1. Blog
 2. CV
 3. Beste (en foute) lettertypes voor je cv
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Beste (en foute) lettertypes voor je cv

14 minuten leestijd
Beste (en foute) lettertypes voor cv en sollicitatiebrief
In één oogopslag vormt de recruiter een eerste indruk van jouw cv. Het lettertype is daarbij heel bepalend. Met deze tips kies je het beste lettertype voor jouw cv en sollicitatiebrief.

Je curriculum vitae is een doorslaggevend document bij je sollicitatie. Je wilt een verpletterende indruk maken met je cv

Daarom is de vorm net zo belangrijk als de inhoud. In dat kader mag je best wat tijd en moeite steken in de keuze voor het beste lettertype voor je cv. 

In dit artikel:

 • bekijken we wat bepaalde lettertypen geschikt maakt voor je cv (en sollicitatiebrief).
 • vertellen we je waar je op moet letten bij het kiezen van een lettertype.
 • laten we zien wat de juiste lijnhoogte en tekstgrootte doen
 • lees je wat kleurgebruik doet met je cv.

Alle tips tezamen zorgen ervoor dat jouw cv straks in het beste lettertype staat!

Welk lettertype is het beste voor je cv?

Op de vraag welk lettertype het beste is voor op je cv, is geen antwoord te geven dat het beste lettertype aanwijst. Het beste cv-lettertype is simpelweg niet een-op-een te geven. Het hangt af van persoonlijke voorkeuren. 

De ene recruiter is dol op het lettertype Times New Roman, de ander vindt het hopeloos ouderwets. Hetzelfde geldt voor het lettertype Helvetica. Sommige experts vinden het de beste keuze voor een cv, anderen vinden het een achterhaald lettertype.

Onze conclusie is dat welk lettertype voor je cv in aanmerking komt, vooral afhangt van je persoonlijke smaak.  En we weten allemaal: over smaak valt niet te twisten. 

Waar we wel duidelijk over kunnen zijn, is het volgende. Het beste lettertype voor op je cv is:

 1. goed leesbaar
 2. professioneel
 3. hetzelfde lettertype als je sollicitatiebrief
Expert tip

Gebruik als professional één lettertype in je cv. Meerdere lettertypen door elkaar gebruiken, ziet er rommelig uit.

Lay-out van je cv: hoe ver kun je gaan?
Gerelateerde artikelen
Lay-out van je cv: hoe ver kun je gaan?

De lay-out van je cv is belangrijk. Hoe benut je de beschikbare ruimte optimaal? Hoe stuur je de blik van de selecteur een bepaalde richting op? En hoe kan jouw cv op een smaakvolle manier opvallen?

Cv lettertype - ga jij voor een schreefletter of voor een schreefloos lettertype?

Een cv is een zakelijk document en die uitstraling wil je je curriculum vitae dan ook meegeven. Het eerste dilemma waar je voor komt te staan is de keuze tussen schreefletters en schreefloze lettertypen.

Schreefletters gebruiken als cv lettertype

Schreefletters hebben boven- en onderaan een horizontaal streepje. Over het algemeen geldt: schreefletters zijn een stuk sierlijker en formeler. Dat maakt ze geschikt voor hogere functies of meer ‘literaire’ profielen. 

Voorbeelden van schreefletters zijn Georgia, Garamond en Times New Roman.

Schreefloos lettertype in je cv gebruiken

Een schreefloos lettertype heeft geen horizontale streepjes. Ze zijn schreefloos en doen het goed op de cv’s van junior en medior werknemers of bij technologische banen. 

Voorbeelden van schreefloze lettertypen zijn Calibri, Lato, Verdana en Trebuchet MS.

Expert tip

Twijfel je tussen een schreefletter of een schreefloos lettertype? Met een schreefloos lettertype zit je altijd goed.

Opmaak en lettertype op je cv vormen de non-verbale communicatie

Hoe je het ook wendt of keert, een cv is vrij droog document. Je kunt een persoonlijk profiel toevoegen om het geheel wat persoonlijker te maken én je kunt je cv een persoonlijke touch geven met een goed gekozen lettertype en opmaak. 

Expert tip

Het lettertype en de opmaak van je cv zijn een vorm van non-verbale communicatie waarmee je een bepaalde indruk maakt op de recruiter. Zie het als een jasje dat je jouw cv aantrekt. Met een mooie, stijlvolle jas maak je een goede indruk, met een kapotte, smoezelige jas uiteraard niet. 

Natuurlijk heb je met het beste cv-lettertype niet gegarandeerd de baan binnengesleept. Maar met een slecht gekozen 'fout' lettertype of een rommelige opmaak, maak je wel gegarandeerd een slechte indruk.

Besteed dus even wat aandacht aan het juiste lettertype voor je cv. Het juiste cv-lettertype:

 • past bij jij
 • straalt professionaliteit uit
 • gebruik je consequent in je cv

Hieronder een overzicht van wat wij goede en foute lettertypes vinden:

De beste lettertypes voor je cv en sollicitatiebrief in 2023

Wat ons betreft zijn Arial, Calibri, Open Sans, Roboto, Tahoma, Trebuchet MS en Verdana de beste lettertypen zonder schreef. Wil je toch een schreefletter gebruiken, kies dan niet voor Times New Roman (saai!), maar voor Cambria, Garamond of Georgia. 

De beste lettertypes voor je cv en sollicitatiebrief in 2023 - CVster.nl

De slechtste lettertypen voor je sollicitatie

Welke lettertypen je niet in een cv moet gebruiken:

 • Lettertypen die er raar uitzien: ongebruikelijke, avant-garde, over-ontworpen lettertypen zijn niet geschikt voor een cv.
 • Lettertypen die er cursief uitzien: vermijd lettertypen die een handschrift nabootsen of waarbij de platte tekst er cursief uitziet.
 • Alles in hoofdletters of kleine hoofdletters: lettertypen met alleen hoofdletters zijn nooit geschikt voor de hoofdtekst van een cv. Gebruik hoofdletters uitsluitend in een koptekst.
De slechtste lettertypen voor je cv en sollicitatiebrief 2023 - CVster.nl

Nette maar foute cv-lettertypes

De onderstaande fonts zijn nette lettertypes. Toch zien wij ze als 'foute lettertypes' voor op je cv.  

 • Times New Roman (afgezaagd)
 • Courier (lastig leesbaar)
 • Comic Sans (kinderachtig)
De beste cv-sjablonen van 2024
Gerelateerde artikelen
De beste cv-sjablonen van 2024

Heb je een cv nodig? Maak het jezelf makkelijk en gebruik een cv sjabloon. Dan weet je zeker dat alle belangrijke zaken erin staan en zit je niet eindeloos te stoeien met de opmaak. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een sjabloon.

Welke lettergrootte kies je voor je cv?

Een letter moet goed leesbaar zijn, dus niet te klein, maar ook niet schreeuwerig worden, dus niet te groot. Voor de meeste lettertypen geldt dat een font tussen de 10 en 12 punten prima leesbaar is. 

Het ideale cv heeft maximaal 2 kantjes en de lettergrootte heeft logischerwijs invloed op de hoeveelheid ruimte die je tekst inneemt. Dus als je veel informatie op je cv wilt verwerken, kun je de lettergrootte verkleinen. Ga niet lager dan 9 punten, anders heeft de recruiter een vergrootglas nodig om je werkervaring te ontcijferen. 

Expert tip

Accentueer de kopteksten (werkervaring, opleidingen, vaardigheden etc.) door het lettertype wat groter en dikgedrukt te maken.

De beste cv-makers van 2024
Gerelateerde artikelen
De beste cv-makers van 2024

Een cv maken gaat het makkelijkst met een cv-maker. Maar welke cv-makers zijn er in Nederland en welke past bij jou? CVster.nl zet de beste cv-makers van 2024 op een rijtje.

Wat is de ideale regelafstand op je cv?

De regelafstand wordt ook wel lijnhoogte genoemd. Om je documenten prettig leesbaar te maken, raden wij je aan om een lijnhoogte te gebruiken die het lezen aanmoedigt in plaats van bemoeilijkt. 

In Microsoft Word is de standaard regelafstand 1,0. Daarbij staan de regels erg dicht op elkaar en dat leest niet makkelijk. Beter is het daarom om een lijnhoogte tussen de 1,15 en 1,4 in te stellen. Dat geldt zowel voor je cv als voor je sollicitatiebrief.

Expert tip

Print je cv voor een laatste check. Vanaf papier gaat dat makkelijker en je merkt vanzelf of de regelafstand lekker genoeg leest. 

Zijn er regels voor kleurgebruik op je cv?

Nee, er zijn geen regels voor kleurgebruik op je cv of in je sollicitatiebrief. De standaardkleur voor letters op cv’s is zwart (op een witte achtergrond). 

Je zou daar enigszins van af kunnen wijken door grijstinten te benutten, maar het gebruik van uitbundige kleuren is en blijft ongebruikelijk of zelfs ongewenst. Het is echter een vraag die we regelmatig van sollicitanten krijgen – vandaar dat we een heel artikel aan kleuren op cv’s hebben gewijd. 

Samengevat kun je je bij twijfel maar beter niet aan dit soort experimenten wagen. Solliciteer je echter op een creatieve baan, dan kun je weer wél kleuren gebruiken.

Wel of geen foto op je cv?
Gerelateerde artikelen
Wel of geen foto op je cv?

Je cv is bijna klaar, maar moet je een foto toevoegen? Wat is slim? Wel of juist geen foto op je cv? Zelfs recruiters zijn hierover verdeeld, dus wij helpen je met de beslissing.

Gebruik het cv lettertype ook in je sollicitatiebrief

Zowel voor je cv als je sollicitatiebrief zijn twee woorden zijn belangrijk: hiërarchie en consistentie. Welk lettertype je ook kiest voor je cv, typ jouw sollicitatiebrief ook in dat lettertype. Ook als je een sollicitatie per e-mail schrijft. 

De manier waarop jij je tijdens je schriftelijke sollicitatie presenteert, zegt veel over jezelf. Wanneer je consequent in het gebruik van kleuren en lettertypen bent, gaat de recruiter er (waarschijnlijk onbewust) vanuit dat jij in het dagelijks leven netjes, verzorgd en betrouwbaar bent. 

Een prachtig cv kun je zelf ontwerpen met CVster.nl, kies een template, kleur, lettertype en bekijk de verandering in real-time. Wij hebben de beste lettertypen alvast voor je geselecteerd. Een cv opstellen was nog nooit zo eenvoudig!

Samengevat - onze tips over het beste lettertype voor je cv:

 • Kies voor een professioneel lettertype
 • Gebruik géén cursief lettertype
 • Bewaar hoofdletters voor de koptekst en tussenkopjes
 • Kies voor een regelafstand die de leesbaarheid ondersteunt
 • Gebruik in cv en sollicitatiebrief hetzelfde lettertype

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek10 minuten leestijd
Een baanaanbod afwijzen
Een baanaanbod afwijzen
Carriere17 minuten leestijd
360 graden feedback: wat is het + voorbeeldvragen
360 graden feedback: wat is het + voorbeeldvragen
Carriere14 minuten leestijd
Hoe kun je reageren op een aanbod voor een baan? Tips en voorbeelden!
Hoe kun je reageren op een aanbod voor een baan? Inclusief voorbeelden!
Carriere11 minuten leestijd
Bevorder de eenheid binnen je team met deze 22 teambuilding activiteiten
Bevorder de eenheid binnen je team met deze 22 teambuilding activiteiten
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren