1. Blog
 2. CV
 3. Een cv-sjabloon gebruiken in Word: zó werkt dat
Geschreven door Misty PathuisMisty Pathuis

Een cv-sjabloon gebruiken in Word: zó werkt dat

16 minuten leestijd
Een cv-sjabloon gebruiken in Word
Wil jij een cv-sjabloon gebruiken in Word? Moderne, creatieve en degelijke cv-templates in Word zijn gratis te downloaden en makkelijk aan te passen. Zó gebruik je een cv-template in Word.

Een overtuigend cv maken is belangrijk voor je carrière en daarom een serieuze zaak. Het maken van een cv gaat verder dan alleen het opsommen van je werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Het is jouw professionele visitekaartje waarmee je kort en krachtig duidelijk maakt wie jij bent. 

Daarom wil je dat jouw cv er goed uitziet. En het liefst ook dat het maken van je cv zo gepiept is. Kies je voor een cv-template, dan ben je in een wip klaar met de opmaak. In Word staan volop cv-sjablonen, van modern tot degelijk en van creatief tot minimalistisch. 

In dit blog vertellen we je alles over cv-templates in Word én of het slim is om een Word cv-sjabloon te gebruiken.

Wat is een cv-sjabloon in Word?

Een cv-sjabloon is een vooraf ingericht Word document en wordt ook wel een cv-template genoemd. Je kiest er eentje, downloadt de template en vult jouw gegevens in. De belangrijke (lees: tijdrovende zaken) zijn al voor je geregeld. Denk hierbij aan vooraf ingestelde stijlen, opmaak, lay-out, marges, regelafstanden en kleuren. 

Het handige van zo’n Word-sjabloon is dat je kunt kiezen welke opmaak bij jou past en alleen nog maar je personalia, persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen en vaardigheden hoeft in te vullen. Word heeft cv sjablonen die je gratis kunt downloaden en premium sjablonen die je kunt kopen. Naast sjablonen voor cv’s en biedt Word meerdere templates voor sollicitatiebrieven.

Expert tip

Met een cv-sjabloon bespaar je tijd: de opmaak is al klaar dus je hoeft alleen nog maar je gegevens toe te voegen.

Hoe gebruik je een cv-template via Word?

Veel gebruikers van Microsoft Word weten niet dat er volop templates zijn die ze gratis kunnen gebruiken. De eerste versie waarin er sjablonen verschenen was MS Office 2010 – voor Windows 7 –  met standaard zo’n twintig Word cv-sjablonen. Met elke daaropvolgende nieuwe versie van MS Office werd het assortiment aan sjablonen uitgebreid. 

Hoe gebruik je een cv-template via Word
Hoe gebruik je een cv-template via Word

Inmiddels is er in Microsoft 365 een ruim aanbod aan premium en gratis cv-templates. Neem eens de tijd om door de sjablonen te bladeren en een geschikt cv-template uit te kiezen. Volg de onderstaande stappen om cv-sjablonen en cv-voorbeelden te zien in Microsoft Word. 

Waar vind je cv-templates in Word?

 1. Open Microsoft Word
 2. Klik linksboven op ‘Bestand’
 3. Klik in het menu aan de linkerzijde op ‘Nieuw’
 4. Klik op de voorgestelde zoekopdracht ‘Cv’s en sollicitatiebrieven’
 5. Of: vul 'cv' in als zoekopdracht en druk op Enter
 6. Kies jouw ideale sjabloon door erop te klikken
Open Microsoft Word
Open Microsoft Word

Online de cv-templates van Microsoft 365 bekijken:

 1. Ga online naar: https://templates.office.com/nl-nl/resume-templates 
 2. Bekijk de gratis cv-sjablonen of scroll naar de premium cv-templates
 3. Kies een cv-sjabloon en klik op download
 4. Voor een premium sjabloon heb je een Microsoft 365 abonnement nodig
 5. Sla het cv-sjabloon op en open het in Word om het te bewerken.
Klik linksboven op ‘Bestand’
Klik linksboven op ‘Bestand’

Cv in Word: waar moet je op letten?

Ga je aan de slag met een cv-sjabloon in Word, pak onderstaand lijstje er dan bij. Met deze tips weet je waar je op moet letten:

 1. Overzichtelijk en scanbaar
  Kies een sjabloon met een overzichtelijke indeling. Dat maakt de inhoud makkelijk scanbaar voor de recruiter. Voldoende witregels en duidelijke blokken met titels helpen daarbij.
 2. Kleurgebruik
  Stem de kleuren in je cv op elkaar af. Zwart-wit is saai, maar een bonte kermis leest ook niet prettig. Kies je voor donkerblauw, blauw en lichtblauw dan komt dat rustiger over dan wanneer je kiest voor blauw, rood en geel. Daarnaast zal een boekhouder een minder fleurig cv insturen dan een interieur stylist of een kleuterjuf.
 3. Lettertype
  Hetzelfde geldt voor het lettertype. Beperk je tot één lettertype waarbij je variatie inbrengt door de lettergrootte en woorden vetgedrukt of cursief te maken. Voor de koptekst kan je wel een afwijkend lettertype gebruiken.
 4. Spelling en grammatica
  Kijk je cv grondig na op fouten. Print je cv en lees de tekst hardop, dan hoor je vanzelf welke zin niet lekker loopt. Geen taalknobbel? Laat je cv dan nalezen door die ene taalpurist in je kennissenkring.
 5. Opmaak
  Is je cv klaar? Check dan nog één keer of de laatste correctieslag geen verspringingen heeft veroorzaakt. Vooral opsommingen, tabellen en afbeeldingen hebben er een handje van om na een enter, delete of backspace ineens in een andere opmaak te staan.
 6. Bestandsnaam
  Maak het de recruiter makkelijk en geef je cv bij het opslaan jouw naam en de functietitel als bestandsnaam. Bijvoorbeeld CV M.F.Klaassen Projectontwikkelaar.pdf
 7. Van Word-bestand naar pdf-bestand
  Sla je Word-document ook op als pdf-bestand. Dat is het gangbare format met als voordeel dat je opmaak niet meer kan verspringen. Check nog wel even of je cv als Word-bestand of als pdf-bestand naar de recruiter moet. Soms vragen ze specifiek om een Word-bestand.

Wat werkgevers van Office cv-templates vinden

Over het algemeen zijn de cv-sjablonen in Word erg praktisch en functioneel. Bij de meeste banen komen de cv-templates van Word dan ook goed van pas. Toch kunnen ze ook in je nadeel werken. Recruiters en HR-managers spitten vaak honderden cv's door en die hebben zo'n gratis cv-sjabloon uit Word op een gegeven moment wel gezien...

Wereldwijd maken meer dan een miljard mensen gebruik van Office. Dat maakt een cv op basis van een standaard cv-sjabloon van Word niet echt uniek.

Als kandidaat maak je jezelf er niet bij voorbaat interessant mee. Als je er echt uit wil springen en indruk op de recruiter wilt maken, zal je met iets mooiers moeten komen. We hebben het niet over een bont kleurenspel, maar smaakvolle handmatige aanpassingen. Of beter nog, een cv-template dat niet zo veelvuldig voorkomt als een cv-sjabloon uit Word. 

Chronologisch CV
Gerelateerde artikelen
Chronologisch CV

De chronologische cv-indeling is het meest gangbaar, maar er bestaan veel misvattingen over. Ontdek of een teruglopend cv de beste keuze is voor jou, welke opmaak geschikt is, welke informatie je moet toevoegen en hoe je de diverse secties onderverdeelt.

Wat is beter dan een gratis Word-sjabloon?

De inhoud van je cv is natuurlijk belangrijker dan de vorm, maar het oog wil ook wat. En de lay-out van je cv maakt dat je wat origineler kunt zijn dan andere kandidaten. 

Wist je dat zo’n 80% van de kandidaten kiest voor een heel conservatieve standaard lay-out? 

Door het net iets anders aan te pakken, val je op in de grijze massa van sollicitanten. Zo maak je het – ook al is het onbewust – leuker voor een recruiter om jouw cv te bekijken! Een originele lay-out kan jou zomaar enkele seconden langer de aandacht opleveren, en dat is belangrijk wanneer de gemiddelde tijd die door werkgevers aan een cv wordt besteed slechts 6 seconden is

Zo ging deze sollicitatie van Stan van Bokhoven bij Coolblue viraal op LinkedIn.

Wel
 • Maak een uniek en opvallend cv.
 • Pas je cv aan voor elke vacature.
Niet
 • Een standaard Word-sjabloon gebruiken.

 

Hoe maak je een opvallend cv zonder uren bezig te zijn?

Oké, het is dus beter om geen Word-template voor je cv te gebruiken, maar om het anders aan te pakken. Maar wat dan wel? Gelukkig hoef je geen uren te knutselen of een grafisch vormgever in te huren: met CVster.nl kun je jouw cv helemaal op maat maken, zonder enige grafische kennis. Met onze cv-maker kan je allerlei aanpassingen maken en je cv helemaal afstemmen op jouw voorkeuren. 

Wij hebben namelijk een cv-maker ontwikkeld waarmee je snel en eenvoudig jouw perfecte cv in elkaar zet. Niet één versie, maar een onbeperkt aantal versies. 

Want wist je dat je veel meer kans maakt op een baan als je jouw cv voor elke vacature aanpast

Zo zorg je ervoor dat je altijd de juiste informatie en juiste toon gebruikt bij je potentiële nieuwe werkgever. Omdat de functie-vereisten voor elke baan anders zijn, is jouw ideale cv ook telkens anders! 

Met onze cv-tool is het heel makkelijk om verschillende ‘edities’ van jouw curriculum vitae te maken. Je verandert met één klik van cv-template voor een totaal andere uitstraling. Of je houdt hetzelfde cv-template, maar je past de kleuren aan. Simpel, snel en stijlvol! 

Onze cv-maker heeft vele voordelen: 

 • Kiezen uit 199 soorten kleuren
 • 18 stijlvolle cv-templates
 • Download je cv als pdf of als Word-bestand
 • Versleep onderdelen om de volgorde te veranderen
 • Tekstsuggesties om je op weg te helpen
 • Spellingschecker
 • Sollicitatietracker waarmee je kunt zien of de recruiter je cv heeft gedownload.

Je kunt onze verschillende templates helemaal gratis uitproberen. Je krijgt een haarscherp voorbeeld op je scherm en je betaalt pas als je ervoor kiest om het curriculum vitae te downloaden. Met prijzen vanaf € 2,95 voor een onbeperkt aantal downloads, hoef je het daar niet om te laten! 

Als jij originaliteit net zo belangrijk vindt als de recruiters, dan is dit een no-brainer. Vul je persoonlijke details in zoals je naam, e-mailadres, en werkervaring. Kies een foto, lettertype, kleur, en voilà! Binnen een paar minuten heb jij een unieke cv en een bijpassende sollicitatiebrief! 

Solliciteren was nog nooit zo gemakkelijk. Maak nu jouw ideale cv bij CVSter.nl

De beste cv-sjablonen van 2023
Gerelateerde artikelen
De beste cv-sjablonen van 2023

Heb je een cv nodig? Maak het jezelf makkelijk en gebruik een cv sjabloon. Dan weet je zeker dat alle belangrijke zaken erin staan en zit je niet eindeloos te stoeien met de opmaak. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een sjabloon.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere19 minuten leestijd
Gesprekstechnieken: verbeter je interacties als professional
Gesprekstechnieken: verbeter je interacties als professional
Carriere9 minuten leestijd
Wil je werken in het weekend? Denk eens aan dit weekend werk!
Wil je werken in het weekend? Denk eens aan dit weekend werk!
Carriere14 minuten leestijd
Hoe solliciteer je als je dyslexie hebt?
Hoe solliciteer je als je dyslexie hebt?
Carriere13 minuten leestijd
Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren