Je schrijft een opensollicitatiebrief omdat je graag bij de organisatie wilt werken, maar er geen vacature is.

En dat is slim, want vaak worden vacatures intern vervuld (doorgroeiende medewerkers) of informeel uitgezet in het netwerk van de werknemers. 

Waarom zou je open solliciteren? 4 goede redenen

Een werkplek is als een ijsberg: er gebeurt van alles onder de oppervlakte. Niet zichtbaar voor de buitenwereld, maar het is er wel. 

De kans bestaat dat er binnenkort nieuwe functies ontstaan dankzij een nieuw project, product of dienst binnen het bedrijf. Dan is het goed dat jouw open sollicitatie alvast op het bureau van de HR-manager ligt! Uit die open sollicitatie blijkt jouw motivatie voor een baan bij de organisatie, dus die bonuspunten heb je alvast gescoord.

Open solliciteren heeft 4 pluspunten:

 1. Het onderstreept je motivatie voor de organisatie.
 2. Je toont ermee aan dat je initiatiefrijk bent.
 3. Jouw sollicitatie kan precies op het juiste moment komen en zo ben je de concurrentie voor.
 4. Je hebt jezelf alvast in de kijker gespeeld voor het moment dat er wél een vacature is.

Voordat we uitleggen hoe je een goede open sollicitatie opbouwt, laten we je eerst een open sollicitatie voorbeeld zien. 

Open sollicitatie brief voorbeeld:

open sollicitatiebrief voorbeeld
voorbeeld open sollicitatie brief voorbeeld 

Een goede open sollicitatie vergt voorbereiding

Voor een goede open sollicitatie moet je echt even gaan zitten. Dit zijn de eerste 3 stappen, nog voordat je gaat schrijven:

 1. Voorbereiden open sollicitatie

Zoals altijd geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Vraag jezelf af waarom je bij de organisatie wilt werken. Wat maakt dat je een open sollicitatie overweegt? En welke kwaliteiten, vaardigheden en werkervaring neem je mee en zijn in jouw ogen van toegevoegde waarde?

2. Woordkeuze in je opensollicitatiebrief bepalen

Ook je woordkeuze is belangrijk bij een open sollicitatie. Verdiep je in de organisatie en knobbel uit of de bedrijfscultuur formeel of informeel is. 

Check ook hoe het bedrijf jouw gewenste functie noemt.

Sales manager of hoofd verkoop? 
Schoonmaker of interieurverzorger? 
Chauffeur of pakketbezorger? 
SEO-specialist of online marketeer? 

Zeker als je heel specifiek naar een bepaalde rol solliciteert, wil je de juiste woorden gebruiken. 

3. Je netwerk inzetten en naam contactpersoon achterhalen

Aan wie ga je jouw open sollicitatie richten? Hoe heet de HR-manager of corporate recruiter? Want ook een opensollicitatiebrief wil je aan een persoon richten en niet heel algemeen aan de afdeling personeelszaken. 

Zoek uit wie je moet hebben in het bedrijf en leg eventueel alvast telefonisch contact. Dat schrijft een stuk makkelijker.

Via LinkedIn kun je namen van medewerkers achterhalen. Wellicht ken je al mensen die er werken en kun je je netwerk inzetten om je open sollicitatie warm te laten landen. 

Solliciteren onder verwijzing naar een link met je eigen netwerk geeft je open sollicitatie wellicht nét dat extra duwtje. Kijk dus zeker even in je netwerk of er directe of indirecte contacten liggen.

Expert tip

Veel vacatures verschijnen nooit op vacaturesites, maar worden via-via vervuld. Je netwerk inzetten heeft als bijkomend voordeel dat je ineens deel uitmaakt van dat via-via-circuit. Je weet nooit precies wat er speelt in een organisatie, maar personeelswisselingen zijn in elk bedrijf aan de orde. De kans dat je raak schiet met een open sollicitatie, is dus reëel. Misschien zit het bedrijf wel enorm te springen om jouw kwaliteiten en zijn ze blij dat je de moeite hebt genomen een opensollicitatiebrief te schrijven. 

Hoe schrijf je een open sollicitatie?

Goed, je weet nu waarom je graag bij het bedrijf wilt werken, wat je te bieden hebt en welke tone-of-voice geschikt is voor je brief. Ook weet je aan wie je de brief kunt richten. 

Tijd om je open sollicitatie brief daadwerkelijk te gaan schrijven. Met deze opbouw voor een professionele brief zit je altijd goed:

 • Kop met je naam en contactgegevens
 • Naam, bedrijf en adres van de ontvanger
 • Datum
 • Onderwerp (open sollicitatie)
 • Begroeting / aanhef (geachte of beste)
 • Openingszin: je open sollicitatie inleiden
 • Eerste alinea: vertellen waarom je de organisatie interessant vindt
 • Tweede alinea: toelichten waarom jij van toegevoegde waarde kunt zijn
 • Derde alinea: verzoeken om een persoonlijk gesprek
 • Afsluiting open sollicitatie: bedanken voor de tijd/aandacht
 • Afsluitende groet
 • Je naam
Expert tip

Een open sollicitatie schrijven is vergelijkbaar met het schrijven van een gewone sollicitatiebrief. Het enige verschil is dat de vacature nog niet bestaat!

Hoe begin je een open sollicitatie? De openingszin + eerste alinea

De openingszin van je opensollicitatiebrief moet de aandacht trekken. Ga er maar vanuit dat je het langst bezig bent om de openingszin op papier te krijgen. 

Je wilt namelijk een originele zin. Eentje die de aandacht vangt én meteen duidelijk maakt dat het om een open sollicitatie gaat.

Natuurlijk laat je je inspireren door voorbeelden van open sollicitaties. Maar trap niet in de valkuil om een openingszin over te schrijven. 

De openingszin van JOUW brief, moet helemaal passen bij JOUW situatie. Even voor gaan zitten dus!

Wel

Een originele openingszin bedenken.
voorbeeld open sollicitatie brief - openingszin:

"Als fysiotherapeut help ik mensen bewegen. Nu is het tijd om zelf in beweging te komen via deze open sollicitatie."

Niet

Starten met een saaie, formele openingszin uit de categorie dertien in een dozijn.

“Hoewel ik het naar mijn zin heb als fysiotherapeut bij Fysio Fysiek, is het tijd voor een nieuwe uitdaging.” 

of

“Middels deze open sollicitatie wil ik graag mijn enthousiasme kenbaar maken voor een functie als fysiotherapeut binnen BeweegPlein.”

De eerste alinea gebruik je vervolgens (in combinatie met de openingszin) om verbinding te maken. Want voordat je iets vraagt, moet je vertrouwen opbouwen. 

Geef de HR-manager of recruiter wat informatie over jezelf en vertel waarom je interesse hebt in de organisatie. Dan krijgt de lezer een ​​gevoel bij wie je werkelijk bent en wat jou aanspreekt in het bedrijf.

Middenstuk opensollicitatiebrief

De tweede en derde alinea vormen het middenstuk van je open sollicitatie.

In de tweede alinea leg je uit waarom jij van toegevoegde waarde kunt zijn voor de organisatie. Vertel ze waarom jij past bij het bedrijf, in welke rol en op basis van welke vaardigheden. Daarmee help je de HR-manager, die hoeft alleen nog maar na te gaan of er iemand nodig is met jouw kwaliteiten. 

De derde alinea gebruik je om aan te geven dat je graag nader wilt kennismaken en de mogelijkheden zou willen bespreken.

Expert tip

Laat een naam vallen.

Ken je iemand binnen het bedrijf? Vermeld dat dan in de tweede of derde alinea van je open sollicitatie. 

Een naam noemen zorgt voor gemeenschappelijkheid én gespreksstof mocht het tot een sollicitatiegesprek komen. 

Afsluiting open sollicitatie brief

In de afsluiting van je open sollicitatie brief bedank je de lezer voor zijn tijd. Het voelt misschien een beetje overdreven, maar realiseer je dat een bedankje alleen in je voordeel kan werken. Het is een positieve afsluiting van je open sollicitatie en omdat de recruiter er waarschijnlijk niet op rekent, voelt het bijna als een mini-verrassing dat je hem bedankt voor zijn tijd. Een simpele zin volstaat:

Open sollicitatie voorbeeld afsluiting:

Hartelijk dank dat u de tijd heeft genomen mijn open sollicitatie te lezen. 

Opensollicitatiebrief voorbeeld aanpasbaar

Aanpasbaar voorbeeld open sollicitatie brief

[Jouw naam]
[Jouw adresgegevens]
[Jouw telefoonnummer]
[Jouw privé e-mailadres]

 

[Bedrijfsnaam]
[Naam afdeling, departement of dienst]
[Naam HR-manager of corporate recruiter]
[Postadres]

 

Datum: [datum van vandaag]

Onderwerp: open sollicitatie

 

Beste [naam contactpersoon],

 

[Jouw persoonlijke, originele, aandachttrekkende openingszin waarin je aangeeft dat het om een open sollicitatie gaat].

 

[Eerste alinea met beknopte informatie over jezelf en de link tussen jou en de organisatie. Bijvoorbeeld:]

Mijn naam is [jouw naam] en ik werk momenteel als [functietitel] bij [naam van je huidige werkgever]. Jullie recente LinkedIn post over [onderwerp] inspireerde mij. Ik ben ook een groot voorstander van []. 

 

[Tweede alinea waarin je uitlegt waarom jij van toegevoegde waarde kunt zijn voor de organisatie. Vertel waarom jij past bij het bedrijf, in welke rol en op basis van welke vaardigheden. Bijvoorbeeld:]

Momenteel ben ik op zoek naar een mogelijkheid om mijn vaardigheden te vergroten en nieuwe ervaringen op te doen. Ik zou [naam organisatie] graag helpen bij het [verbeteren/uitbreiden/vergroten/versterken] van [relevant onderwerp] door het inzetten van mijn [een vaardigheid waarin jij uitblinkt].

 

[Derde alinea met daarin jouw verzoek om de mogelijkheden te bespreken.]

Zou u ervoor openstaan om in gesprek te gaan over wat ik voor [naam organisatie] kan betekenen? Ik kijk met belangstelling uit naar uw reactie.

 

Hartelijk dank dat u de tijd heeft genomen mijn open sollicitatie te lezen.

 

Met vriendelijke groet,

 

[Jouw voor- en achternaam]

Gekopieerd!

Open sollicitatie per mail

Je kunt een open sollicitatie natuurlijk prima per mail versturen. Even je brief en cv erbij en klaar. Het overgrote deel van de sollicitaties gaat tegenwoordig via de digitale weg. Je hebt daarbij twee opties:

 1. Je schrijft je sollicitatiebrief in een mailbericht en voegt je cv als bijlage toe.
 2. Je schrijft een korte mail waarin je verwijst naar de bijlagen voor je opensollicitatiebrief en cv.

Het voordeel van de tweede optie is dat je beide documenten als pdf-bestand kunt meesturen en je geen zorgen hebt over een verspringende opmaak van je opensollicitatiebrief.

Je open sollicitatie professioneel opmaken

Je maakt indruk met een professioneel opgemaakte opensollicitatiebrief. Eentje die dezelfde stijl, lettertype en kleuren heeft als je cv. 

In onze cv-maker kan je snel een eenvoudig een sollicitatiebrief en een bijpassend cv samenstellen op basis van bewezen templates. Je kunt het eindresultaat downloaden als pdf-bestand zodat je zeker weet dat jouw opensollicitatiebrief in optimale vorm landt in de mailbox van de HR-manager.

Tips voor je sollicitatiebrief: 20 aandachtspunten
Gerelateerde artikelen
Tips voor je sollicitatiebrief: 20 aandachtspunten

Sollicitatiebrieven zijn een cruciaal onderdeel van het sollicitatieproces. Toch worstelen velen met het schrijven ervan. In dit blog vind je tips voor het schrijven van sollicitatiebrieven. Voorkom beginnersfouten en schrijf een professionele sollicitatiebrief die je baankansen vergroot.

Checklist open sollicitatie

 1. Voorbereiding: waarom wil je bij de organisatie werken?
 2. Info over organisatie verzamelen: formeel of informeel, functiebenamingen.
 3. Je netwerk inzetten: warm solliciteren en naam juiste contactpersoon achterhalen.
 4. Schrijven volgens de gangbare opbouw van een opensollicitatiebrief
 5. Originele openingszin verzinnen.
 6. Je kennis, vaardigheden en prestaties uitlichten in het middenstuk.
 7. Afsluiten met een bedankje en het verzoek om in gesprek te gaan.
 8. Je brief controleren op spelling, grammatica en overtuigingskracht.
 9. Je opensollicitatiebrief in een mooie opmaak gieten.
 10. Het eindresultaat versturen, bij voorkeur als pdf-bestand.
Checklist: hoe schrijf je een opensollicitatiebrief

Open sollicitatie brief, open sollicitatiebrief of opensollicitatiebrief?

Tot slot nog even dit: mocht je in je brief het woord 'opensollicitatiebrief' gebruiken, weet dan dat het één woord is. Het staat misschien een beetje bijzonder, maar wanneer je per brief een open sollicitatie verstuurt, is het toch echt een opensollicitatiebrief. Succes met solliciteren!

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere12 minuten leestijd
Onderzoek: vervolgcarrière ministers en staatssecretarissen
Onderzoek: vervolgcarrière ministers en staatssecretarissen
CV11 minuten leestijd
Onderzoek: internationale cv’s vergeleken
Onderzoek: internationale cv’s vergeleken
Carriere13 minuten leestijd
Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Sollicitatiegesprek12 minuten leestijd
Een sollicitatievideo opnemen? Tips voor jouw videosollicitatie
De sollicitatievideo: slim solliciteren met een video
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren